Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

marusici

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 23.02.2011 21:30

Hmmmmmmmmm to trudno do końca jednoznacznie powiedzieć. Jeśli chodzi o Brelę jest przekonanie że jest jedną z droższych, jak wiesz Brela jest niemal sąsiadką Marusici. Jak widzisz w podesłanym linku ja tez 4 osobowa rodzinka ja znalazłem za 35 to wszystko zależy, czym dysponuje właściciel, jakie miejsce domu w stosunku do plaży, jakie są jego doświadczenia na przestrzeni lat czy może ryzykować być twardym w negocjacjach itd.
monia74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia74 » 23.02.2011 21:44

do consett0805 zwracam się do ciebie jako prawie do ziomalka no i w sumie nie monia74 tylko mężulek, na nasz wypad do Cro ja jestem odpowiedzialny za dowóz i przywóz, i tak sobie wymyśliłem że po co wyważać otwarte drzwi skoro można zapytać i skorzystać z doświadczenia innych. Jaką trasę polecisz dla 4 osobowej rodziny, jazda nocą to nie problem, przeskok na jeden raz. Z góry wielkie dzięki podaje maila na priv adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 23.02.2011 22:13

Czytałeś tego linka? forum/viewtopic.php?t=29076&highlight=
mój to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
To kawał drogi moje pierwsze 3 wyjazdy do Cro odbywały się na zasadzie wygodne spanie dopiero w Chorwacji na miejscu, innymi słowy jazda z drzemka non stop. ale tak było do 2005 roku. Od tamtej pory nocleg tranzytowy zależy jaką trasą.
Miło poznać męża. :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 23.02.2011 23:36

E -mail poszedł :D
Jest jeszcze jedna ważna rzecz na którą nie zwróciłem Twojej uwagi.
Z racji tej, że w tym roku odpuściliśmy sobie Cro a w zeszłym i lata wstecz takowej sytuacji nie było. Warto wziąć pod uwagę sprawę Tunezji Egiptu itd.
Wątek już jest na tym forum i założył go kolega torac forum/viewtopic.php?t=30805&highlight= który zresztą wiele może Tobie powiedzieć na temat całej okolicy. To ze grono ludzi zrezygnuje z hotelowych wojaży bo planowanie i zakup wakacji już na całego to wiadomo i wiadomo też że wielu wybierze Chorwację. Wiemy my wiedzą Chorwaci (ceny !!!) Wiedzą inni stali bywalcy Chorwacji czyli Niemcy Czesi Słowacy Węgrzy itd.
Warto sobie o tym pomyśleć
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 24.02.2011 07:33

Nie bardzo widzę sens porównywania Marusici do Pisaka.
Pisak to normalna miejscowość, z portem, deptakiem i "centrum". Marusici (nie mówię o starej wsi po drugiej stronie Jadranki) to tylko domy. Tam nie ma gdzie pójść. Chyba, że kogoś podnieca spacer wzdłuż ruchliwej drogi. Niby jest restauracja. Przy drodze. Nasza gospodyni krzywiła się, gdy pytałem o jakość serwowanych tam potraw.
Ja sobie nie krzywduję, bo lubimy z żoną takie klimaty. W dodatku jest pięknie i cudownie pachnie "liwanda" :)
monia74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia74 » 24.02.2011 11:10

hejka :!: No własnie chyba miedzy innymi dlatego raczej preferuje jazde w ciemno bo gdy na miejscu okazuje się że to nie to, to wsiadam w autko i jade pare kilometrów dalej,Obieram tylko raczej cel podróży a kotwice zarzucimy już na miejscu.Na własnej skurze niestety już dwukrotnie przekonałam sie że zdjecia w necie nie obejmuja całej okolicy i na miejscu już mi sie mniej podobało bylo to wprawdzie w Polsce i jakoś tak łatwiej to się wtedy szuka i wykłuca o zaliczkę,ale to mnie przekonało że jazda w ciemno ma swoje plusy,ale rozumiem tez tych co nie przepadają za tego rodzaju dreszczykiem i wola stbilizację.Dlatego też dziękuję za wszystkie uwagi dotyczące miejsca bo na pewno to wykorzystam i ciągle rozważamy różne miejsca docelowe
Robert36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert36 » 24.02.2011 11:24

Monia74, Wysłałem wiadomość na priv.
monia74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia74 » 24.02.2011 11:40

CONSETT co do cen to chyba masz racje trochę mogą wzrosnąć choć ja osobiście mam nadzieje że szaleństwo cenowe może się skończyć przed ścisłym sezonem, wzrosną w nadziei na najazd turystów tych co nie polecieli do Afryki,ale moim zdaniem to są innego rodzaju turyści którym nie chce sie tłuc tysięcy kilosów autem ,planować całej wyprawy no i to są raczej hotelowcy wiec na takich w Cro bym nie liczyła.oby nasi gospodarze myśleli podobnie i nie oszaleli z checi zysku.no ale cóż są wakacje jest impreza koszty muszą być. 8) Wielkie dzięki za info dotyczące drogi już wklejone do ulubionych,na pewno mężulek skorzysta z tych wytycznych jakby co bedę pukać
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.02.2011 16:23

Drzwi zawsze otworzę :D
Co do jazdy w ciemno dokładnie tak samo myślę. Kotwice zarzucana tam gdzie się spodoba.
Ja zawsze wybieram region potem 3 miejscowości ze sobą sąsiadujące, następnie mapy google i foty satelitarne wybieram część miejscowości gdzie jest najmniejsze skupisko domów oczywiście nad samą wodą.
Potem wrzucam wątek na to forum. Ludzie dobrzy pomogą wyjaśnią podpowiedzą i właściwie niemal bezbłędnie trafiam w to miejsce, po czym oceniam już na live co i jak i stuk puk do domu który najlepiej mi pasi. Jak nie ten to następny jak nie następny to trzeci. Wielu właścicieli pomoże a to u kuzyna, lub kuzynki i jeszcze innych znajomych itd.
Na ten rok miałem obrany półwysep Peliesac. No ale nie wypał i będą Mazury już wybrane przyklepane miejsce na jednym z najbardziej czystych jezior w Polsce miejscowość Narty. Trochę nurkuję ze sprzętem więc te walory wody są dla mnie ważne. No a ceny jak w Chorwacji z tym że tu za cały dom nie apartament. :D
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.04.2011 20:03

myszkin napisał(a):Cześć MONIA
Marusici jest fajną spokojną mieścinką , jako baza wypadowa jeszcze lepsza , byłem tam dwa razy ale tylko na zwiadzie który polegał na plażowaniu i nurkowaniu i żeby porównać z oddalonym o 2 km PISAKIEM w którym byłem . Obie te miejscowości są ze sobą prawie identyczne, ale na łagodny dostęp do morza niestety nie licz . Pobyt w HR , widoki i ciepła woda na pewno Ci to zrekompensują .

Myszakin mam pytanko!
Czy z Pisaka można w jakis sposób dojść spacerkiem do Marusici albo jeszcze dalej do Mimic? Czy jest tam jakiś chodnik (bo o promenadzie to chyba mogę pomarzyć) lub ścieżka?
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.04.2011 20:14

Z Marusici nie dojdziesz do Mimic - nie ma chodnika ani deptaka co najwyżej po skałach ale nie polecam bo stromo i niebezpiecznie.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.04.2011 20:55

A z Pisaka do Mimic?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.04.2011 21:38

Też nie dopiero od Breli robi się na tyle "płasko", że są możliwości przejścia po promenadach i deptakach.
robsonr39
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsonr39 » 24.04.2011 20:06

zebik napisał(a):Z Marusici nie dojdziesz do Mimic - nie ma chodnika ani deptaka co najwyżej po skałach ale nie polecam bo stromo i niebezpiecznie.

Z Marusici do Mimic można spokojnie przejść idąc starą drogą koło kościoła i olejarni.Na początku trochę pod górkę ale później już po płaskim z fajnymi widokami na wyspę Brać.Czas ok.20-30 min spacerkiem.Schodzi się w Mimicach na wysokości konoby Carevi Dvori.

pozdrawiam :D
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne