Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mala Kapela

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2007 10:23

Wystarczy włączyć HR2 Radio, tam co 1/2 h podają aktualne długości korków (Eng, D, I, Hr) na wszystkich ważniejszych punktach autostrady i przejściach granicznych . Słuchałem tego jadąc sobie spokojnie bez większego ruchu starą drogą, żałując tych co pojechali autostradą :wink:
misio 5822
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misio 5822 » 09.06.2007 11:10

Jure napisał(a):Będę wracał do Polski w sobotę 30 czerwca, startując ze Splitu koło 9-10 rano. Skłaniam się do objechania obu tuneli. Objeżdżał ktoś z Was Sv Roka przez Mali Alan? Warto??

Pozdrawiam

Myslisz ze jest potrzeba objezdzania tuneli? W zeszłym roku wracałem tez w sobote pod koniec czerwca i do Polski nie było problemu. w strone wybrzeza faktycznie było słabo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2007 11:23

Jure napisał(a):Będę wracał do Polski w sobotę 30 czerwca, startując ze Splitu koło 9-10 rano. Skłaniam się do objechania obu tuneli. Objeżdżał ktoś z Was Sv Roka przez Mali Alan? Warto??

Pozdrawiam

może warto :wink: dla widoków :lol:

Droga przez Mali Alan. w dole autostrada
Obrazek
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 09.06.2007 21:30

Pozdrawiam

Kiedyś o tym myślałem ale jedna z relacji "nieco" mnie zniechęciła :)
Szczegóły tu
Pzdr
Tomek
Jure
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jure » 10.06.2007 12:28

Tomek napisał(a):Kiedyś o tym myślałem ale jedna z relacji "nieco" mnie zniechęciła :)
Szczegóły tu
Pzdr
Tomek

... mnie też skutecznie zniechęciła, choć nie mam pewności czy opis dotyczy na pewno drogi przez Mali Alan, bardzo możliwe, że tak.
adi102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi102 » 13.06.2007 20:32

Jechałem tymi tunelami w zeszłą środę ~14-16 godz i sobotę ~20-21 godz.

Całkowity luz. Zresztą na całej autostradzie bardzo mało aut. Moze tylko przed Zagrzebiem nieco większy ruch
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 13.06.2007 20:42

adi102 napisał(a):Jechałem tymi tunelami w zeszłą środę ~14-16 godz i sobotę ~20-21 godz.

Całkowity luz. Zresztą na całej autostradzie bardzo mało aut. Moze tylko przed Zagrzebiem nieco większy ruch

Poza sezonem to raczej standard. Myślę że niestety większość zainteresowanych zastanawia się co będzie w weekendy w sezonie :(

Pzdr
Tomek
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.06.2007 21:24

W szczycie sezonu zazwyczaj kiedy byśmy nie jechali autostrady zapchane mnóstwem samochodów z całej Europy. 8O
W zeszłym roku dwa największe ich tunele - Mała Kapela i Św. Rok były maksymalnie zablokowane autami. Staliśmy bardzo długo w korkach po 2 - 3 godziny. :cry: :cry: Na bramkach autostradowych w Zagrzebiu pomimo, że jest ich otwartych po 12 w każdym kierunku, również niesamowita liczba samochodów. :x
W takim wypadku pewnie lepiej się poruszać drogami bocznymi.
Na granicy chorwacko-słoweńskiej następne korki. :wink:
Jednak wszystko to dzieje się w soboty oraz w weekendy.
Najlepiej do Chorwacji wjeżdżać prawdopodobnie w środku tygodnia i również tak samo wyjeżdżać. :wink:
Nie mówiąc już o tym, że pewnie lepiej jest również przed i po sezonie. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2007 21:30

majeczka napisał(a):Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić.

Błąd w rozumowaniu :wink: . Wlaściciele kwater bardzo niechętnie godzą się na rozpoczęcie wynajmu od innego dnia niż sobota. Tu jest pies pogrzebany.
Ja w Molunacie wynegocjowałem od niedzieli do niedzieli. Po bólach.
Pozdrawki.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 14.06.2007 08:07

FUX napisał(a):Wlaściciele kwater bardzo niechętnie godzą się na rozpoczęcie wynajmu od innego dnia niż sobota. Tu jest pies pogrzebany.
Ja w Molunacie wynegocjowałem od niedzieli do niedzieli. Po bólach.
Pozdrawki.

Rok i dwa lata temu byliśmy w Igrane od niedzieli do środka tygodnia jakoś środa (ok. 10 dni). Rezerwacja przez net, zero problemu. Rozumiem jednak, iż w miejscach o dużym przerobie może być tak, jak piszesz. Aha no i to był czerwiec.
A jazda do Cro z wyjazdem z Polski w sobotę to czysta przyjemność. W czerwcu :-) nie wiem, jak w lipcu, czy sierpniu.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 14.06.2007 19:45

A w moim przypadku przyjazd w dzień inny niż sobota to był wymóg :!:
Apartamenty sobotowe od razu odrzucałem.
I w ten sposób tunele zaliczę i na kwaterze się zamelduję we wtorek.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.06.2007 20:18

FUX napisał(a):Błąd w rozumowaniu :wink: . Wlaściciele kwater bardzo niechętnie godzą się na rozpoczęcie wynajmu od innego dnia niż sobota.

Nie zawsze tak jest, na kwaterach prywatnych w ogóle nie przestrzegają dni tygodnia . Rezerwuje się w danym terminie od - do i wierz mi czy to jest poniedziałek czy czwartek wszystko im jedno. Musiałeś może trafić na coś bardziej zorganizowanego; no a z tym rzeczywiście bywa inaczej. Ale to nie tylko w Chorwacji; taka sama jest Austria, Słowacja, Czechy, Włochy etc. :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2007 21:28

majeczka napisał(a):
FUX napisał(a):Błąd w rozumowaniu :wink: . Wlaściciele kwater bardzo niechętnie godzą się na rozpoczęcie wynajmu od innego dnia niż sobota.

Nie zawsze tak jest, na kwaterach prywatnych w ogóle nie przestrzegają dni tygodnia . Rezerwuje się w danym terminie od - do i wierz mi czy to jest poniedziałek czy czwartek wszystko im jedno. Musiałeś może trafić na coś bardziej zorganizowanego; no a z tym rzeczywiście bywa inaczej. Ale to nie tylko w Chorwacji; taka sama jest Austria, Słowacja, Czechy, Włochy etc. :papa:

To chyba w tych nijakich kwaterach. Posiadające obłożenie w coś takiego sie nie bawią....
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.06.2007 21:33

FUX napisał(a):
majeczka napisał(a):

To chyba w tych nijakich kwaterach. Posiadające obłożenie w coś takiego sie nie bawią....

Sorry, bo nie rozumiem znasz takie z autopsji?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.06.2007 21:33

Albo bardzo mało jeżdzlsz, skoro masz tak nierealne spojrzenie. Jedna Twoja wypowiedź wyklucza drugą... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone