Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

mule - czy da sięje z czymś pomylić???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 16.07.2011 20:43

Marek73 napisał(a):żeby nie śmiecić na Forum zapytam tutaj:

jak przechowywać mule do spożycia? Tzn. chciałbym kupić rano, a zjeść wieczorem i nie za bardzo wiem jak je przechować? - w lodówce, w wiaderku z wodą?
Podpowiedzcie proszę.

kupiłem mule rano 7:10 w Polijca (niedaleko Trogiru) - 12 godz w samochodzie + 12 godzin w lodówce w Polsce. Po ugotowaniu 80% otwartych - gotowych do spożycia. Jeżeli na miejscu to możesz je włożyć do lodówki lub trzymać w wodzie lub w cieniu. Przyrządzać tradycyjnie + białe wino

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2011 20:45

Marek73 napisał(a):żeby nie śmiecić na Forum zapytam tutaj:

jak przechowywać mule do spożycia? Tzn. chciałbym kupić rano, a zjeść wieczorem i nie za bardzo wiem jak je przechować? - w lodówce, w wiaderku z wodą?
Podpowiedzcie proszę.

Jeżli woda to słona, ale mule trzymają wodę w sobie, wystarczy w misce w chłodziarce. Kiedyś wiozłem do Polski w lodówce na wkłady. Od kupna do spożycia minęło około 24 godziny. Wszystkie się otworzyły po zagotowaniu.

Smacznego! :wink:
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 24.07.2011 06:57

Będąc w Podgorze jakiś czas temu przyszedł bardzo wietrzny dzień.. Morze zalewało prawie promenadę. Ale jak już było po wszystkim to okazało się że w różnych dziwnych zakątkach/załamaniach brzegu poza nowym piaskiem jest masa małży. Nazbierałem tego dobre pół reklamówki. To były MULE. Ale żeby się upewnić zapytałem się gospodyni u której nocowaliśmy czy to są małże do zjedzenia. Potwierdziła i jeszcze podała nam przepis. Były wyborne... W winku i ze świeżymi ziołami i chlebkiem...
Konkluzja jedna: masz wątpliwości - pytaj się miejscowych... w razie pomyłki tymi skorupiakami i tak zajmą się rybki (jak by co ;) ;) )
A przechowywać świeże skorupiaki to w lodówce. i raczej nie w wodzie..

PZDR
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

mule - czy da sięje z czymś pomylić??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone