Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namówili

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ROCHEN
Croentuzjasta
Re: Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namó

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 07.07.2008 15:34

Bahama napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Bahama napisał(a):Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj.

Witaj Bahama - Twoja pomyłka czy "diablicy" :wink:
Powinno być: Słowenia - wiadomo winietka 35 euro.

Skąd dojeżżałeś na plażę Zatonie :?:
Czy za te 50 kun mogłeś korzystać z basenów na terenie Holiday Village Zaton :?:

Jasne :) Słowenia , wczoraj wykończony byłem :)

Plaża w Zatonie jest taka jakiej oczekiwała moja córka :) Piaszczste twarde dno. Nikt tu nie używa butów do kąpania. Woda płytka ale bez przesady po 50 - 100 m już można pływać. czysto. jedyny minus sporo ludzi :), ale ja lubię tłum :)
50 kuna to wjazd na teren za samochód. Potem mogłem robić co chciałem, ale byłem na najbliższych plażach na camping się nie zapuszczałem.

Opłata wygląda tak :
za samochód - 50 kuna
lub za osobę - 20 kuna

więc w przypadku rodziny 3-osobowej już bardziej opłaca się wjazd autem i korzystanie z parkingu.

Halo Bahama!
Mam pytanie odnośnie tej opłaty za wjazd autem na teren Holiday Village.
Kto kasował te 50 Kuna i czy dawał pokwitowanie :?:
Spędzałem tam urlop w latach 2004,2005, 2006 i2007 .Nigdy gdy wjeżdzałem na teren nikt nie sprawdzał czy należe do ich gości.
Po prostu jak jakieś auto się zbliżało bramkowy otwierał szlaban i się
wjeżdzało.Przy tej ilości aut nie mógł zapamiętać kto gość a kto obcy.
W tym roku spędzałem urlop gdzie indziej niedaleko od Zatonu.
Około 10-go czerwca pojechaliśmy zobaczyć co się zmieniło.
Bramkowy z daleka otworzył szlaban i wjechaliśmy bez żadnych pytań,
inne auta też.Jeżeli teraz pobierają te 50 Kuna to wygląda mi na
oszustwo. Może było tak, że zapytałeś czy można wjechać i to nasunęło
bramkarzowi pomysł na te 50 Kuna.
Podobnie było w czerwcu 2005 (chyba 2005). W pierwszym tygodniu
leżaki na basenie były bezpłatne a w 2-gim płatne :roll:
Na plaży były cały czas płatne.Ogólnie jednak oceniam ten ośrodek
dobrze.Jedynym mankamentem są zloty firmy Matrix w 1-szej połowie
czerwca, czego następstwem jest że disco maltretuje całe noce gości
głośnym techno :evil: :evil: :evil:
Ciekawy więc jestem czy te 50 Kuna to oszustwo czy nowe żródło
dochodów dla ośrodka :?: :?: :papa: :papa: :papa:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 07.07.2008 15:52

junkers111 napisał(a):
junkers111 napisał(a):no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji

Przed Zadarem - Kozino , za - Sveti Petar

Obrazek

Dzieki
Wlasnie taki ma plan zeby zjechac I zjazdem na Zadar i zaczac szukac kwater od Nin i w razie czego dalej na poludnie, slyszalem ze jest fajnie w Sukosan, Pakostane i pare innych tam jeszcze bylo
No nic pojedziemy i zobaczymy
Ale poniewaz bede w piatek rano na kiejscu wiec mam nadzieje ze bedzie mozna z czego wybrac, zbyt wybredny to nie jestem ale tez o 10 czy 20 eur to tez nie chodzi wiec jestem optymistycznie nastwiony

Pozdrawiam

Junkers 111 w Kozino jest 1 malutki sklep z dużymi cenami.Na codzienne
zakupy (chleb) się nadaje, ale większe zakupy warto robioć w Zadarze.
6km od Kozino na pierwszych światłach w Zadarze jest po lewej stronie duży market PLODINE. Ceny dużo niższe.N.p. woda mineralna Jamnicka
1,5l kosztuje 4,99Kuna gdzie gdzie indziej 6,50 czy 6,90.
Poza tym z Jadranki prowadzi nowa droga do Kozina. Na przełomie maja
i czerwca Jadranka została poszerzona ,nowy asfalt, nowe skrzyżowania.
Jadąc do Kozina od Zadaru za tablicą koniec Kozina w lesie jest nowa droga do Kozina.Za tą tablicą skręc w lewo i jedziesz prosto do częsci wczasowej.Na końcu ulicy skręc w lewo,ta stara droga jest bardzo wąska i kręta.
Co do Sv Petar są tam 2 malutkie sklepiki.
Przyjemnego urlopu :papa: :papa: :papa:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2008 16:03

ROCHEN napisał(a):
Halo Bahama!
Mam pytanie odnośnie tej opłaty za wjazd autem na teren Holiday Village.
Kto kasował te 50 Kuna i czy dawał pokwitowanie :?:
Spędzałem tam urlop w latach 2004,2005, 2006 i2007 .Nigdy gdy wjeżdzałem na teren nikt nie sprawdzał czy należe do ich gości.
Po prostu jak jakieś auto się zbliżało bramkowy otwierał szlaban i się
wjeżdzało.Przy tej ilości aut nie mógł zapamiętać kto gość a kto obcy.
W tym roku spędzałem urlop gdzie indziej niedaleko od Zatonu.
Około 10-go czerwca pojechaliśmy zobaczyć co się zmieniło.
Bramkowy z daleka otworzył szlaban i wjechaliśmy bez żadnych pytań,
inne auta też.Jeżeli teraz pobierają te 50 Kuna to wygląda mi na
oszustwo. Może było tak, że zapytałeś czy można wjechać i to nasunęło
bramkarzowi pomysł na te 50 Kuna.
Podobnie było w czerwcu 2005 (chyba 2005). W pierwszym tygodniu
leżaki na basenie były bezpłatne a w 2-gim płatne :roll:
Na plaży były cały czas płatne.Ogólnie jednak oceniam ten ośrodek
dobrze.Jedynym mankamentem są zloty firmy Matrix w 1-szej połowie
czerwca, czego następstwem jest że disco maltretuje całe noce gości
głośnym techno :evil: :evil: :evil:
Ciekawy więc jestem czy te 50 Kuna to oszustwo czy nowe żródło
dochodów dla ośrodka :?: :?: :papa: :papa: :papa:

Raczej nie oszustwo, bo przy wjęździe wielka tablica informująca o opłatach stoi, a dwóch panów ubranych w jakieś mundurki firmowe kasuje. Coś mi się zdaje że sezon się zaczął...
Poza tym dostałem bilet, który trzeba było za szybę wsadzić, dojechałem do wjazdu na Camp. parking po prawej stronie, bo te po lewej były dla gości tych szeregowców przy plaży.

No i jeszcze panowie poinformowali mnie że jeśli nie chcę płacić to przy promenadzie Zatonu mam plażę "swobodną", tylko tam ani cienia ani piaseczku dla dziecka.
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 07.07.2008 16:09

Pocieszające jest że to nie oszustwo. Jednak nowe żródło dochodów.
Ta tablica to nowość ,poprzednio jej nie było. :papa: :papa: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 18:52

junkers111 napisał(a):
junkers111 napisał(a):no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji

Przed Zadarem - Kozino , za - Sveti Petar

Obrazek

Dzieki
Wlasnie taki ma plan zeby zjechac I zjazdem na Zadar i zaczac szukac kwater od Nin i w razie czego dalej na poludnie, slyszalem ze jest fajnie w Sukosan, Pakostane i pare innych tam jeszcze bylo
No nic pojedziemy i zobaczymy
Ale poniewaz bede w piatek rano na kiejscu wiec mam nadzieje ze bedzie mozna z czego wybrac, zbyt wybredny to nie jestem ale tez o 10 czy 20 eur to tez nie chodzi wiec jestem optymistycznie nastwiony

Pozdrawiam

Sukošan wcale nie taki mały jak się wydaje i jest tam ładna marina oraz miasteczko Bibinje , gdzie też jest sporo kwater.

Obrazek

Pakoštane też polecam , bo tam byłem, małe miasteczko ale restauracje są
BPKD
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BPKD » 07.07.2008 18:55

junkers111 napisał(a):
Bahama napisał(a):Pozdrawiam właśnie wróciłem i zaraz idę na zasłużony odpoczynek, napiszę Wam tylko o śmiesznym zdarzeniu :) Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj. Ta prowadzi mnie pęknie wzdłuż rzeki w Mariborze po czym diablica ładuje mnie na trasę szybkiego ruchu oczywiście płatną. Wkurzony staję na parkingu - i pytam gościa gdzie można kupić tę diabelską winietkę i mam gdzieś te 35 euro :) Ten mi wskazuje jakiś sklep Trafiika a tam siedzi pełno kierowców przy barze i mówią: Nie kupuj winietu my ci pokażemy starą trasę miejską na tzw. Starą Ciestinę :) No to dawaj:

wzdłuż rzeki w Mariborze - mostem - za mostem w lewo - do świateł w prawo - koło dworca kolejowego - prosto - i teraz najważniejsze - nie kierować się na Sentilij tylko na - PESCINĘ ! Pięknie wyjechałem w Austrii starym przejściem :)

35 euro w kieszeni, ale za to 5 dych polskich w tył bo gość z suszarką czatował na mnie w Głubczycach :) uwaga na wyjazd ze stacji benzynowej - myślałem że jestem już poza, a to był nadal teren zabudowany...

Zjechałem Zadar, Nin, Petrćane, Zaton, Trogir, Szybenik, wyspy Kornati. Jak coś interesuje pytajcie !

NAJLEPSZA PLAŻA W CHOWACJI DLA DZIECI ????
OCZYWIŚCIE ZATON !!! REWELACJA - PIASZCZYSTA I POPŁYWAĆ MOŻNA !
TYLKO JESLI KTOŚ AKCEPTUJE OPŁATĘ 50 KUNA NA DZIEŃ :)

no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji
moze cos polecisz ?

Wróciłem z Chorwacji 05.07, byłem w małej miejscowości połozonej nad zatoką o nazwie Ljubac i jestem nią zachwycony. Mieścina malutka, 2 małe sklepy, 2 restauracje. Część domów nad samym morzem, my mieliśmy 20 metrów do morza. Dwie plaże piaszczyste, woda bajka w niektóre dni woda była cieplejsza niż powietrze. Wymarzone miejsce dla małych dzieci, ze względu na piasek, ciepłą wodę i głębokośc wody która przez 50 metrów od brzegu nadal jest trochę nad kolana. Bliskość Zadaru 15 km pozwala na szybki dojazd do hipermarketów gdzie ceny są dużo niższe niż w małych sklepach. To plusy a minusem może być jedynie bardziej zatłoczona plaża w weekendy i późne popołudnia, Chorwaci z Zadaru chętnie przyjeżdżają do tej miejscowości nawet na krótki pobyt na morzem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2008 19:41

jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim za informacje na temat miejsc na riwierze zadarskiej, na pewno ta wiedza bedzie wykorzystana, a po powrocie sam chetnie podziele sie moimi doswiadczeniami.
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 08.07.2008 17:59

Bahama napisał(a):NAJLEPSZA PLAŻA W CHOWACJI DLA DZIECI ????

Informuje, ze we wrzesniu zarowno wjazd jak i basen w Zatonie jest bezplatny. A sam osrodek zamyka sie 15 wrzesnia.
Sprawdzone w 2005 i 2007.

pozdr
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 09.07.2008 11:52

BPKD napisał(a):
junkers111 napisał(a):
Bahama napisał(a):Pozdrawiam właśnie wróciłem i zaraz idę na zasłużony odpoczynek, napiszę Wam tylko o śmiesznym zdarzeniu :) Wiadomo Słowacja - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj. Ta prowadzi mnie pęknie wzdłuż rzeki w Mariborze po czym diablica ładuje mnie na trasę szybkiego ruchu oczywiście płatną. Wkurzony staję na parkingu - i pytam gościa gdzie można kupić tę diabelską winietkę i mam gdzieś te 35 euro :) Ten mi wskazuje jakiś sklep Trafiika a tam siedzi pełno kierowców przy barze i mówią: Nie kupuj winietu my ci pokażemy starą trasę miejską na tzw. Starą Ciestinę :) No to dawaj:

wzdłuż rzeki w Mariborze - mostem - za mostem w lewo - do świateł w prawo - koło dworca kolejowego - prosto - i teraz najważniejsze - nie kierować się na Sentilij tylko na - PESCINĘ ! Pięknie wyjechałem w Austrii starym przejściem :)

35 euro w kieszeni, ale za to 5 dych polskich w tył bo gość z suszarką czatował na mnie w Głubczycach :) uwaga na wyjazd ze stacji benzynowej - myślałem że jestem już poza, a to był nadal teren zabudowany...

Zjechałem Zadar, Nin, Petrćane, Zaton, Trogir, Szybenik, wyspy Kornati. Jak coś interesuje pytajcie !

NAJLEPSZA PLAŻA W CHOWACJI DLA DZIECI ????

no ja wlasnie sie wybieram w okolice Zadaru 17.07 i szukam malutkiej miejscowosci, zalezy mi na tym zeby dom w ktorym mamy mieszkac (jade w ciemno) stal nad morzem a w miejscowosci moze nie byc nawet sklepu ani restauracji
moze cos polecisz ?

Wróciłem z Chorwacji 05.07, byłem w małej miejscowości połozonej nad zatoką o nazwie Ljubac i jestem nią zachwycony. Mieścina malutka, 2 małe sklepy, 2 restauracje. Część domów nad samym morzem, my mieliśmy 20 metrów do morza. Dwie plaże piaszczyste, woda bajka w niektóre dni woda była cieplejsza niż powietrze. Wymarzone miejsce dla małych dzieci, ze względu na piasek, ciepłą wodę i głębokośc wody która przez 50 metrów od brzegu nadal jest trochę nad kolana. Bliskość Zadaru 15 km pozwala na szybki dojazd do hipermarketów gdzie ceny są dużo niższe niż w małych sklepach. To plusy a minusem może być jedynie bardziej zatłoczona plaża w weekendy i późne popołudnia, Chorwaci z Zadaru chętnie przyjeżdżają do tej miejscowości nawet na krótki pobyt na morzem.

Witam jestem nowym użytkownikiem na tym forum, do tej pory przyglądałem się tylko różnym tematom. Kolega Bahama rozpoczął temat z ominięciem płatnych dróg w słowenii więc może nie zbaczajmy z tematu tak jak niektórzy. Dobrze by było żeby więcej osób opisało w tym temacie swoje przygody w słowenii związane z omijaniem autostrad i płatnych dróg.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2008 13:49

Bahama w poście napisał też: Jak coś interesuje pytajcie!
Wiec ludzie pytają nie tylko jak ominąć Słowenię.
Jak ja ominąć - jest w co najmniej dwóch "specjalistycznych" tematach :lol:
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 12.07.2008 00:01

Janusz Bajcer napisał(a):Bahama w poście napisał też: Jak coś interesuje pytajcie!

Oczywiście zgadzam się, więc może Bahama powinien kontynuować ten temat w tym temacie forum/viewtopic.php?t=18549 prawda?? Po co rozpisywać kilka tematów o tym samym skoro można opisać to w jednym. Temat winiet był już rozpoczęty dawno. A teraz trzeba skakać po wszystkich tematach bo w każdym jest przynajmniej jeden post o omijaniu autostrad i Hitrych. I po co to?? :?:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2008 05:57

MStoik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Bahama w poście napisał też: Jak coś interesuje pytajcie!

Oczywiście zgadzam się, więc może Bahama powinien kontynuować ten temat w tym temacie forum/viewtopic.php?t=18549 prawda?? Po co rozpisywać kilka tematów o tym samym skoro można opisać to w jednym. Temat winiet był już rozpoczęty dawno. A teraz trzeba skakać po wszystkich tematach bo w każdym jest przynajmniej jeden post o omijaniu autostrad i Hitrych. I po co to?? :?:

To nie jest post na temat jak objechać Słowenię, żeby nie płacić. Tylko jakie jest podejście do problemu samych mieszkańców tego kraju. Życzę nowicjuszowi wielu wrażeń na forum :)
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 12.07.2008 18:31

Bahama napisał(a):Pozdrawiam właśnie wróciłem i zaraz idę na zasłużony odpoczynek, napiszę Wam tylko o śmiesznym zdarzeniu :) Wiadomo Słowenia - winietka 35 euro, więc bedąc w Ptuj programuję nawigację na Sentilj. Ta prowadzi mnie pęknie wzdłuż rzeki w Mariborze po czym diablica ładuje mnie na trasę szybkiego ruchu oczywiście płatną. Wkurzony staję na parkingu - i pytam gościa gdzie można kupić tę diabelską winietkę i mam gdzieś te 35 euro :) Ten mi wskazuje jakiś sklep Trafiika a tam siedzi pełno kierowców przy barze i mówią: Nie kupuj winietu my ci pokażemy starą trasę miejską na tzw. Starą Ciestinę :) No to dawaj:

35 euro w kieszeni,

Skoro tak twierdzisz Bahama ale to ty napisałeś nie ja. Moim zdaniem w tym poście jest więcej na temat jak objechac Słowenię niż na temat podejśia mieszkańców do problemu. Temat postu też sam mówi za siebie - "Temat postu: Nie dałem zarobić Słoweńcom,bo... sami mnie do tego namówili". Sądzę, że pisane to było w ogromnym zmęczeniu po podróży więc nie będę się już czepiał. :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi