Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małże

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Idziol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 584
Dołączył(a): 27.06.2003
Małże

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 20.07.2003 01:51

Po polsku małże po francusku mole - a jak po chorwacku/?

pomozcie
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.07.2003 09:45

Ogulnie sie naziwaja školjke
a teras jezeli ci chodzi o omolki to sa dagnje, mušule, pizdice
sa tez i ine rodzaje malz:
kucice, brbavice, lakire, kamenice (ostrigi) itd...
SNIPER
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 675
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 20.07.2003 11:22

Leon napisał(a): pizdice

8O 8O 8O hmmm....
Leon, czy wiesz co takie słowo oznacza po polsku? :oops:
Powiedzmy, że to raczej retoryczne pytanie :?
8)
Idziol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 584
Dołączył(a): 27.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 20.07.2003 13:20

Leon napisał(a):Ogulnie sie naziwaja školjke
a teras jezeli ci chodzi o omolki to sa dagnje, mušule, pizdice
sa tez i ine rodzaje malz:
kucice, brbavice, lakire, kamenice (ostrigi) itd...


dzieki
Idziol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 584
Dołączył(a): 27.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 20.07.2003 15:20

To jak bedzie pisalo w menu - np: Małze w sosie Curry

I jak bys mi mogl wytlumaczyc co to sa te inne nazwy
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.07.2003 12:55

Takiego dania nie znajdziesz tutaj tak ze nie tumacze.
Bendo najwizej dagnje na buzaru
atka

Nieprzeczytany postnapisał(a) atka » 22.07.2003 13:08

Leon napisał(a):Takiego dania nie znajdziesz tutaj tak ze nie tumacze.
Bendo najwizej dagnje na buzaru


byłam pierwszy raz jadłam linje przene - smaczne z sosem czosnkowym,
ale zraziłam sie, gdy następnym razem zamówiłam linje psciene w całości z jakimś zielonym paskudztwem, całe 70 kn zjadł bezpański kot
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.07.2003 01:08

Atka bo tutaj ludzie bardziej lubia zjesc lignje (kalmary ) smažone w calosci niz te w pokrojone. Co kraj to obiczaj. A to zielone to bila bocwinka z olejem oliwkowim. Wieze ze cie najbardziej zrazil atrament z kalmara. Pozdrawiam Leon
monaa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 426
Dołączył(a): 11.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 23.07.2003 08:31

atka napisał(a): jadłam linje przene - smaczne z sosem czosnkowym

Lignje przene to te pokrojone w plasterki i smażone w panierce - w smaku jak swojski kotlecik schabowy, a lignje na zaru to kalmary w całości grilowane z dodatkiem tłuszczu i czosnku - pychotka. :lol: Prżene podawane są głównie z frytkami, a na żaru - z ziemniaczkami.
PZDR
Monika

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone