Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Menu Chorwackie Fotka + opis

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 08.03.2012 11:07

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Od tego właśnie jest Internet. Następnym razem zamiast translatora (który nie radzi sobie nawet z najprostszymi zadaniami, a co dopiero z nazwami gatunkowymi...) zaufaj sobie po uprzednim sprawdzeniu nazw łacińskich (choćby w Wikipedii).
Pozdrawiam

Dopsz Psze Pani ;)
edzia-max
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edzia-max » 24.05.2012 16:34

A oto nasz obiadek w zeszłym roku.

Chyba to ryba Bijela (albo jakoś tak nie znam dokładnej pisowni a racej nie pamiętam)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.05.2012 17:06

Strzelam, że to lubin (lat. Dicentrarchus labrax).
"Bijela riba" to nie nazwa gatunkowa, a określenie, które znaczy tyle, że to ryba dna (żyje na większych głębokościach i uważana jest za rybę lepszej jakosci), w odróżnieniu od ryb, które pływają stosunkowo płytko pod powierzchnią wody ( tzw."plave ribe")
klik
Pozdrawiam
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 27.05.2012 10:53

Składam oficjalny wniosek do moderatorow o zamknięcie tego wątku do odwołania.Znęcanie jest karalne...
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 28.05.2012 20:30

No to przy kolacji :lol:

Moje Lignje na žaru.
Obrazek

A teraz zagadka - co to za ryby?
Jako, że wybredny nie jestem, jak coś dają to jem, to ... nawet nie wiem jaką rybę jem :roll:

1. ?
Obrazek

2. ?
Obrazek

3. ? (Słone jak ... ale jem) :)
Obrazek
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 31.05.2012 12:31

Trochę smaków Istrii :)
Ostrygi nad Limskim Kanałem
Obrazek
Muszle św. Jacka zapiekane pod serem, niestety, najpierw ujadłam, potem dopiero zreflektowałam się i zrobiłam zdjęcie
Obrazek
I najsłynniejszy (?) produkt Istrii czyli świeże trufle, białe i czarne. Jesienią warto spróbować ich w czasie festiwalu trufli w okolicach Buzet. Po wielokrotnym próbowaniu, na różne sposoby wiem, że delikates ten nie wyrasta dla mnie, a i ja mogę spokojnie bez niego istnieć. Ale może ktos zasmakuje?
Obrazek
Obrazek
I czarne risotto, z przepisu Makłowicza (ten chyba najwierniej oddaje chorwacki ale też i włoski oryginał) zrobione juz w Łodzi
Obrazek
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.06.2012 20:36

nero napisał(a):No to przy kolacji :lol:

A teraz zagadka - co to za ryby?
Jako, że wybredny nie jestem, jak coś dają to jem, to ... nawet nie wiem jaką rybę jem :roll:

1. ?

Makrela?
nero napisał(a):2. ?

Nie wiem

nero napisał(a):3. ? (Słone jak ... ale jem) :)

Anszua? :P
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2012 20:56

Anai napisał(a):

slane srdele
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.06.2012 21:35

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Anai napisał(a):

slane srdele

a czy to przypadkiem nie to samo? ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2012 22:32

Nie zupełnie, bo mianem anchois określa się przetwory z Engraulis encrasicolus (pl sardela europejska); natomiast srdela to sardina pilchardus (sardynka europejska).
Engraulis encrasicolus to po chorwacku inćun. Podobne rybki, ale dwie różne (choć niewątpliwie spokrewnione).
Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Menu Chorwackie Fotka + opis - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone