napisał(a) Rysio » 30.05.2016 08:34
Nie chcę Cię martwić ale w mojej opinii zrobiłeś kilka poważnych błędów. Fundament - wg mnie min 40 cm. Ty masz 20 cm i jeszcze kamienie które go osłabią. Blacha paleniskowa - zdecydowanie lepsza jest perforowana. Moja ma 3 mm grubości ale nie jest wmurowana tylko z kamienia zrobiłem kant na którym się opiera. Jak się przepali wyciągnę starą i założę nową. Płaskowniki z perforacją to był dobry pomysł - szkoda że zrezygnowałeś. Na początku też stwierdziłem że chamsko to wygląda, ale po kilku grillach cały środek grilla ma kolor czarny więc praktycznie płaskowniki są niewidoczne. Wykończyłeś płytkami klinkierowymi jak przypuszczam klinkierową dziurawkę. Ja ostatnią warstwę zrobiłem z pełnej klinkierówki. Z doświadczenia widzę że wszystko co doklejone odpada prędzej czy później. Latem pojawiają się ryski a po zimie masz doklejki w palenisku bo woda i mróz robią swoje. Wiem że klinkierówka ma ładne lico tylko od zewnętrznej, jednak wewnątrz jak się zakopciło i pokryło sadzą to w zasadzie nie ma znaczenia jak wygląda. Może Ciebie nie spotkają te niespodzianki ale to z 2 sezony musisz poczekać. Blachę 0,7 to na 100% będziesz wymieniał max po 2-3 sezonach bo się przepali