Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiad na Węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
musiek
Podróżnik
Obiad na Węgrzech

Nieprzeczytany postnapisał(a) musiek » 29.05.2011 22:41

Witam

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to 25 czerwca 2011 około godziny 13 będę dojeżdżał do Balatonu. I chciałbym zrobić postój na obiadek.
Może ktoś polecić jakieś smaczne, szybkie i niedrogie miejsce ?
Coś na trasie Budapeszt - Balaton.
Najlepiej żeby menu po polsku było, bo przeważnie na Węgrzech, czy w Rumunii to mi się trafiały takie potrawy, których normalnie bym nie jadł...
Ale że w trasie czas goni - to łykałem.
Chciałbym tym razem tego uniknąć.
Proszę o pomoc.

pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 30.05.2011 18:05

HMMMM angielskim władasz? To można i tak jeśli obsługa włada lub Niemieckim. Jedyne miejsce gdzie na pewno jest menue w języku Polskim jest niestety nie po drodze w miejscowości Crosna na trasie nr 86 słynna knajpka opisywana przez forumowiczów. Też skorzystałem jeśli chodzi o rozmiar porcji jestem pod wrażeniem.
sekrecja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekrecja » 30.05.2011 18:14

musiek napisał(a):Witam

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to 25 czerwca 2011 około godziny 13 będę dojeżdżał do Balatonu. I chciałbym zrobić postój na obiadek.
Może ktoś polecić jakieś smaczne, szybkie i niedrogie miejsce ?
Coś na trasie Budapeszt - Balaton.
Najlepiej żeby menu po polsku było, bo przeważnie na Węgrzech, czy w Rumunii to mi się trafiały takie potrawy, których normalnie bym nie jadł...
Ale że w trasie czas goni - to łykałem.
Chciałbym tym razem tego uniknąć.
Proszę o pomoc.

pozdrawiam
W miejscowosci Zamardi za Siofok przy Campingu Autos przy ulicy St Istvan są dwi fajne restauracje gdzie można dobrze,obficie i dośc umiarkowanie cenowo zjeśc .Niestety,menu po angielsku i niemiecku, ale potrawy bez ryzyka polecam .W Zamardi duża bezpłatna plaża -jeśi będzie upał przerwa 45 min na kąpiel zrobi doskonale...Pozdrawiam
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 01.06.2011 06:47

Ja ilekroć jestem w tym kraju lub przejeżdżam przez Węgry to i tak w menu węgierskim szukam Bogracgulas. Sprawdzone i smaczne
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 01.06.2011 21:47

W zeszłym roku jechałem do Grecji , na Węgrzech zjechalismy na popas ( nie pamietam gdzie :( ) i w karcie dań po Polsku :D co za ulga , oczywiście wybraliśmy gulasz mmmmm pycha
alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 02.06.2011 22:16

Nie wiem z której strony Balatonu zamierzasz jechać. Dość dawno temu długi okres przebywałem na Węgrzech w miejscowości Varpalota. Jest to miejscowość pomiędzy Szekesfehervar a Veszprem. W niej była znakomita knajpka "Petofi". Podawali pyszne, typowe węgierskie jedzenie (nie mylić z czymś co podają w Csornej). Była też druga knajpka na wylocie na Veszprem. Też z dobrym jedzonkiem. Ogólnie polecam potrawy: bakomypecsenye lub z czosnkiem cyganpecsenye, gulasleves, paradicsomleves, csontleves oraz pyszną sałatkę uborkaszalata. To akurat moje ulubione potrawy, a w typowej węgierskiej kuchni jest naprawdę bardzo dużo pysznych rzeczy. W tym roku zamierzam poszukać jakiejś knajpki w pobliżu drogi 86 tylko z węgierskim jedzonkiem, bo na "Sarkany Etterem" w Csornej się strasznie zawiodłem.
musiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) musiek » 05.06.2011 12:18

Dzięki, dzięki, dzięki.
Chyba zjemy w Zamardi. Znalazłem na mapie, to może być optymalne miejsce na trasie. blisko zjazd z autostrady.
Obiad mam z głowy.
Jeszcze tylko trzy tygodnie !!!

dzięki wszystkim za pomoc.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 05.06.2011 15:37

To ja jeszcze dodam fotkę z paragonem którą znalazłem wczoraj.
Dania główne to giros z frytkami i pieczeń cygańska, oraz desery lodowe i cola.
Zaletą tego miejsca jest bezpłatny parking i dostęp do bezpłatnej trawiastej plaży oddalonej o 100 metrów. Są ławki i drzewa dające cień. Idealne miejsce na przerwę w podróży.

Obrazek
musiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) musiek » 08.06.2011 22:38

Wow
jak zusammen niecałe 16 EURO za dwa obiady z deserami i colą - to bardzo tanio.

Też można wziąć pod uwagę.
Krótki relaks nad wodą, 15 minut orzeźwienia w Balatonie nie wpływa zasadniczo na czas trasy.

A tak z ciekawości (bo jechałem ostatnio do cro 3 lata temu) na samej autostradzie też jest coś sensownego ?
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.06.2012 12:55

a jak w tym Zamardi z noclegiem? znajdzie się jakiś tani w drodze do Chorwacji? 2+2 w okolicach 11 lipca
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 19.06.2012 15:30

skywalker_01 napisał(a):To ja jeszcze dodam fotkę z paragonem którą znalazłem wczoraj.
Dania główne to giros z frytkami i pieczeń cygańska, oraz desery lodowe i cola.
Zaletą tego miejsca jest bezpłatny parking i dostęp do bezpłatnej trawiastej plaży oddalonej o 100 metrów. Są ławki i drzewa dające cień. Idealne miejsce na przerwę w podróży.

Obrazek

Mógłbyś dokładniej opisac jak tam trafić jadąc z Polski do Chorwacji? Czy jest czynne też w nocy ?
Jeśli nieczynne w nocy,to prosiłbym o jakiś namiar na delikatne jedzonko w nocy albo na Węgrzech lub początek Chorwacji.Może być to też śniadanko w podróży.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.06.2012 15:52

Kawalek dalej jest fajny zajazd,menu po polsku,noclegi i male atrakcje:
http://www.berenyifogado.hu/pl
Nawet namiar na gps jest podany i ceny potraw...od Zamardi do Nagykanizsa jest okolo 100 km,wiec niecala godzinka drogi...
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.06.2012 21:11

tak, tylko, że ja szukam noclegu nad Balatonem
ale nie u pani Teresy bo tam brzydkie plaże
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 19.06.2012 22:26

Haweł napisał(a):Kawalek dalej jest fajny zajazd,menu po polsku,noclegi i male atrakcje:
Nawet namiar na gps jest podany i ceny potraw...od Zamardi do Nagykanizsa jest okolo 100 km,wiec niecala godzinka drogi...

Widze na stronce menu nie jest po polsku.Czy napewno na miejscu jest karta polska ? Może cos polecasz z ich menu,bo widzę i miejsce spoko i ceny przystępnę z chęcią bym tam przycupnął odsapnąć .
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.06.2012 05:52

_Rafi_ napisał(a):
Haweł napisał(a):Kawalek dalej jest fajny zajazd,menu po polsku,noclegi i male atrakcje:

Widze na stronce menu nie jest po polsku.Czy napewno na miejscu jest karta polska ? Może cos polecasz z ich menu,bo widzę i miejsce spoko i ceny przystępnę z chęcią bym tam przycupnął odsapnąć .

Nie wiem czy menu bedzie PL,bo pierwszy raz tam bede w tym roku,ale widzac strone w jezuku polskim,to mam nadzieje,ze bedzie OK...sorki nic nie polece,bo jak pisze bede tam pierwszy raz...po fotkach widze,ze jest tam nawet sympatycznie...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi