Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kraków- plitvice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ela74
Podróżnik
kraków- plitvice

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela74 » 05.06.2007 15:45

jak najszybciej i najsprawniej sie dostać z Krakowa do Plitvic?
o ktorej musimy wyjechać zeby dojechać do Plitvic i w normalnych warunkach (widocznośc) rozbić namiot?

ela
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2007 15:56

ela74 napisał(a):jak najszybciej i najsprawniej sie dostać z Krakowa do Plitvic?
o ktorej musimy wyjechać zeby dojechać do Plitvic i w normalnych warunkach (widocznośc) rozbić namiot?

ela

http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm a reszta już zależy od tego jak szybko jeździsz, czy nie będzie korków i wielu, wielu innych czynników :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.06.2007 18:32

ela74 napisał(a):jak najszybciej i najsprawniej sie dostać z Krakowa do Plitvic?

ela

Elu, myśmy wyjechali ok.4 nad ranem a na miejscu byliśmy ok. 18. Z tym, że zwiedzalismy po drodze Szombathely (tam także obiadek) i pobliski Jak-razem przynajmniej 3 godziny. Trasa: Kr-Andrychów-przeł.Kocierska-Żywiec(teraz już elegancka obwodnica wokół miasta)-Zwardoń-Żylina-Bratysława-MOsonmagayrovar(siusianie,tankowanie,II śniadanie)-Szombathely-Redics-kawałek Słoweni(podobno teraz coś tam przebudowują i chyba lepiej pojechać do Letenye)-Varażdin-autostrada-Karlovac-Slunj. Do Korany nie dojechaliśmy bo lało i zrobiło się zimno, dlatego wybraliśmy kwaterę.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 06.06.2007 12:59

ela

Najszybciej przez Słowację, Austrię i Słowenię.
A czas dojazdu to zlezy od wielu czynników, niemniej , jeśli wyjedziesz w południe to będziesz spokojnie na miejscu wczesnym rankiem.
ela74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela74 » 06.06.2007 14:16

dzięki za wszystkie informacje.:)

na viamichelin podają że to ok. 11 godzin. Myślałam o wyjeździe ok.6tej.
i miałam nadzieję ze zdążymy na 19tą dojechać na miejsce :(
jedziemy czwartek/piątek (28/29 czerwca). Korków chyba nie powinno być. myślałam o trasie słowacja, austria, słowenia.
Piots - gdzie przekraczaliście granice? jaka trasa? nie zastanawialiście nad przejazdem przez Czechy?

gospodarz - gdzie i za ile znaleźliście kwaterę?

czy polecacie jakieś bary po drodze gdzie można byłoby zjeść obiadek?

ela
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.06.2007 15:28

ela74 napisał(a):....
na viamichelin podają że to ok. 11 godzin. ....

A wytrzymasz te 11 godzin bez wysiadania z samochodu :?: Bo chyba oni podają czas jazdy, bez postojów - planowanych i nie planowanych. Mnie z Kielc do Plitvic droga zajęła 16,5 godziny z dwugodzinnym spaniem na Słowacji, bo za granicą polsko-słowacką trafił mnie objazd, na którym straciłem kolejne dwie godziny :?

Pozdrav :papa:

P.S. Realnie liczyłbym z Krakowa (biorąc pod uwagę, że jest 120 km mniej niż z Kielc) 13 - 14 godzin
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.06.2007 18:18

ela74 napisał(a):dzięki za wszystkie informacje.:)

ela

W Slunj, pokój z łazienką za 45E/3os, lało więc wzięliśmy pierwszy z brzegu zresztą całkiem przyjemny.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 06.06.2007 19:14

ela74 napisał(a):dzięki za wszystkie informacje.:)

na viamichelin podają że to ok. 11 godzin. Myślałam o wyjeździe ok.6tej.
i miałam nadzieję ze zdążymy na 19tą dojechać na miejsce :(
jedziemy czwartek/piątek (28/29 czerwca). Korków chyba nie powinno być. myślałam o trasie słowacja, austria, słowenia.
Piots - gdzie przekraczaliście granice? jaka trasa? nie zastanawialiście nad przejazdem przez Czechy?

ela

Z Krakostanu nie opłaca się przez Czechy. Chyżne - potem tylko przeskoczyć Słowację i już piękna szeroka autostrada.
Wcześniej jeździłem przez Węgry.
11 godzin to trochę mało. Musisz doliczyc postoje, bo nie warto ryzykować.

TRASA:
Kraków -> Myślenice -> Skomielna Biała -> Spytkowice -> Jabłonka -> CHYŻNE

SLOWACJA - Trstena -> Tvrdosin -> Dolny Kubin -> Parnica -> Martin ->Zilina -> Povazska Bystrica -> Trencin -> Piestany -> Bratislava -> KITTSEE
AUSTRIA - Gattendorf -> Parndorf -> Breitenbrunn -> Purbach ->Donnerskirchen -> (przed Eisenstadt skręcamy w lewo) -> Wr Neustadt ->Graz -> Leibnitz -> SENTILJ

SLOWENIA - Maribor -> MACELJ

CHORWACJA - autostrada Zagreb - Split, - Trogir.
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 07.06.2007 22:29

Ta trasa jest bardzo OK, ale zanim zacznie się autostrada na Słowacji to jest bardzo wolna droga ...
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 08.06.2007 11:51

verus napisał(a):Ta trasa jest bardzo OK, ale zanim zacznie się autostrada na Słowacji to jest bardzo wolna droga ...

Tak, tylko nie ma wyjścia bo czy przez Austrię czy przez Węgry to Słowację musisz zrobić. A plusem jest to, że u nich mały ruch i jedzie sie dobrze.
ela74
Podróżnik
dziekuje wszystkim za rady :)))

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela74 » 11.06.2007 11:16

chyba będziemy musieli wyjechać wcześniej :(
może wiecie jeszcze czy na tzw" miękki dowód rejestracyjny" można bez problemu przejechać przez wszystkie kraje? czy niestety musimy albo jechać starym samochodem albo pokombinować i moze uda sie szybciej zarejestrowac nowy model?
bosc
Croentuzjasta
Slun

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 09.02.2008 16:21

Jak już będzecie koło Plitvic to może nocleg w Slunj - naprawdę warte polecenia!!!
http://www.bosc.republika.pl/slunj.html

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone