Fux--takie cuda się zdarzają, sporadycznie, ale jest to możliwe.
Volvo V70-box Vision Thule, zużycie wzrosło o 0.2 l, czas badań to ok 5 tys km. Czy taki wzrost zużycia jest istotny
To samo auto, box też Thule, ale prosty model, zużycie wzrosło o 0.7 l.
Motor 2.5l diesel, wzmocniony.
Niestety tak dobrych słów nie mogę powiedzieć o Vitarze. Sytuacja wymusiła na mnie udział w badaniach zużycia (normalnie od wielu lat nie interesuje mnie ile pali). Przebieg ok 10 tys km, boxy różne, Thule Spirit 820, 780, Atlantis 780 i 600, Kamei Corvara 390 i 310, Exclellence oraz kilka prostych modeli, typu Junior.
Zużycie paliwa wzrastało między 0.2 do 2 l, warunki pogodowe staraliśmy się aby były podobne, prędkości raczej takie same, drogi polskie.
Najlepszy wynik -- Thule Excellence, dodatkowo cisza do prędkości ok 160 km/h. Wada tego boxu - cena bardzo wysoka
Najgorszy wynik--zaskoczenie, nie z prostym Juniorem, a z Corvarą 310, którą wcześniej bardzo chwaliłem. Nie wiem z czego to wynika, być może z trochę innego ustawienia belek, nie przestawialiśmy pod każdy box, były zawsze w tym samym miejscu, a wcześniej Corvara 310 jeździła na innym ustawieniu.
Ale...nawet z Excellencem zużycie wahało się między 0.2, a 0.9 l, pogoda, mżawka, wiatr to często przyczyny, o których nie myślimy.