napisał(a) aneta_jacek » 04.11.2006 10:02
Co do kuchni chorwackiej to mam nieco inne zdanie, akurat zawodowo w tym pare lat siedziałam więc myślę że moge cos napisac w tym temacie.
Bardzo ciężko jest robić ranking kuchni, a własciwie sztuki kulinarnej i wybierac ktora jest najlepsza. To tak jakby porównywac smak gruszek w czekoladzie do polędwiczek wołowych

)
Jadnek jest coś takiego określane mianem "wkładu kuchni narodowych w rozwój swiatowej sztuki kulinarnej" i tu z racji wykwintności i roznorodnosci technik kulinarnych na jednym z czołowych miejsc jest
kuchnia francuska. Ucząc kuchni swiatowych bardzo wiele zasłog przypisuje się tez
kuchni chińskiej, włoskiej .... i to jest chyba
ta wielka trójka swiatowa.
Kuchnia chorwacka jest kuchnią śródziemnomorską z elementami kuchni kontynentalnej reprezentowanej przez wieloletnie wpływy monarchi austrowegierskiej. Odnajdujemy też w niej , choć w duzo mniejszym zakresie smaki orientalne ktore przywedrowały tam gdzie panowali Turcy. Jest to tak samo dobra kuchnia jak gracka, bulgarska czy hiszpańska. Nie odważylabym się ktorąkolwiek z nich doceniać bardziej lub mniej. Jak sie bliżej przyjrzeć to rożnice nie sa wcale duże - nie mogą zresztą być.
Kuchnia balkańska jest lepszym i szerszym pojęciem, obejmuje wikszy zakres tradycji kulinarnej państw położonych w tym samym regionie i korzystajacych praktycznie z tych samych bogactw ziemi.