Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vrsar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nolo
Croentuzjasta
Vrsar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 30.05.2010 19:17

Gdzie we Vrsar najlepiej chodzić/dojeżdżać na plażę?dzięki
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.05.2010 21:18

Szczerze mówiąc, to nie rozumiem pytania...
:roll:

Po pierwsze- na którą plażę???
:roll:
Przecież to logiczne, że każdy chce drogą najkrótszą.
A droga najkrótsza jest inna w każdym miejscu...czyż nie?
Po drugie:
Skąd mamy wiedzieć w którym miejscu Vrsaru akurat będziesz? 8O

Poza tym, w takich małych miejscowościach nadmorskich trafienie prosto na plażę (nad wodę) nie stanowi problemu.
Sprawdźże sobie na mapie w Googlach i po kłopocie. Jak trzeba to i druknij sobie mapkę. :) :wink:
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 31.05.2010 08:06

Każdy chce drogę najkrótszą!jesteś pewny?!nieraz warto dojechać parę km żeby trafić na coś lepszego,ale tak czy inaczej dzięki za podpowiedzi
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 01.06.2010 11:28

Tu masz link do mojej relacji forum/viewtopic.php?t=12262&highlight=vrsar
Wjeżdżasz do miasta od głównej drogi. Jeśli dobrze pamiętam jest tam stacja benzynowa.
na lewo plaże kamieniste - skałki w końcowej części dochodzące do kampingu. Na prawo obchodząc wzgórze ze starym miastem dojdziesz do plaży miejskiej wysypanej drobnymi kamieniami z infrastrukturą dla dzieciaków.
Fatamorgana dobrze radzi luknij an GoogleEarth
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 06.06.2010 21:02

Nolo napisał(a):Gdzie we Vrsar najlepiej chodzić/dojeżdżać na plażę?dzięki

Cześć Nolo.
W związku, że pytanie zadałeś dość ogólnie, a nie wiem czy jedziecie rodziną, w jakich konfiguracjach wiekowych i czy jesteś pasjonatem snorkelingu, więc postaram się tylko intuicyjnie podpowiedzieć z naciskiem na pływanie i podpatrywanie świata pod taflą wody.

toudee w swojej relacji opisał Ci prawą stronę miasta z miejską plażą.

Dlatego dla odmiany podam Ci lewą stronę w kierunku od portu (naprzeciw port zasłaniają dwie wysepki (z pozoru), a właściwie jest to jedna z przewężeniem Sv. Juraj.

Od strony morza (na wysepce, bo od strony lądu i portu ukrytej zatoczki nie widać) jest fajna mini plaża i ryby nie są nękane przez plażowiczów, odnajdziesz po tej stronie więcej jeżowców.
z Google Earth (masz tam przecież takie opcje jak galerie zdjęć i czasem filmy) zobaczysz na zbliżeniu więcej i skojarzysz od razu, o które miejsce mi chodzi.

Wiadomo musisz przepłynąć kawałek, najmniejszy jest przy apartamentach Belvedere zresztą tutaj (obiekt nie jest oddzielony od deptaka portowego) i możesz spokojnie korzystać z plaży z prysznicami (jeśli zawędrujesz tutaj na plażowanie-polecam).

Aczkolwiek poza pewnym odgrodzonym odcinkiem z bojkami dla dzieci (płytki i łagodny brzeg-to miejsce jest przy kamiennych falochronach, to jest takie małe drugie wejście do portu Vrsar) w większej części tej plaży zejścia do morza są z drabinek i jest znacznie głebiej przy brzegu.

Idąc dalej, wciąż na lewo (patrząc w kierunku morza), apartamenty Belvedere ciągną się długo wzdłuż brzegu w kierunku campu Porto Sole (też jest przejście- bo mieszkańcy mają właśnie tędy najkrótszą drogę do miasta i portu idąc brzegiem morza) masz kolejną zatoczkę.

Na terenie ośrodka przy samej plaży jest centrum nurkowe, co chyba świadczy o warunkach w okolicy.
Vrsar otrzymał za rok 2002 międzynarodową nagrodę Błekitnej Flagi przyznawaną za czystość plaży i morza.
Tym mnie przytrzymał 4 razy :).
Jeśli tego nie stracił, to jak wrócisz daj znać (w tym temacie) czy moje rady były pomocne.

Od miejsca gdzie jest centrum nurkowe brzeg zatoczki (też są prysznice) styka się (po pewnym dłuższym jej odcinku z plażą kompleksu Petalon i dalej Koversadą-centrum naturystyczne.

Jeżeli chodzi o snorkeling, to właśnie ta część (od centrum nurkowego do Petalonu) jest wspaniała w świecie podwodnym, od groma ryb, super konfiguracja skałek, fajna ściana z nagłą głębią, mała grotka i takie tam ciekawostki- nawet na snorkeling.

Oczywiście zawsze wszelkie pomysły na pływanie poza strzeżonymi plażami brać pod rozwagę rozsądku, bo na tym odcinku skałki są ostre i nie zawsze znajdziesz komfortowe wyjście na brzeg.

Tego nie powinienem przypominać (nie o tym post), ale odkrywanie dzikich plaż, opływanie wysepek i wszelkie tego typu aspekty musisz ocenić własną odpowiedzialnością (bezpieczeństwo bliskich podczas przebywania w morzu, swoich możliwości też nie przeceniaj).

Nie wiem czy chodzi Ci o samo plażowanie czy właśnie pływanie z fajeczką i maską (ja na tym spędzałem najwięcej czasu).

Rady odnośnie sprawdzania miejsc na pełnym zbliżeniu programem Google Earth dają dużą znajomość terenu (przed przyjazdem), więc rady są dobre i też z nich korzystam.

Jak zrodzą się jakieś pytania, to spoko podpowiem.

Pozdrawiam.
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 07.06.2010 07:54

Wielkie dzięki za super opis,a Twoim zdaniem która najlepsza plaża(płytko i łagodne wejście)dla dzieci(10 lat i 1,5roku)
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 07.06.2010 20:14

Witam ponownie.

Próbowałem teraz wkleić parę zdjęć, tak dla orientacji, ale wyjątkowo ImageShack nie załadował zdjęć, spróbuję jutro, to wtedy odpowiem Ci na pytanie.

Jeśli będziesz w Vrsarze tylko 7 dni, to i tak zróbcie sobie spacer wzdłuż całego nabrzeża (deptakiem, tuż przy wodzie) od plaży miejskiej, poprzez marinę aż właśnie do kompleksu apartamentów Belvedere ( tamten odcinek spacerowy jest zacieniony drzewkami, aż do samego campu Porto Sole (nie przejmuj się końcem spacerniaka przy ich ogrodzeniu, bo jak wspominałem ta bramka jest otwarta dla mieszkańców campu, aby mieli skrót do miasta właśnie spacerowym pasażem).

Po takim spacerku zawsze będziesz lepiej czuł klimaty, która plaża, zatoczka bardziej wam odpowiada pod widoki i oprawę wypoczynku.

Zróbmy może tak, poczekajmy do jutra, bo chcę opisy dopasować do zdjęć, a one mogą Ci bardziej pomóc w orientacji i wyborze.
Chociaż i tak wszystko zweryfikujesz sobie sam na miejscu.
Spoko, postaram się jutro ponownie załadować zdjęcia, ok.

Nie zapomnę.
Trzymaj się.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 07.06.2010 23:04

Zaraz dojdziemy do plaży przy apartamentach Belvedere, to najpierw zdjęcie dla orientacji w terenie.

W górnej części zdjęcia po lewej stronie widzisz małe drugie tzw. wejście do portu (to nie jest te główne, statki wycieczkowe wpływają z prawej strony wysepki).
Od tego miejsca w lewą stronę rozpoczynają się apartamenty Belvedere ciągnące się do kolejnej zatoczki około 500 m (teren campu Porto Sole).

Obrazek

Teraz drugie zdjęcie (zbliżenie w innym ujęciu).

Obrazek

Z tego ujęcia przy tym mniejszym wejściu do portu znajduje się plaża z łagodnym zejściem i płytką wodą oczywiście do pewnego momentu.
Tutaj właśnie najwięcej było rodziców z dziećmi.

Po środku zdjęcia widzisz bojki dzielące akwen kapieliska i biały taras
(na filarach) restauracji Belvedere, pod nim znajduje sie wypożyczalnia sprzętu wodnego (rowerki wodne itp.)

A teraz zdjęcie kolejne, tego co nie jest widoczne od dołu deptaka, gdy się spaceruje zaraz przy tej plaży.
Będziesz we właściwym miejscu, gdy dojdziesz do fontan przy restauracji (nocą pięknie podświetlonych), obok będą schodki prowadzące do tego miejsca.

Obrazek

Powyższy widok to zdjęcie zrobione od strony basenów (dla mieszkańców apartamentów Belvedere), widoczne morze, to granica nadmorskiego deptaka (jest poniżej dlatego nie widać spacerujących ludzi).

Po co te zdjęcie? jeśli dla mieszkańców.
Tutaj chcę tylko pomóc w związku z tym, że już wiem, że masz małe dzieci.
I dlaczego nie miałbyś sprawić im frajdy w basenach ze słodką wodą.
Jeśli obsługa będzie miła i Was wpuści (wstęp jest bezpłatny), to podpowiadam to ze względu na dzieci, niech mają wspaniałą zabawę (są ślizgawki i małe płytkie brodziki. A widok z basenów na morze kojący i bajeczny.

Jeśli Was nie wpuszczą, to bywają chwile, że nikt nie sprawdza, kto wchodzi na baseny.

Jakby co, nic nie mówiłem :wink:

Pomimo, że do tej pory byliśmy zawsze gośćmi wynajmując apartamenty Belvedere (czyli wiadomo, że wstęp na baseny był dla nas zapewniony) zauważyłem, że nie zawsze pytano i sprawdzano wchodzących (wejście jest właśnie przy tych trzech fontannach przy schodkach prowadzących na taras restauracji).
Baseny od strony morza są niewidoczne, dlatego bo są powyżej pasażu o około 3 m.

A podpowiadam Wam dlatego, że wybierając się tam macie zawsze dwie możliwości, albo plażujecie na basenach, albo w morskiej wodzie.

A tak dla zmiany tematu, polecam punkty widokowe przy kościele św. Marcina (stoi w najwyższym punkcie Vrsaru, z wieży można oglądać miasto, wejście chyba 10 kn), w pobliżu jest też taras widokowy z przepiękną panoramą na wysepki (te widoczne też od plaży miejskiej).

Na wieczorne zachody słońca ludzie specjalnie wybierają się na taras widokowy z aniołkiem (rzeźba) w pobliżu kościoła, ale od strony morza (wiadomo).
Zabierz tam żonę będzie zachwycona.

Jeśli tym mogę zachęcić, to reszta należy do Was. :wink: :)

Obrazek

Z kolei wzgórze (i kamieniołom zarazem) przy bosmanacie portu daje wspaniałe widoki na całą okolicę i w innym ujęciu niż z wieży kościoła.
Warto wejść (byłem), aczkolwiek sprawdź najpierw sam, bo najmłodsza pociecha jest na to za mała.

I to wszystko.
Oczywiście kop w temacie Istrii, bo dostatek wiadomości na forum i co warto zobaczyć też w okolicy.

Pozdrawiam i życzę udanego pobytu.
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 08.06.2010 16:43

Super,dzięki,jesteś Wielki Nomad-:)
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 08.06.2010 20:26

:D
Spoko Nolo :) , to ja się cieszę, że mogłem co nieco pomóc.

Jeśli jedziesz tam po raz pierwszy (a raczej tak) będziesz zachwycony, miasteczko jest klimatyczne, fajne widoki, wąskie uliczki.
Wiadomo trzeba trochę pospacerować, aby wyłapać, to co się podoba.
W marinie super jachty i łodzie, w porcie duża oferta rejsów wycieczkowych w kombinacjach cenowych, czasowych i w opcjach tras.

Nawet jeśli będziecie tam tylko stacjonarnie (bez auta) spodoba się Wam i na nudę nie będziecie narzekać.

A tak na koniec, przy deptaku- ciąg restauracji, kafejek, lodziarni ( dobre lody z pokazem żonglerki nimi 8O - to właśnie lodziarnie bliżej basenów Belvedere, są w pobliżu 50 m).

Pozdrawiam.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 13.07.2010 08:09

toudee napisał(a):Tu masz link do mojej relacji forum/viewtopic.php?t=12262&highlight=vrsar
Wjeżdżasz do miasta od głównej drogi. Jeśli dobrze pamiętam jest tam stacja benzynowa.
na lewo plaże kamieniste - skałki w końcowej części dochodzące do kampingu. Na prawo obchodząc wzgórze ze starym miastem dojdziesz do plaży miejskiej wysypanej drobnymi kamieniami z infrastrukturą dla dzieciaków.
Fatamorgana dobrze radzi luknij an GoogleEarth

Witaj toudee,
Przejrzałem twoją relację. Długa i pewnie dokladna. Jak możesz podpowiedz w kilku punkcikach co warto zwiedzic w i okolicy Vrsar. Właśnie rozpoczeliśmy tu dwutygodniowy pobyt.
Dzieki
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.07.2010 12:48

miraculus napisał(a):w kilku punkcikach co warto zwiedzic w i okolicy Vrsar....
Dzieki

No to jedziemy:
1. Vrsar - spacer uliczkami, wizyta na kościelnej wieży (piękne widoki - naprawdę), odpoczynek i podziwianie widoczków z ławeczek z widokiem na wyspy i marinę (ścieżką za kościołem, po prawej stronie),
2. Pula - amfiteatr, teatr rzymski, zamek, rzymskie bramy, mozaika w domu rzymskim, forum i ratusz, kościół,
3. Rovinj - spacer uliczkami, kościół św. Eufemii, spacer wzdłuż deptaka nadmorskiego,
4. Porec - bazylika Eufrezjana, ruiny rzymskich świątyń, średniowieczne uliczki i budynki,
5. Limskij Fjord - spacer wzdłuż nadbrzeża, warto wejść na wieżę widokową przy drodze do Vrsaru,
6. Vodnjan - kościół i mumie i relikwie świętych,
7. Umag - średniowieczny rynek,
8. Motovun (zamek) i Groznjan (przykład średniowiecznego miasteczka istryjskiego),
9. Grota Baredine
ISTRIA JEST PIĘKNA!!! Miłego wypoczynku :papa:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 14.07.2010 16:44

arek ... napisał:
1. Vrsar - spacer uliczkami, wizyta na kościelnej wieży (piękne widoki - naprawdę), odpoczynek i podziwianie widoczków z ławeczek z widokiem na wyspy i marinę (ścieżką za kościołem, po prawej stronie),
2. Pula - amfiteatr, teatr rzymski, zamek, rzymskie bramy, mozaika w domu rzymskim, forum i ratusz, kościół,
3. Rovinj - spacer uliczkami, kościół św. Eufemii, spacer wzdłuż deptaka nadmorskiego,
4. Porec - bazylika Eufrezjana, ruiny rzymskich świątyń, średniowieczne uliczki i budynki,
5. Limskij Fjord - spacer wzdłuż nadbrzeża, warto wejść na wieżę widokową przy drodze do Vrsaru,
6. Vodnjan - kościół i mumie i relikwie świętych,
7. Umag - średniowieczny rynek,
8. Motovun (zamek) i Groznjan (przykład średniowiecznego miasteczka istryjskiego),
9. Grota Baredine

nic dodać nic ująć
no chyba, że dorzucimy jeszcze Pazin - też zamek
jak ktoś ma czas po zwiedzaniu powyżej wymienionych :wink:
to jeszcze wyskok na Brijuni - letnia rezydencja marszałka Tity
jak komuś niestraszne omijanie Słoweńskich autostrad - wypad do jaskiń w Postojnej.
Dla super harcorowców jednodniowa (dla krezusów wielo) wycieczka do Wenecji
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.07.2010 22:25

Postojna Jama naprawdę warta zobaczenia (łącznie z zamkiem). Tym bardziej że jadąc na Istrię pewnie i tak większość winietę kupuje. Ewentualnie można zrobić wypad do Opatiji. To bardzo ładne miasteczko ale niestety tłoczne i sądząc po wyglądzie hotelii (i tego co przed nią zaparkowane) drogie. W drogę do można "zwiedzić" tunel Ucka a w drogę powrotną polecam drogę wzdłuż morza (piękne widoki).
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 14.07.2010 23:25

No to się spisaliście. Wielkie dzięki. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Krótko i na temat. Już niektóre zaliczyłem, ale się oszczędzamy bo drugi tydzień ma być pochmurny. Dzięki jeszcze raz szczególnie za zyczenia. Pozdrov
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone