Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oczyszczacz powietrza.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser
Oczyszczacz powietrza.

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.10.2019 00:54

Wiem, że to forum turystyczne ale jak zauważył jeden z nowych moderatorów - Hyde Park to miejsce gdzie można gadać o wszystkim, dlatego pozwolę sobie założyć nowy temat. Temat bardzo aktualny na czasie, gdy za oknem smród a odczyty czujników szaleją i wskazują ponad tysiąckrotne przekroczenie wszelkich dopuszczalnych norm zanieczyszczenia powietrza. Nie powiem czyja to wina (choć wiem :wink: ), by nie narażać się na bana i nie dawać pożywki pod rozwój wszelakich historii spiskowych.

Założenie jest proste - chcę a nawet muszę kupić oczyszczacz powietrza. I nie chcę wydać na niego zbyt dużo :oczko_usmiech:
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Czy ktoś już kupił lub zamierza kupić i zrobił wstępne rozeznanie rynku? Może ktoś już używa i chce się podzielić pozytywnymi lub negatywnymi opiniami?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, porady i doświadczenia.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.10.2019 09:49

greenrs napisał(a):Wiem, że to forum turystyczne ale jak zauważył jeden z nowych moderatorów - Hyde Park to miejsce gdzie można gadać o wszystkim,

ale jak sam wyjaśnił to czysta "TEORIA" tego nie dodałeś :mrgreen:

Syn kupił kilka dni temu model Philipsa za 700 zł spytam go jakie wrażenia :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.10.2019 09:49

Ja mam z Rowenty i moge go polecić
Cichy, sam sie włącza kiedy trzeba, wyglądem nie szpeci pokoju, no i jak sie wchodzi do pomieszczenia gdzie pracuje jest rześko :wink: a dzieciok mniej kicha i smarka
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.10.2019 09:58

Dokladnie Rowenta Intense Pure Ait PU4020

Filtr hepa, węglowy, wstępny i Nano coś tam

Pomieszczenie max 30 mkw

Cena rok temu ok 700
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 31.10.2019 20:40

Od roku mam Daikin. Nie mogę porównać z innymi bo innego nie mam. Ale W Krakowie daje rade.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.10.2019 20:52

Ja mam Xiaomi Air Purifier 2s, używałem w zeszłą zimę bo mam "fajnych" sąsiadów używających kopciuchów. Fajne urządzenie, można sterować nim z aplikacji, ustawiać różne parametry. Jest dodatkowo też cichy i ma estetyczny wygląd. Można dokupić 3 rodzaje filtrów. Okazało się jednak, że nie jest aż tak bardzo potrzebny bo w szczycie nigdy nie miałem więcej PM2.5 jak 40-50, potrafi wtedy zbić w miarę szybko nawet do 3-5. Fajnie działa jak wykryje zanieczyszczenia... kiedyś żona przypaliła patelnie to podskoczył do ponad 100 i krecił na maksymalnych obrotach. Widzę, że teraz cena jest bardzo atrakcyjna bo rok temu z wysyłka z Hiszpani płaciłem ponad 600zl. Zanim coś kupisz to popatrz na koszty filtrów bo to ważny aspekt.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.10.2019 23:39

yzedef napisał(a):Zanim coś kupisz to popatrz na koszty filtrów bo to ważny aspekt.

Oczywiście, mam to na uwadze. Szukam, czytam i widzę, że właściwie każdy jest zadowolony z tego co posiada. Nie wiem tylko ile w tym autosugestii a ile prawdy :) W końcu to mało skomplikowane urządzenie. Najważniejsze różnice wynikają z automatyki działania, na czym mi akurat nie zależy. Nie musi pracować gdy nikogo nie ma w domu a wieczorem niech pracuje cały czas, chociażby na najwolniejszych obrotach. Zrobiłem przegląd wszystkich modeli, które tu polecacie i jeszcze wielu innych. Mam już kilka na oku. Tak jak napisał yzedef ważny jest koszt i częstotliwość wymiany filtrów, obsługiwana kubatura, głośność pracy i energooszczędność. Dzięki za porady. Widzę jednak, że to ciągle jeszcze mało popularny element wyposażenia domu... co wkrótce może się jednak zmienić :roll:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.11.2019 09:15

greenrs napisał(a):
yzedef napisał(a):Zanim coś kupisz to popatrz na koszty filtrów bo to ważny aspekt.

Oczywiście, mam to na uwadze. Szukam, czytam i widzę, że właściwie każdy jest zadowolony z tego co posiada. Nie wiem tylko ile w tym autosugestii a ile prawdy :) W końcu to mało skomplikowane urządzenie. Najważniejsze różnice wynikają z automatyki działania, na czym mi akurat nie zależy. Nie musi pracować gdy nikogo nie ma w domu a wieczorem niech pracuje cały czas, chociażby na najwolniejszych obrotach. Zrobiłem przegląd wszystkich modeli, które tu polecacie i jeszcze wielu innych. Mam już kilka na oku. Tak jak napisał yzedef ważny jest koszt i częstotliwość wymiany filtrów, obsługiwana kubatura, głośność pracy i energooszczędność. Dzięki za porady. Widzę jednak, że to ciągle jeszcze mało popularny element wyposażenia domu... co wkrótce może się jednak zmienić :roll:

Nie rezygnuj z automatyki bo według mnie jest ona bardzo ważna. Jak wrócisz do domu, włączysz urządzenie to minie naprawdę dobra chwila zanim ono przemieli te metry sześcienne powietrza i je oczyści, w tym czasie Ty będziesz wdychał to powietrze a i hałas z niego może być zwiększony. Dodatkowo aplikacja pokazuje Ci on-line stan powietrza, temperaturę i wiglotnośc z dowolnego miejsca na świecie wykorzystując domowe Wifi. Ja tak zaprogramowałem urządzenie aby się włączało te 2h przed przyjściem do domu tak aby już robota była zrobiona i powietrze oczyszczone. Jedyny jaki problem miałem to z kotem który lubił po nim skakać i oczywiście go wyłączał przy okazji lub wprowadzał na najwyższe obroty - włącznik główny jest duży i jest umieszczony od góry :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 01.11.2019 10:11

Moja Rowenta nie ma aplikacji
Działa przez zime w trybie auto 24h na dobe
Włącza sie i chodzi na wysokich obrotach tylko jak sie otworzy okno....

Pracuje jak bojler, oczyści i sie wyłącza. W nocy chodzi w trybie nocnym, bezszelestnie.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.11.2019 19:41

Sprawdzłeś może jak sobie radzi z "oparami" jak byli u Ciebie w gościach znajomi z Ukrainy ?, wykryła coś czy był spokój :D :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.12.2019 21:12

yzedef napisał(a):Ja mam Xiaomi Air Purifier 2s,
Też go mamy, w mieszkaniu sporo mniej kurzu jest, to dodatkowy plus :D Co ważne nie jest wielki i nie szpeci. Kupiony w morele.net za ok. 590 zł z przesyłką jakieś 2 miesiące temu. Jest też w Empiku. W naszym przypadku, bardzo szybko oczyszcza mieszkanie i jest czuły na smażenie czy długo otwarte drzwi do łazienki gdzie jest kratka nawiewowa...
W trybie nocnym cichutki i bez żadnych efektów świetlnych.

Typ oczyszczacza należy dobrać do powierzchni i kubatury. Ten raczej nie będzie efektywny w dużym domu z dużą otwartą przestrzenią.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.12.2019 23:10

piekara114 napisał(a):Typ oczyszczacza należy dobrać do powierzchni i kubatury. Ten raczej nie będzie efektywny w dużym domu z dużą otwartą przestrzenią.

To oczywiste. Ja nie mam dużego domu a jedynie przeciętne mieszkanie dlatego kupiłem tani Camry 7960. Choć właściwie tylko na próbę, wydaje mi się, że spełnia swoje zadanie. Ma czujnik i sygnalizację jakości powietrza, automatykę działania, wyłącznik czasowy, tryb nocny, jonizację, potrójny filtr i dobrze wygląda :oczko_usmiech: Na razie testuję.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.12.2019 18:43

piekara114 napisał(a):Typ oczyszczacza należy dobrać do powierzchni i kubatury. Ten raczej nie będzie efektywny w dużym domu z dużą otwartą przestrzenią.

No właśnie. Przy tym modelu Xiaomi, to jest napisane: "max. pow. pomieszczenia w [m2]: 37"

Chodzi o pojedyncze pomieszczenie, w którym stoi oczyszczacz, czy raczej o całkowitą pow. lokalu (mieszkania)?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.12.2019 23:02

walp napisał(a):

No właśnie. Przy tym modelu Xiaomi, to jest napisane: "max. pow. pomieszczenia w [m2]: 37"

Chodzi o pojedyncze pomieszczenie, w którym stoi oczyszczacz, czy raczej o całkowitą pow. lokalu (mieszkania)?

Wydaje mi się, że to zależy od cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu lub mieszkaniu - a tutaj nie ma reguły (układ pomieszczeń, nawiewniki okienne, ciśnienie atmosferyczne, sprawność i lokalizacja wyciągu kominowego, temperatura). Bardziej miarodajnym parametrem oczyszczacza jest wydajność w m3/h i raczej tylko na to powinniśmy zwracać uwagę. Często przy tej samej wydajności różni producenci podają zupełnie inną maksymalną powierzchnię.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 11.12.2019 12:07

Ja używam od ok 2 mies. oczyszczacz Webber 9700W. Sprzęt za rozsądne pieniądze uwzględniając 8 stopniowe oczyszczanie powietrza, nawilżanie oraz wydajność i prostotę obsługi. Inne "firmowe" urządzenia oferują mniej (3 stopniowe oczyszczanie) za większe lub porównywalne pieniądze. Wykonanie bardzo dobre. Estetyka to kwestia gustu ale może się podobać lub co ważniejsze być niezauważalnym. Obsługa intuicyjna a możliwość obsługi zdalnej z wykorzystaniem WiFi całkiem przydatna, można ustawić czasy wł/wył poprzez smarfon. Głośność nawet przy najwyższych obrotach nie jest uciążliwa. Najważniejsze jednak już po ok. 2 tyg użytkowaniu była zauważalna poprawa. Zdecydowanie mniej kurzu w salonie gdzie stoi większość czasu, skończyły się "piekące oczy" czy tez napady kichania. Kupiony bardziej dla zniwelowania wpływu kociego współlokatora ale jak do tej pory sprawdza się znakomicie. Czujnik PM 2,5 bardzo czuły co do wartości jego pomiarów nie mam opinii bo nie mam alternatywnego czujnika. Dodatkowo w sypialni używam innego Webbera AP 8300. Także polecam.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone