Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gsielicki
Turysta
Laptop

Nieprzeczytany postnapisał(a) gsielicki » 24.07.2007 15:18

Cześć
Wiecie może czy na granicach w drodze do Chorwacji trzeba przedstawić do oclenia Laptopa.Potrzebuje go do zrzucania zdjęć z aparatu.
Jeśli tak to czy zdarzyły wam się przypadki że kazali wam go kiedyś włączyć?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2007 15:20

gsielicki napisał(a):Cześć
Wiecie może czy na granicach w drodze do Chorwacji trzeba przedstawić do oclenia Laptopa.Potrzebuje go do zrzucania zdjęć z aparatu.

Jeżdzę tam już kilka lat ale powiem Ci szczerze - nie wiem jak wygladają chorwaccy celnicy :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 24.07.2007 15:23

Jeżdzę tam już kilka lat ale powiem Ci szczerze - nie wiem jak wygladają chorwaccy celnicy :wink:[/quote]

Maja smieszne czapki, sa zapasieni i spoceni pod pachami ;)..aha...mili sa tez.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.07.2007 15:48

Nic takiego nigdy nam się nie zdarzyło. Często zgrywaliśmy tam zdjęcia z aparatu. :D A tak nawiasem mówiąc to w zasadzie wszystko musielibyśmy oclić: silnik, łódkę, ponton, etc. :papa:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.07.2007 16:27

Oczywiście, należy zgłosić, a ponadto, dokładnie sprawdzają i to b. często czy posiadane programy w laptopie są legalne. Sczególnie Windows w wersji Chorwackiej.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 25.07.2007 07:46

W zeszłym roku miałem też kompa nic nikomu nie zgłaszałem i nikt mnie nie sprawdzał.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.07.2007 08:43

daisykf postawił byś na końcu jakąś modkę bo sie jeszcze kolega przestraszy.

Ja wożę sprzęt foto warty co najmniej 15 tyś, teoretycznie tez trzeba by to zgłosić wg przepisów ale nikt tego nie robi bo by się granice zapchały
Raz tylko w 2001 roku zabrałem na polskiej granicy deklarację wywozową żeby mi sprzetu nie oclili na naszej granicy jak będę wracał.
Załatwianie głupiego papierka trwało 2h a przy powrocie kolejne 2.5h bo nikt z celników na przejściu nie wiedział co z tą deklaracją zrobić i musieli dzwonić do Warszawy
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 25.07.2007 09:22

No właśnie też zastanawiam się nad zabraniem laptoka ;) Właśnie w celu oszczędzenia sobie konieczności zgrywania zdjęć u fotografa, co kosztuje 35 kn. A że lubię robić zdjęcia, to wolę zabrać kompa.
A jeśli chodzi o granicę, to do tej pory ze służbowym podróżowałem po całym świecie i nigdzie nie pytali o pochodzenie, ani o jakiekolwiek deklaracje.
Nie, sorrka, na Ukrainie kazali wypełniać taki świstek i musiałem go oddać przy wyjeździe.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 25.07.2007 16:16

ostatnio w cro coraz więcej możliwości skorzystania z dostępu wi-fi do internetu. Oczywiście to kilkakrotnie taniej niż przez polską komórkę.
Np w Sibeniku 60 kn/h
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 25.07.2007 16:39

A orientuje się ktoś może jak wygląda tam z kartami prepaidowymi gsm ? Mam w laptopiku modem umts i tak sobie pomyślałem że może sobie tamtejszą kartę kupię.
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 25.07.2007 19:33

Zastanawiam się, czy nie lepiej zabrać dwie, może trzy pamięci 1GB? Ja miałem kartę 1GB i 512MB, ja również lubię robić zdjęcia ale udało mi się zapełnić ledwo tą kartę 1GB, 512ka została nieruszona a zrobiłem prawie 1000 zdjęć....
Wybacz, ale wieźć laptopa na drugi koniec Europy żeby zgrać na niego zdjęcia to zakrawa na lekką przesadę 8O :D
Chyba, że dopiero kupiłeś sprzęt i nie możesz się nim nacieszyć, to inna sprawa :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.07.2007 20:27

A moze ktos lubi posluchac muzyki mp3 ze Swojego laptopa,lub film ogladnac dvd,divx...albo zlapie fixa i poczte sciagnie...
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 25.07.2007 20:46

Haweł napisał(a):A moze ktos lubi posluchac muzyki mp3 ze Swojego laptopa,lub film ogladnac dvd,divx...albo zlapie fixa i poczte sciagnie...

... albo ma dzieci, którym jak wieczorkiem puści filmik to może swobodnie piwko wypić ... :)
wojciech70
Odkrywca
Co Ty? Chyba ci się przyśniło...a może pytania o grupę krwi?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 26.07.2007 09:02

Nie mam pojęcia, kto posiał w Tobie taki zamęt dot. laptopa. To chyba jakiś żart. Nasza Toshiba była włączona całą podróż wte i we wte do CRO za pomocą zasilacza samochodowego, może z wyjątkiem granic. Jakie oclenie, jedziesz przez bramki graniczne z napisem "ONLY EU", bo w sumie "Schengen" działa już a nie od 2008, zaś w Chorwacji tylko popatrzyli na tablicę, aby się zorientować w jakim języku podarować mi mapy i ulotki. Jedyny problem z laptopem, to to, że z powrotem musiałem go wyłączyć bo córeczce na "adriatyckiej" zakręciło się w głowie i... dobrze, że jechałem przez miasto, a nie przez skały ;) .
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 26.07.2007 09:11

Jeśli wszystko wypali bedę robił plener ślubny w CRO dla młodej pary.....
Zabieram lapa ponieważ bedzie mi on niezbędny.Nie sądzę żeby na granicach były jakieś problemy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone