Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namówili

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak
Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namówili

Postnapisał(a) Bahama » 06.07.2008 20:25

Pozdrawiam właśnie wróciłem i zaraz idę na zasłużony odpoczynek, napiszę Wam tylko o śmiesznym zdarzeniu :) Wiadomo Słowenia - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj. Ta prowadzi mnie pęknie wzdłuż rzeki w Mariborze po czym diablica ładuje mnie na trasę szybkiego ruchu oczywiście płatną. Wkurzony staję na parkingu - i pytam gościa gdzie można kupić tę diabelską winietkę i mam gdzieś te 35 euro :) Ten mi wskazuje jakiś sklep Trafiika a tam siedzi pełno kierowców przy barze i mówią: Nie kupuj winietu my ci pokażemy starą trasę miejską na tzw. Starą Ciestinę :) No to dawaj:

wzdłuż rzeki w Mariborze - mostem - za mostem w lewo - do świateł w prawo - koło dworca kolejowego - prosto - i teraz najważniejsze - nie kierować się na Sentilij tylko na - PESCINĘ ! Pięknie wyjechałem w Austrii starym przejściem :)

35 euro w kieszeni, ale za to 5 dych polskich w tył bo gość z suszarką czatował na mnie w Głubczycach :) uwaga na wyjazd ze stacji benzynowej - myślałem że jestem już poza, a to był nadal teren zabudowany...

Zjechałem Zadar, Nin, Petrćane, Zaton, Trogir, Szybenik, wyspy Kornati. Jak coś interesuje pytajcie !

NAJLEPSZA PLAŻA W CHOWACJI DLA DZIECI ????
OCZYWIŚCIE ZATON !!! REWELACJA - PIASZCZYSTA I POPŁYWAĆ MOŻNA !
TYLKO JESLI KTOŚ AKCEPTUJE OPŁATĘ 50 KUNA NA DZIEŃ :)
Ostatnio edytowano 07.07.2008 08:01 przez Bahama, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty
Re: Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namó

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2008 20:39

Bahama napisał(a):Pozdrawiam właśnie wróciłem i zaraz idę na zasłużony odpoczynek, napiszę Wam tylko o śmiesznym zdarzeniu :) Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj. Ta prowadzi mnie pęknie wzdłuż rzeki w Mariborze po czym diablica ładuje mnie na trasę szybkiego ruchu oczywiście płatną. Wkurzony staję na parkingu - i pytam gościa gdzie można kupić tę diabelską winietkę i mam gdzieś te 35 euro :) Ten mi wskazuje jakiś sklep Trafiika a tam siedzi pełno kierowców przy barze i mówią: Nie kupuj winietu my ci pokażemy starą trasę miejską na tzw. Starą Ciestinę :) No to dawaj:

wzdłuż rzeki w Mariborze - mostem - za mostem w lewo - do świateł w prawo - koło dworca kolejowego - prosto - i teraz najważniejsze - nie kierować się na Sentilij tylko na - PESCINĘ ! Pięknie wyjechałem w Austrii starym przejściem :)

35 euro w kieszeni, ale za to 5 dych polskich w tył bo gość z suszarką czatował na mnie w Głubczycach :) uwaga na wyjazd ze stacji benzynowej - myślałem że jestem już poza, a to był nadal teren zabudowany...

Zjechałem Zadar, Nin, Petrćane, Zaton, Trogir, Szybenik, wyspy Kornati. Jak coś interesuje pytajcie !

NAJLEPSZA PLAŻA W CHOWACJI DLA DZIECI ????
OCZYWIŚCIE ZATON !!! REWELACJA - PIASZCZYSTA I POPŁYWAĆ MOŻNA !
TYLKO JESLI KTOŚ AKCEPTUJE OPŁATĘ 50 KUNA NA DZIEŃ :)

no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji
moze cos polecisz ?
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 06.07.2008 21:08

Malutka miejscowość pytasz... w okolicach Zadaru... Nin jest fantastyczny do romantycznych wakacji we dwoje :) Sklepy tam co prawda są, ale miejscowość senna i niewypełniona turystami. Położona na wysepce - klasa !
Obrazek

W okolicach Zadaru raczej takie zaludnione turystami miasteczka spotkasz...

PS. Przez 20 lat mieszkałem w Kępnie :) POLONIA ! :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2008 21:42

No to pozdrawiam mieszkanca Kępna (co prwda bylego ale zawsze)
W okolicach Zadaru to mialem na mysli nie dalej na poludnie niz Sibenik
Ale nie wykluczam tez wyspy w tej okolicy byle prom nie plynal dluzej niz 0,5 h
Bylem juz w Dubrowniku, na Hvarze, na Bracu, w Cirkvenicy, w Porecu ale nie bylem wlasnie jeszcze w tym regionie i wybor padl na te wakacje
We wrzesniu 2007 bylem na Hvarze i Sveta Nedjelja i bylem zafascynowany panujacym tam spokojem.
A co do romantycznych wakacji we dwoje to niestety ale mam ogon w postaci 2 corek 5 i 10 lat,
ale moze juz niedlugo nie beda chcialy jezdzic "ze starymi bo to wstyd" i wtedy bedzie szansa na romantyzm
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 06.07.2008 22:17

Ja wcześniej brałem pod uwagę Ugljan - wyspa 1,2 h od Zadaru promem. Myślę , że mogłoby się spodobać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 06:46

Bahama napisał(a):Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj.

Witaj Bahama - Twoja pomyłka czy "diablicy" :wink:
Powinno być: Słowenia - wiadomo winietka 35 euro.

Skąd dojeżżałeś na plażę Zatonie :?:
Czy za te 50 kun mogłeś korzystać z basenów na terenie Holiday Village Zaton :?:
Ostatnio edytowano 07.07.2008 07:29 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
zebra--34
Odkrywca

Postnapisał(a) zebra--34 » 07.07.2008 07:21

Witam.
Wróciliśmy w czwartek z Chorwacji z Zatonu, dzięki Januszowi wybralismy ten ośrodek na pierwsze wakacje w Chorwacji, było super.
Do rzeczy.
Wracając (2.07) też nie mieliśmy zamiaru płacić za winiety. Po przekroczeniu granicy (Cro-Slo), na pierwszej stacji paliw stoją dziewczyny i oferuja winiety. Podziękowałem, dostałem ulotke informującą o opłatach z mapką płatnych dróg. Zaprogramowałem GPS na Ptuj, Lenart i przejście graniczne Trade/Mureck. Przejechalismy bez problemów. Na trasie Ptuj-Lenart w okolicy miasteczka Janeżovci stała policja, auta przejeżdżały, nie kontrolowali. Ruch mały, droga dobra.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji. :D
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 07.07.2008 08:05

Janusz Bajcer napisał(a):
Bahama napisał(a):Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj.

Witaj Bahama - Twoja pomyłka czy "diablicy" :wink:
Powinno być: Słowenia - wiadomo winietka 35 euro.

Skąd dojeżżałeś na plażę Zatonie :?:
Czy za te 50 kun mogłeś korzystać z basenów na terenie Holiday Village Zaton :?:

Jasne :) Słowenia , wczoraj wykończony byłem :)

Plaża w Zatonie jest taka jakiej oczekiwała moja córka :) Piaszczste twarde dno. Nikt tu nie używa butów do kąpania. Woda płytka ale bez przesady po 50 - 100 m już można pływać. czysto. jedyny minus sporo ludzi :), ale ja lubię tłum :)
50 kuna to wjazd na teren za samochód. Potem mogłem robić co chciałem, ale byłem na najbliższych plażach na camping się nie zapuszczałem.

Opłata wygląda tak :
za samochód - 50 kuna
lub za osobę - 20 kuna

więc w przypadku rodziny 3-osobowej już bardziej opłaca się wjazd autem i korzystanie z parkingu.
piotr62
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr62 » 07.07.2008 08:43

zebra--34 napisał(a): dostałem ulotke informującą o opłatach z mapką płatnych dróg.

Witaj,

Może jakiś skan tej ulotki i rozesłac po chętnych albo lepiej wrzucić na jakiś serwer typu "Fotosik"?

P.
zebra--34
Odkrywca

Postnapisał(a) zebra--34 » 07.07.2008 11:26

piotr62 napisał(a):
zebra--34 napisał(a): dostałem ulotke informującą o opłatach z mapką płatnych dróg.

Witaj,

Może jakiś skan tej ulotki i rozesłac po chętnych albo lepiej wrzucić na jakiś serwer typu "Fotosik"?

P.

Mniej więcej to co na tej stronie
http://www.cestnina.si/?id=19766
i w zakładkach tej strony.
M4b
Autostopowicz

Postnapisał(a) M4b » 07.07.2008 11:39

junkers111 napisał(a):W okolicach Zadaru to mialem na mysli nie dalej na poludnie niz Sibenik

Jak nie przeraża Cię wyspa to polecam Prvic.
Z Szibenika promem ok 40 minut.
Wysepka malutka - 9 km obwodu, bez samochodów (musisz zostawić na parkingu w Sibeniku).
Plaza niewielka i oczywiscie kamienista, turystow jak na lekarstwo.
Na wyspie dwie wioski połączone deptakiem, poczta (można tam wypłacać pieniądze z karty), dwie restauracyjki.
I ciiiiiiiiisza ...
Rano tylko popyrkoli traktorek ogrodniczy z przyczepką zabierający śmieci, rano do portu przypływają łódki z których sprzedają owoce (taki bazar na wodzie), ogólnie - klimat sielsko anielski.
Turyćci jak sę to Polacy - pensjonat prowadzi Polka, żona chorwata i ona zawiaduje całym ruchem turystycznym na tej wysepce. jak nie ma miejsca u niej - zamiesza, zakręci i znajdzie miejsce gdzieś u sąsiadów :)
Wypoczynkowo miejsce super, zaleta (dla niektórych wada) to to że nie ma tam żadnej "infrastruktury turystycznej" - bazaru, sklepów, knajp, klubów nocnych itp.
Dzieciaki mogę się jednak nudzić ...
Chociaż moje dwie artystki, wtedy w wieku 6 i 8 lat przeżyły i nawet były zadowolone :)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2008 12:15

M4b napisał(a):
junkers111 napisał(a):W okolicach Zadaru to mialem na mysli nie dalej na poludnie niz Sibenik

Jak nie przeraża Cię wyspa to polecam Prvic.
Z Szibenika promem ok 40 minut.
Wysepka malutka - 9 km obwodu, bez samochodów (musisz zostawić na parkingu w Sibeniku).
Plaza niewielka i oczywiscie kamienista, turystow jak na lekarstwo.
Na wyspie dwie wioski połączone deptakiem, poczta (można tam wypłacać pieniądze z karty), dwie restauracyjki.
I ciiiiiiiiisza ...
Rano tylko popyrkoli traktorek ogrodniczy z przyczepką zabierający śmieci, rano do portu przypływają łódki z których sprzedają owoce (taki bazar na wodzie), ogólnie - klimat sielsko anielski.
Turyćci jak sę to Polacy - pensjonat prowadzi Polka, żona chorwata i ona zawiaduje całym ruchem turystycznym na tej wysepce. jak nie ma miejsca u niej - zamiesza, zakręci i znajdzie miejsce gdzieś u sąsiadów :)
Wypoczynkowo miejsce super, zaleta (dla niektórych wada) to to że nie ma tam żadnej "infrastruktury turystycznej" - bazaru, sklepów, knajp, klubów nocnych itp.
Dzieciaki mogę się jednak nudzić ...
Chociaż moje dwie artystki, wtedy w wieku 6 i 8 lat przeżyły i nawet były zadowolone :)

Pozdrawiam

dzieki za info
generalnie to wyspy mnie nie przerazaja (bylem juz na kilku, w tym roku w maju nawet na Zakynthos i to samochodem)
tylko jade ze znajomymi i oni chca uniknac promu
ale jak nic nie znajde fajnego na ladzie to pomyslimy o jakiejs wyspie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 12:33

junkers111 napisał(a):no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji

Przed Zadarem - Kozino , za - Sveti Petar

Obrazek
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 07.07.2008 15:03

Byłem w tym roku w Sukosanie tylko 4 dni ale wybiorę się za rok co najmniej na tydzień. Miasteczko małe, same małe pensjonaty, do wyboru i koloru. Może więc jednak. Acha, plaża piaszczysta i dno bez jeży, a zachody słońca naprawdóę ładne, choć do polskich im daleko...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2008 15:33

Janusz Bajcer napisał(a):
junkers111 napisał(a):no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji

Przed Zadarem - Kozino , za - Sveti Petar

Obrazek

Dzieki
Wlasnie taki ma plan zeby zjechac I zjazdem na Zadar i zaczac szukac kwater od Nin i w razie czego dalej na poludnie, slyszalem ze jest fajnie w Sukosan, Pakostane i pare innych tam jeszcze bylo
No nic pojedziemy i zobaczymy
Ale poniewaz bede w piatek rano na kiejscu wiec mam nadzieje ze bedzie mozna z czego wybrac, zbyt wybredny to nie jestem ale tez o 10 czy 20 eur to tez nie chodzi wiec jestem optymistycznie nastwiony

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi