Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Niesamowita" prowokacja GW!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
"Niesamowita" prowokacja GW!

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 07:23

No tak.
Teraz, gdy tyle mówi się o "paskudnych" i "niczemu nie służących" prowokacjach CBA, mających na celu ujawnienie wszechpanującej korupcji w szeregach władzy (nawet tej lokalnej), "pomysłowa" Gazeta Wybiórcza znów zaskakuje nas swą inwencją!

Jakoby "ujawniają" "chore" mechanizmy funkcjonowania państwa.
I teraz ogłupione takimi "rewelacjami" społeczeństwo powinno szybko zapomnieć o korupcjach i innych chamskich przekrętach rządzącej partii i skoncentrować swą "wybiórczą" uwagę na nowym problemie.
Niby sprytne .. ale czy aby panowie Michnikowcy nie zagubili się czasem, uważając Polaków aż za takich idiotów!

To, że różne ustawy dot. Szkolnictwa Wyższego i generalnie Edukacji są do dupy i robione głównie z myślą o "interesach" określonych kręgów, to wiadomo nie od dziś. I to, że generalnie działalność, pożal się Boże, Ministra Edukacji jest gorsza niż "do dupy", to też wiedzą wszyscy rodzice dzieci w wieku szkolnym i studenci.

Oczywiście, powinno się o tym pisać.
Ale czy na prawdę dziś jest dobry czas na tego typu "prowokacje"???

Oto fragment artykułu o Wielkiej prowokacji "GW"

"Gazeta Wyborcza": W ramach prowokacji dziennikarskiej "GW" ogłosiła, że Akademia Komunikacji Społecznej (w rzeczywistości nieistniejąca) oferuje już po dwóch latach studiów tytuł magistra. Na "ofertę" skusiło się wiele osób. Ludzie byli gotowi wpłacać pieniądze, byle mieć zapewnione miejsce. Jak wyliczyli dziennikarze, gdyby przyjmowali wpłaty, w tydzień na koncie "uczelni" byłoby ponad 150 tys. zł
Wymyśloną przez gazetę płatną uczelnię natychmiast zaczęli oblegać kandydaci, wykładowcy zabiegali o etat, a media o reklamy. Kandydaci zdawali sobie sprawę, że w dwa lata żadnej wiedzy się nie zdobędzie. Liczył się jednak papier, dyplom, którego "nie wypada nie mieć" lub którego "żąda pracodawca". "Szkoła" nie podawała żadnych konkretów, ani adresu, ani nazwisk wykładowców, ani żadnych zezwoleń.

Pomimo tego pół tysiąca osób postanowiło od razu podjąć naukę. 200 chciało, ale się wahało. I zaledwie 50 miało podejrzenia, czy aby uczelnia działa uczciwie, zgodnie z prawem.

Zgłaszali się też wykładowcy, między innymi Sylwia Pusz i Eugeniusz Kłopotek. Poseł PSL zastrzegł jednak, że będzie wykładał za darmo. Natomiast prezenter Tomasz Kammel negocjował gwiazdorskie stawki.

"Szkoła" mogła też zaistnieć dzięki reklamie. Zgłosiło się wiele firm z branży reklamowej, jak i same media, oferując promocyjne koszty reklamy.

Po publikacji "Gazety" do minister szkolnictwa wyższego Barbary Kudryckiej przyszli wzburzeni profesorowie z Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego i mówili: "Pani tu z reformami, a oto, co się naprawdę dzieje!".

:oops:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.10.2009 07:33

A z drugiej strony (a propos szkolnictwa wyższego) projekt by drugi kierunek studiów był płatny. To już nie prowokacja...
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 23.10.2009 08:00

stary numer w nowej obudowie...
w tzw. peerelu do genseków i wojseków chadzali wykładowcy, po wykładzie od razu był wpis do indeksu a to wszystko w czasie jednej kawusi...
zatem poniektórzy z wyżej wymienionych załapywali się magystrów - ynżynerów przez jeden semetr...
historia nie tylko się lubi powtarzać, wszak niejednemu włościanowi marzyło się kupić kolumnę Zygmunta....

:P :P :lol: :lol: :lol:
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 23.10.2009 08:21

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 08:44

Widocznie zbyt tępy jestem :cry:

To jest całkiem niezły temat dla prasy (choć nie rozumiem, dlaczego trzeba używać aż takich "prowokacji", by ujawnić problem)

Ale najbardziej mnie zastanawia, dlaczego akurat teraz "GW" rozkręca taką "akcję".

Czyżby znów kwestia przypadku, a ja (jak zwykle) węszę "teorię spisku"?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.10.2009 08:56

janniko napisał(a):

A może po prostu zagubiony.....

"W świetle przewodów, w cieniu sufitów
W wietrze oddechów, w błocie napisów
Rodzą się szajby małe i biedne
Karmię się nimi i karmić się będę"

Życzę powrotu do normalności. Z całego serca. Naprawdę.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 09:02

Arek napisał(a): ... Życzę powrotu do normalności. Z całego serca. Naprawdę.

Arku, drogi adwersarzu, dzięki!
Aż się rozczuliłem :)

I ja również ośmielę się ci czegoś życzyć:

Życzę ci, Arku, przebudzenia.
Wiem, ze życie w Matrixie jest mniamniuśne, ale jednak życzę ci powrotu do Realności...

PS

No i udało ci się pomóc mi trochę lepiej zrozumieć elektorat PO.
Dzięki
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.10.2009 09:22

janniko napisał(a):No i udało ci się pomóc mi trochę lepiej zrozumieć elektorat PO.Dzięki

... bo zrozumieć elektorat innych opcji politycznych nie nastręczało już takich trudności?

Bywa.

Czasami trzeba się trochę wysilić.

Albo poprosić o pomoc.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.10.2009 09:41

Zrozumiał tak jak chciał ( i nakazał mu pierwszy PiS, JE JK) linia rozumowania musi być jednolita, twarda jak skała wawelska. Dyscyplina musi być. !!
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.10.2009 11:01

Zamiast irytacji i brnięcia w temat polecam omijanie takich wątków łukiem wielkim. Szkoda zdrowia i próby walki niedostępną Wam bronią fanatyzmu. Sam się powstrzymuję przed komentarzami, ale - jak widać - udaje mi się. Polemika sprawi, że staniecie się tacy sami ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2009 15:22

janniko napisał(a):
To jest całkiem niezły temat dla prasy (choć nie rozumiem, dlaczego trzeba używać aż takich "prowokacji", by ujawnić problem)

Ale najbardziej mnie zastanawia, dlaczego akurat teraz "GW" rozkręca taką "akcję".

Czyżby znów kwestia przypadku, a ja (jak zwykle) węszę "teorię spisku"?

Jak zwykle węszysz,janniko -masz rację ;)

W lipcu 2009 GW pisała o AH-E w Łodzi:

Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi kształci 35 tys. studentów w Polsce (od Zakopanego po Sejny) i setki za granicą (m.in. Londyn i Paryż). Większość młodzieży studiuje bezprawnie i nawet o tym nie wie. AHE bez zgody Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego potworzyła sobie miniagendy zwane punktami informacyjno-rekrutacyjnymi. Nie służą one jednak rekrutacji, jak głosi nazwa. Tam się studiuje.

Poważna część zajęć w "punktach" jest fikcją, studenci nie widzą na oczy profesorów, nie korzystają z bibliotek, choć za naukę płacą od 1,8 tys. funtów (Manchester) do mniej więcej 3,6 tys. zł rocznie (w kraju).

http://wyborcza.pl/1,102381,6874601,Najwieksza_lipna_uczelnia_w_Polsce__czesc_1____informacja.html

Potem była cała seria artykułów o podobnych przedsięwzięciach.

Tylko błagam,nie idź drogą Małego Jarka i nie próbuj pisac,że artykuły o tamtych przekrętach są antydatowane(casus CBA i wczorajszej wizyty Jarka u Moniki ) ,i że nikt nie udowodni ,że czarne jest czarne a białe-białe. :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.10.2009 18:32

Krystof napisał(a):... polecam omijanie takich wątków łukiem wielkim. Szkoda zdrowia ...

Tak, Krzystof, indoktrynacja palikotyków odnosi sukcesy.
:(
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.10.2009 19:10

janniko napisał(a):[

Nie płacz ,niektórzy tak mają . :D Naucz się z tym życ. :D
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 23.10.2009 22:12

Gazeta Wyborcza: " ... Nasi niedoszli studenci oczywiście wiedzieli, że studia magisterskie w dwa lata wiedzy dać nie mogą. Chodziło o papier ... "
" ... Akademia nie gwarantuje zdobycia należytej wiedzy z zakresu wybranych kierunków w okresie studiów. Umożliwia w szybkim tempie przygotowanie studenta do obrony pracy magisterskiej... "

Z tego co się orientuję, to ukończenie większości kierunków na polskich uczelniach nie gwarantuje zdobycia należytej wiedzy... Na uczelniach w Europie Zachodniej i USA - również samo ukończenie studiów nie czyni człowieka najlepszym fachowcem - daje tylko podstawy. Ważne jest późniejsze doświadczenie, co np. często podkreślają różne wybitne osoby w prowadzonych z nimi wywiadach.

Zastanawiam się - co tak naprawdę udowodniła GW poprzez tą prowokację:
... że ludzie są łatwowierni? Jak się czyta ogłoszenie w tak "poważnej" gazecie jak GW - to się temu wierzy - pomimo, że jest to " ... Nie do wyobrażenia ... " . Jak sobie przypomnę - ile czasu na studiach jest bezsensownie marnowane na czekanie na różne rzeczy i bieganie po czytelniach za jakimiś materiałami - to bez problemu jestem skłonny uwierzyć, że 4,5 roku można zamknąć w 2 lata. Poza tym w ogłoszeniu nie jest napisane, że są to 4 semestry - tylko 2 lata (np. kalendarzowe) - być może bez wakacji ...
... że ludzie mając do wyboru drogą uczelnię i 5 lat oraz tanią i 2 lata - wybierają tą drugą? To takie dziwne? Czy ktoś zaczynający studia ma świadomość, że wg przepisów prawa - magistra można mieć po min. 9 semestrach? Czy niemożliwe jest zrobienie zakresu materiałów z 2 semestrów - w ciągu jednego?

Myślę, że GW straci na wiarygodności po tej prowokacji - a przynajmniej ogłoszenia zamieszczane w tej gazecie.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 23.10.2009 22:58

P_Piotrek napisał(a):Myślę, że GW straci na wiarygodności po tej prowokacji - a przynajmniej ogłoszenia zamieszczane w tej gazecie.

straci, ale tylko w kameralnym gronie sromotnie oszukanych...
bo mohery GW nie czytają i w bańkę się nabić nie dali...
aczkolwiek zgłaszali się kandydaci mający papier egzaminu maturalnego...
...
nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie ?
- "magistera" ?

:roll: :roll: :P :P
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone