Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mala Kapela

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arekmta
Turysta
Mala Kapela

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekmta » 04.06.2007 17:18

Hej!
Co z tunelem na małej kapeli? Czy oba przeloty są już czynne?
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 04.06.2007 19:16

Mala Kapela i Sv. Rok bez zmian :!: Wąskie gardło :(

Brak konkretnego terminu oddania do ruchu drugiego przelotu :?
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 05.06.2007 10:34

Hunter napisał(a):Mala Kapela i Sv. Rok bez zmian :!: Wąskie gardło :(

Brak konkretnego terminu oddania do ruchu drugiego przelotu :?

A w jakich dniach i jakich godzinach stoi się najdłużej i jak długo, jadąc do Chorwacji?
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 05.06.2007 16:15

wojtek.23 napisał(a):A w jakich dniach i jakich godzinach stoi się najdłużej i jak długo, jadąc do Chorwacji?

Najgorzej jest w soboty w sezonie kiedy natężenie ruchu jest największe z uwagi na zmiany turnusów.
Jak długo to chyba nie odpowie Ci nikt - czasami jedzie się bardzo wolno, ale się jedzie, ale czasami wystarczy jakaś drobna stłuczka i przyblokowanie pasa i można spędzić w korku kilka godzin...
Zerknij na strony z oficjalnymi informatorami o Chorwacji znajdziesz tam m.in. broszury z naniesieniem natężenia ruchu.

Pzdr
Tomek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2007 17:39

wojtek.23 napisał(a):A w jakich dniach i jakich godzinach stoi się najdłużej i jak długo, jadąc do Chorwacji?

Najlepiej przejeżdżać tunele w godzinach porannych, np. nocleg gdzieś w północnej części Cro, rano pobudka i jak nie będzie losowych przypadków typu stłuczek lub poważniejszych - tunele można przejechać płynnie, nawet z dopuszczalną prędkością 80 km/godz.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 05.06.2007 17:53

W zeszłym roku jechałem przez Słowenię i Chorwację nad ranem w sobotę i w korkach stałem w sumie z pięć godzin. Nie ma reguły na chorwackie i słoweńskie korki. Dwa lata temu nie stałem ani minuty. Zależy jak trafisz.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 05.06.2007 18:42

Janusz Bajcer napisał(a):

Najlepiej przejeżdżać tunele w godzinach porannych, np. nocleg gdzieś w północnej części Cro, rano pobudka i jak nie będzie losowych przypadków typu stłuczek lub poważniejszych - tunele można przejechać płynnie, nawet z dopuszczalną prędkością 80 km/godz.

Potwierdzam :!:
Najgorsza sobota 8O w tamtą stronę kulminacja w godzinach od przedpołudnia do późnego popołudnia.
Powrót: od popołudnia do wieczora (ja stałem w korku od 19-19.30)całkiem znośnie.

Najlepiej tunele brać w środku nocy lub wcześnie rano :!:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 05.06.2007 21:19

To fakt, weekend jest niebezpieczny odnośnie korków w rejonie tuneli; doświadczyłem na własnym organizmie.
Uważam, że na tunele nie ma reguły. W ubiegłym roku wracałem w środku nocy i niestety stałem przed tutelami; powody postoju były dwa;
1. Wypadek w tunelu.
2. Bardzo silny wiatr; zalecana prędkość jazdy 40 km/h, a to powodowało, że przed tunelami tworzyły sie korki.
Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowano 06.06.2007 06:45 przez klopot, łącznie edytowano 1 raz
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 05.06.2007 21:52

W ubiegłym roku w czerwcu 10-go w dzień, przed południem bez korków w obie strony, przy powrocie 24-go w dzien do Polski prawie plynnie, w przeciwna strone olbrzymie korki
danzagster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) danzagster » 07.06.2007 11:31

Witam,

najlepiej poprosić kogoś w kraju o sprawdzenie ruchu na kamerach internetowych w dniu przejazdu i o sms'a z informacją.
Adres kamerek:
http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=thak4.html

Pzdr
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 07.06.2007 15:47

danzagster napisał(a):Witam,

najlepiej poprosić kogoś w kraju o sprawdzenie ruchu na kamerach internetowych w dniu przejazdu i o sms'a z informacją.
Adres kamerek:

Pzdr
Poprosić można zawsze ale co ci to da?zmienisz trase?? :roll:
danzagster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) danzagster » 07.06.2007 18:59

Wybór na leży do Ciebie albo nastawisz się na czekanie, albo jedziesz inną trasą.
Pzdr
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 07.06.2007 20:10

kafur napisał(a): Poprosić można zawsze ale co ci to da?zmienisz trase?? :roll:

Kiedy jechałem w 2004 Mala Kapela była jeszcze zamknięta. Ponieważ był to czwartek objazd zajął nie wiecej niż 30 minut - myślę że jest to jakaś alternatywa dla kilku godzin w korku...

Pzdr
Tomek
Ostatnio edytowano 08.06.2007 07:07 przez Tomek, łącznie edytowano 2 razy
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 07.06.2007 23:28

danzagster napisał(a):Witam,

Adres kamerek:

Pzdr

Hej

jest moze w necie kamerka pokazujaca wjazd i wyjazd tunelu Mala Kapela ? Bo pod tym podanym wyzej jest tylko Sv. Rok

pozdrav
Jure
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jure » 08.06.2007 22:49

Będę wracał do Polski w sobotę 30 czerwca, startując ze Splitu koło 9-10 rano. Skłaniam się do objechania obu tuneli. Objeżdżał ktoś z Was Sv Roka przez Mali Alan? Warto??

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone