Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Którędy szybciej na dzień dzisiejszy...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.05.2009 16:17

Ja w lipcu zmierzam do Orebica. Chcę jechać z Pleszewa na cieszyn, zilinę bratysławę, gyor, veszprem, i m7 do leteneye i dalej juz autostradą na południe chorwacji. Co sądzicie o tej trasie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 16:25

Twój wybór. Trasa jak każda. Można uniknąć kupowania winiety na H.
Bez winiety dobra droga nr 86 - dobrze opisana na forum.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.05.2009 16:32

JacYamaha napisał(a):Twój wybór. Trasa jak każda. Można uniknąć kupowania winiety na H.
Bez winiety dobra droga nr 86 - dobrze opisana na forum.

No tak mieliśmy nią jechać ale musielibyśmy wtedy jechać przez Lendave na słowenii a niestety w tym roku jest tam płatna droga.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 16:39

A po co przez Landave?
forum/viewtopic.php?p=371077#371077
i resztę też warto przeczytać.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 27.05.2009 17:21

JacYamaha napisał(a):A po co przez Landave?
forum/viewtopic.php?p=371077#371077
i resztę też warto przeczytać.

dzieki za info. Przeczytałem i temat kontynuuje na tamtym temacie.

Pozdrawiam
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 28.05.2009 07:29

Jeśli ktoś jedzie przez Austrię to nie ma wielkiej różnicy czy przez Czechy czy przez Słowację. jedna cholera i w jednym i w drugim państwie policja jest wredna i nie da się pogadać tylko trzeba płacić. Jedyne co to w czechach jeszcze korony i może troche taniej mozna zjeśc obiad. Reszta to preferencje jadącego, który kraj bardziej lubi i ewentulanie, na ktory kraj juz ma winietę.
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 28.05.2009 12:18

Witam, w zeszłym roku jechałem właśnie przez Słowację (Żylinę - Bratysławę). Zresztą zwykle wybierałem tą trasę bo ta autostrada jest praktycznie pusta, w nocy to już w ogóle! W tym roku jednac chce smignąć przez Czechy, troche krótsza trasa bo z Gliwic chce jechac przez Rybnik na Ostrawę (zapomniałem jak się nazywa to przejście) i dalej Brno. Tylko potem dalej z Brna do Wiednia nie wiem jaka jest droga. Bo jak jechać na Bratysławę to znowu trzeba na Słowację winiete wykupywać wiec trzeba się od Brna kulac do Wiednia jakimiś drogami lokalnymi. Jak ten odcinek wygląda w tej chwili, może ktoś opisać!? W tym roku chcę też ominąć płatny odcinek w Słowenii przez Mureck - Lenart - Ptuj (zobaczymy jak pojdzie). W ogóle to chyba zrobimy dluższy przystanek w Wiedniu u mojej ciotki ale jeszcze nie jestem pewien czy bedziemy tam spać i jechać dopiero na następny dzień ale rozpatruję taki wriant. Jednak to w celach tylko i wyłącznie towarzyskich bo Wieden jeszcze blisko w stosunku do całej trasy.[/list]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2009 12:23

wojtap napisał(a):Jeśli ktoś jedzie przez Austrię to nie ma wielkiej różnicy czy przez Czechy czy przez Słowację. jedna cholera i w jednym i w drugim państwie policja jest wredna i nie da się pogadać tylko trzeba płacić. Jedyne co to w czechach jeszcze korony i może troche taniej mozna zjeśc obiad. Reszta to preferencje jadącego, który kraj bardziej lubi i ewentulanie, na ktory kraj juz ma winietę.

A nie myślałeś czasem o jeździe zgodnej z przepisami i ewentualnym płaceniu za popełnione wykroczenia i nie popełnianiu przestępstwa polegającego na korumpowaniu policjanta? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2009 12:34

A czy nie prościej polecieć z Bratysławy przez Austrię i dalej Słowenię, szczególnie, że jest spoko droga alternatywna jeśli chodzi o winiety? Czy ta droga przez Węgry to gra warta świeczki?
jacek1965
Odkrywca
jechałem tak w sierpniu 2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 29.05.2009 09:45

Aki napisał(a):Witam, w zeszłym roku jechałem właśnie przez Słowację (Żylinę - Bratysławę). Zresztą zwykle wybierałem tą trasę bo ta autostrada jest praktycznie pusta, w nocy to już w ogóle! W tym roku jednac chce smignąć przez Czechy, troche krótsza trasa bo z Gliwic chce jechac przez Rybnik na Ostrawę (zapomniałem jak się nazywa to przejście) i dalej Brno. Tylko potem dalej z Brna do Wiednia nie wiem jaka jest droga. Bo jak jechać na Bratysławę to znowu trzeba na Słowację winiete wykupywać wiec trzeba się od Brna kulac do Wiednia jakimiś drogami lokalnymi. Jak ten odcinek wygląda w tej chwili, może ktoś opisać!? W tym roku chcę też ominąć płatny odcinek w Słowenii przez Mureck - Lenart - Ptuj (zobaczymy jak pojdzie). W ogóle to chyba zrobimy dluższy przystanek w Wiedniu u mojej ciotki ale jeszcze nie jestem pewien czy bedziemy tam spać i jechać dopiero na następny dzień ale rozpatruję taki wriant. Jednak to w celach tylko i wyłącznie towarzyskich bo Wieden jeszcze blisko w stosunku do całej trasy.[/list]

Jechałem dokładnie tą samą drogą w ciągu dnia w zeszłym roku. Według mnie drogi dobre, są drogowskazy już od Brna na Wiedeń z tego co kojarzę. Na pewno trzeba jechać w Brnie drogą 461 na Mikulov ale to wie każdy kto spojrzy na mapę . Łącznie dojechałem szybciej niż poprzednio przez Słowację. (wtedy jechałem przez Zwardoń nie chcąc płacić winiet w Czechach i czas dojazdu do Zwardonia w Polsce z Gliwic to koszmar.
Tym razem zabłądziłem w jednym miejscu.... Za przejściem w Chałupkach szukałem miejsca aby kupić winiety, zjechałem do Bohumina i potem nie mogłem ponownie trafić na trasę. :D Potem już bułka z masłem, obawiałem się przejazdu przez Wiedeń ale też jadąc wg drogowskazów bez kłopotu trafiłem na autostradę do Gratza. Wyjechałem o 6 rano. W okolicach Zadaru na kempingu byłem o 18.00. Jechałem w dzień powszedni.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 29.05.2009 09:48

Jacek z jakiej miejscowosci wyruszałeś? szybko jechałeś jak w 12h dojechałeś.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 29.05.2009 17:51

witam w zeszłym roku jechałem pierwszy raz przez Węgry wcześniej Austrię i powiem że przez Węgry szybciej i krócej jechałem 86 trzeba tylko uważać na tiry ale jak taki leci przed tobą np. 120 nie martwisz się o mandaty , około 200 km przez Węgry przeleciałem w 2 godzinki
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 29.05.2009 18:44

Ja też zamierzam jechać przez węgry ale autostradą aż do letenye. A potem aż do Orebica.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 29.05.2009 18:54

polecam stronkę Viamichelin można sobie wytyczyć trasę i prześledzić , powiem że szkoda drogi nadkładać i płacić za winietki 86 bardzo dobrze się jedzie ja jadę zawsze z czwartku na piątek na Węgrzech jestem około 22 przyznam że droga miejscami mało oświetlona ale dobra
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 29.05.2009 19:21

serdeczne dzieki, napewno skorzystam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi