napisał(a) GOLDEN » 13.08.2015 12:05
Witajcie.
Widzę,że parę osób zaryzykowało....i ma ochotę pooglądać Bułgarię widzianą moim oczami.

Część z was już wie,że moich relacjach nie jest łatwo..

...i nie chodzi tu o cyrylicę.

A teraz.....
Quiz.

Z czym Ci się kojarzy Bułgaria

1.
Christo Stoiczkow
2.Wczasy dla "zasłużonych" w PRL.
3.Chałwa.
4.
Brandy Slantschew Brjag. 
5.
Kadarka 
6.Ser feta.
7.Sałatka szopska.

Prawda,że łatwe.

....ale przede wszystkim zauważyłem to.....

....w każdej postaci...

W położonej w centrum Bułgarii Dolinie Róż uprawia się kwiaty służące do produkcji olejku i wody różanej, z których ten kraj tak bardzo słynie. Do otrzymania grama olejku potrzeba 1400 kwiatów. Aby uzyskać kilogram olejku – potrzebujemy aż 3 ton róż!Bułgaria jest liderem na świecie w produkcji olejku różanego. 80 % światowej produkcji tego produktu pochodzi z Bułgarii. Stąd olejek wysyła się do m.in. Francji, gdzie powstają z niego przepiękne perfumy.Skoro wiecie co mnie do Bułgarii przygnało(oprócz słońca)....to przechodzimy do meritum.
Skład od zeszłego roku się nie zmienił.

..czyli Ja+ Magdalena.
Trasa przejazdu.Ciekawostka....w czasie przejazdu przez Czechy stałem się fanem Kofoli.

Podróz mija gładko i sympatycznie,pogoda dopisuje,tam gdzie czuję się zmęczony stajemy,jemy,śpimy,odświeżamy się i dalej.....taka epicka podróż szukając "Słonecznego Brzegu".

Niestety ilość ludzi i ceny skutecznie nas zniechęcają do tego miejsca i obieram kurs na
Ravdę
Będąc dziesięć lat temu...wiem,że to swoiste "trójmiasto":Słoneczny Brrzeg-Nesebar-Ravda.
Znajdujemy ciekawą miejscówkę z basenem i własnym bungalowem za 20 ojro za noc/pokój.
Oto ta miejscówka.

Nikt nie zasnął
No to strzałka.

Ostatnio edytowano 22.08.2015 07:53 przez
GOLDEN, łącznie edytowano 1 raz