Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Medulin - co to za zwierzę?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2007 08:08

Witajcie - miotając się pomiedzy decyzjami urlop tu, bądź tam, znalazłem oferty apartamentów w Medulin(ie) pod Pulą.

Czy ktoś z was tam był? Co to za miejsce? Czy to tylko turystyczna osada z plażą pełną turystów, zjeżdżalniami i Rickim Martinem z głośników?

Czy jest szansa wybrać się tam na spacer (stare miasto?)? Czy są tam jakieś ustronniejsze, zatoczkowe plaże, czy tylko miejska plaża? Proszę o info, bo nie wiem, czy warto się tam pakować ...

Niestety, dałem ciała i mój app w Breli zrobił się nagle zajęcty, wiec jestem na lodzie i od zera z poszukiwaniami, a robi sięcoraz drożej i gęściej ...

A jeśli już nie riwiera Makarska, to lepiej Medulin, czy jakieś Ciovo? Jak sądzicie? Pozdrawiam, Krystof
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 11.04.2007 09:17

Medulin to mała mieścinka z kościołkiem na wzgórzu. Pospacerować za bardzo nie ma gdzie. Jest mama promenada na której toczy sie życie nocne. Jest dyskoteka, wesołe miasteczko. A jeśli chodzi o turystów to jest ich tam sporo znajduje sie tam spory kemping, jeśli chodzi o jakieś ustronne miejsca to pewnie gdzieś znajdziesz ale ja szczerze mówiąc nie szukałam, ponieważ byliśmy z małym dzieckiem i ta publiczna nam wystarczyła. Miasteczko jest ciche i na plus dodam że Pula jest nie daleko zaledwie 12km więc jest co zwiedzać.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 11.04.2007 10:42

Krystof napisał(a):Witajcie - miotając się pomiedzy decyzjami urlop tu, bądź tam, znalazłem oferty apartamentów w Medulin(ie) pod Pulą.

Czy ktoś z was tam był? Co to za miejsce? Czy to tylko turystyczna osada z plażą pełną turystów, zjeżdżalniami i Rickim Martinem z głośników?

Jest mniej - więcej tak jak piszesz. Chmara ludzi + lunapark i targ z tandetą i wielki camp. Jednakże niedaleko Medulinu, a w zasadzie po sąsiedzku jest miejscowość Ližnjan - cicha i spokojna, pełna ofert apartamentowych noclegownia.
W Medulinie polecam restaurację Adriatik dawnej Paštrik - rewelacyjna kuchnia - szczegolnie ryby - gigant porcje, świetna obsługa i taniej jak w dalmackich konobach (choć standart wyższy o co najmniej dwie gwiazdki).
Do plażowania znajdziesz masę ustronnych zatoczek w okolicach Ližnjanu (FKK również), jeżeli jesteś zwolennikiem plazowania komuś na głowie, polecam Rt Kamenjak w okolicach Premantury - fajne miejsce, lecz w sezonie może troche przypominać plażę we Władysławowie. Wstęp 20 kn.
Zaletą Medulinu jest to, że stanowi dobry punkt wypadowy do zwiedzenia Puli i okolic. Co do całej Istrii to juz nie za bardzo, bo jak wiemy, MEdulin leży w samym centrum tego wyrostka robaczkowego, co to Istra ma go na dole ;).

Krystof napisał(a):A jeśli już nie riwiera Makarska, to lepiej Medulin, czy jakieś Ciovo? Jak sądzicie? Pozdrawiam

Z trojga tego, co wymieniłeś, ja z całą pewnością wybrałbym Hvar :D :lol:
A tak poważnie - Medulin. Dlaczego? Nie lubię Makarskiej, nie lubię Ciovo. Ot co.

Pozdrawiam
Rafał
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2007 11:38

witajcie i dzięki za pomoc - niestety, byłem pełen obaw odnośnie Medulinu i obawy te się spełniły :(
Jadę do Kro z małymi dziećmi (14 miesięcy i 5 lat) i Medulin mnie kusił nieskalnymi i niepodestowymi plażami. Jednak tłoku i tandety nie zdzierżę :( Poszukam zatem czegoś w w okolicach Ližnjanu, w Dalmacji lub nigdzie :(
Z pozdrowienaimi, K.

p.s. Hvar - jasne, bardzo chętnie, ale plaże tam są (podobne) skalno-kamieniste (czytaj: nie dla dzieci) i nie chęci mnie dostawanie się na prom ..., K.
Jack66
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jack66 » 11.04.2007 13:29

Może wyspa Murter?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2007 14:01

a polecasz, bo? K.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.04.2007 14:34

Polecam miejscowosć, Pješčana uvala albo Premantura(gmina Medulin)
wiecej o gminie Medulin zobacz na:
http://www.medulin.hr

pozdrawiam
Jack66
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jack66 » 11.04.2007 19:40

Krystof napisał(a):a polecasz, bo? K.

1. Dojazd na wyspę przez most
2. Łagodne i długie zejście do morza (plaża Slanica) chyba dobre miejsce dla wyjazdu z dziećmi
3.Niedaleko na wodospady Krka, widok na wyspy Kronati

zresztą zobacz: http://www.murter-kornati.com/staro/str ... tajcie.htm
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2007 10:09

czuję siębardzo zachęcony :)
ad.1. nie wiedziałem o moście :(
ad.2. pysznie
ad.3. to już extrasy - wystarczy 1 i 2 :)
K.
mlody1598
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlody1598 » 29.04.2007 13:17

Jeśli szukasz cichego i spokojnego miejsca to polecam Wyspę Rab... Wielka piaszczysta i zarazem bardzo płytka plaża wprost idealna dla dzieci. Camping jest bardzo duży, ale miasteczko jest bardzo małe i kameralne. Polecam... A jeśli chodzi o Medulin to uważam, że nie wieje tam tandetą. Może jest tłoczno bo to znajduje sie tam największy Camping w całej Chorwacji, jednak uważam że jest to także bardzo dobre miejsce dla dzieci. Różnorodne plaże no i wielkie wesołe miasteczko...

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone