Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ogulnie sie naziwaja školjke
a teras jezeli ci chodzi o omolki to sa dagnje, mušule, pizdice
sa tez i ine rodzaje malz:
kucice, brbavice, lakire, kamenice (ostrigi) itd...
Leon napisał(a):Ogulnie sie naziwaja školjke a teras jezeli ci chodzi o omolki to sa dagnje, mušule, pizdice sa tez i ine rodzaje malz: kucice, brbavice, lakire, kamenice (ostrigi) itd...
Leon napisał(a):Takiego dania nie znajdziesz tutaj tak ze nie tumacze. Bendo najwizej dagnje na buzaru
byłam pierwszy raz jadłam linje przene - smaczne z sosem czosnkowym,
ale zraziłam sie, gdy następnym razem zamówiłam linje psciene w całości z jakimś zielonym paskudztwem, całe 70 kn zjadł bezpański kot
Atka bo tutaj ludzie bardziej lubia zjesc lignje (kalmary ) smažone w calosci niz te w pokrojone. Co kraj to obiczaj. A to zielone to bila bocwinka z olejem oliwkowim. Wieze ze cie najbardziej zrazil atrament z kalmara. Pozdrawiam Leon
atka napisał(a): jadłam linje przene - smaczne z sosem czosnkowym
Lignje przene to te pokrojone w plasterki i smażone w panierce - w smaku jak swojski kotlecik schabowy, a lignje na zaru to kalmary w całości grilowane z dodatkiem tłuszczu i czosnku - pychotka. Prżene podawane są głównie z frytkami, a na żaru - z ziemniaczkami.
PZDR
Monika