Proszę o poradę, bo mąż mi głowę będzie suszył jak kupię jakiś "szajs".
P.S. Jeśli taki temat był to sorry, ale nie mogłam na forum się doszukać.
Pozdrawiam
.png)
.png)
.png)
.png)
weldon napisał(a):Ja mam identyczny dylemat z garnkami.
Wodę potrafię już zagotować, ale teraz chciałbym zacząć gotować obiady wielodaniowe i szukam odpowiednich garnków.
Jaką firmę byś poleciła?
Wybacz sarkazm, ale dla amatora całkowicie wystarczające do fotografowania są amatorskie kompakty, przede wszystkim dlatego, że pozwalają uniknąć rozczarowań.
Lustrzanki wymieniane przez ciebie należą do tzw klasy entry level, a więc jest to ten wspomniany szajs, w wielu przypadkach gorszy od bardziej zaawansowanych kompaktów.
Poza tym zabije cię wielkość zestawu lustro plus obiektywy.
Mz poszukaj sobie jakiegoś chwalonego kompakta, ewentualnie, jeśli koniecznie chcesz mieć wymienne obiektywy, to raczej evila, typy NEX, OM-D lub któryś NX Samsunga. Przynajmniej nie będą ci ciążyć i zabierzesz je do samolotu jakby co.
Automatykę mają przyzwoitą, a jednocześnie pozwalają na zrobienie pierwszych kroków w zabawie z fotografią. Weź każdy z nich do ręki i zobacz, jak ci w ręku leży, bo tego ci nikt nie doradzi, a to ważne, jak się chce czerpać przyjemność z fotografowania.
.png)
.png)
agata26061 napisał(a):póki co chciałabym mieć jakiś sprzęt, na którym się podszkolę
.png)
agata26061 napisał(a):Witam. Mam takie pytanie i pewien problem. Do tej pory używałam aparatu kompaktowego Samsung WB5500. Przez pewien czas byłam z niego zadowolona, ale teraz szukam czegoś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki tak do 2000 - 2500tys razem z obiektywem. Jestem zupełnie początkującym amatorem i nie znam się dokładnie na tym, ale chcę coraz bardziej pogłębiać swoją wiedzę w tym temacie. Póki co chciałabym zacząć od zwykłej lustrzanki, np. nikona d3100, lub nowszej wersji D3300? Co o tym myślicie? Ostatnio też gdzieś dosłyszałam, że lepiej za taką kasę canona kupić, bo ponoć lepszy, ale tak naprawdę nie wiem na czym ta lepszość mogłaby polegać. A może jeszcze coś innego polecacie, np. sony.
Proszę o poradę, bo mąż mi głowę będzie suszył jak kupię jakiś "szajs".![]()
![]()
P.S. Jeśli taki temat był to sorry, ale nie mogłam na forum się doszukać.
Pozdrawiam
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)