Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koszty leczenia i asistans

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 10.08.2007 14:32

AniaJ. napisał(a):Ja nawiaze jeszcze do tego pakietu pomocnego w Pekao SA.

Wszystko (lub prawie wszystko...) juz wiem, wiec napisze, moze sie komus przyda.

Owszem, jest w pakiecie ubezpieczenie (Allianz), ale jest ono jedynie dodatkiem do Europejskiej Karty (tej z NFZ), tzn obejmuje to, czego nie obejmuje karta, uzupelnia ja. Wiec bez karty nie ma sensu:(
Dotyczy tez dzieci wlasciciela konta oraz wspolwlasciciela (jesli takowy jest).
Zeby klientom banku nie bylo za dobrze.

Zaraz, zaraz - mam przed sobą OWU pakietu pomocnego (rozdział dot. KLiA) i nigdzie nie ma żadnego słowa o uzupełnianiu usług karty NFZ.
Druga sprawa - Chorwacja nie jest w UE tam więc karta nie obowiązuje.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 10.08.2007 14:36

miejski napisał(a):
AniaJ. napisał(a):Ja nawiaze jeszcze do tego pakietu pomocnego w Pekao SA.

Wszystko (lub prawie wszystko...) juz wiem, wiec napisze, moze sie komus przyda.

Owszem, jest w pakiecie ubezpieczenie (Allianz), ale jest ono jedynie dodatkiem do Europejskiej Karty (tej z NFZ), tzn obejmuje to, czego nie obejmuje karta, uzupelnia ja. Wiec bez karty nie ma sensu:(
Dotyczy tez dzieci wlasciciela konta oraz wspolwlasciciela (jesli takowy jest).
Zeby klientom banku nie bylo za dobrze.

Zaraz, zaraz - mam przed sobą OWU pakietu pomocnego (rozdział dot. KLiA) i nigdzie nie ma żadnego słowa o uzupełnianiu usług karty NFZ.
Druga sprawa - Chorwacja nie jest w UE tam więc karta nie obowiązuje.

No widzisz, ja tez mialam przes soba wszystkie informacje, a kiedy zadzwonilam pod podany numer telefonu zeby zglosic wyjazd za granice dowiedzialam sie tego, co napisalam.. Podobno na poczatku bylo to calosciowe ubezpieczenie, teraz zeby nie bylo za dobrze zmniejszyli zakres. Dzwonilam tez do NFZ i dostalam informacje, ze obowiazje u nich nasza karta, wiec juz nie wiem, co myslec o tym...
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 13.08.2007 13:44

Jako ze nie lubie pytan bez odpowiedzi zadzwonilam raz jeszcze w sprawie tego pomocnego pakietu.

Karte Europejska z NFZ miec trzeba chocby po drodze (przejazd przez kraje Unii). Na miejscu, w Chorwacji, nie jest wlasciwie potrzebna, bo Chorwacja w Unii nie jest, tam nasz Pakiet Pomocny dziala w calosci (tzn koszty leczenia).

To tyle.
Pozdrawiam:)
WLODEK40K
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WLODEK40K » 13.08.2007 15:46

Witaj Ania J
Też miałem podobny dylemat odnośnie ubezpieczenia w banku. Warunkiem jest zgłoszenie wyjazdu za granicę na minimum 7 dni. Obejmuje ono również małżonka(kę), oraz dzieci do ukończenia 18 roku życia. W UE obejmuje to co nie mieści się w kompetencji NFZ. Ubezpieczenie to obejmuje również pomoc w podróży za granica np. awaria pokazdu-usprawnienie na miejscu lub holowanie do 600 zł (przy koncie Euro Plus), koszt leczenia za granicą do 5000 zł.

Jeżeli chodzi o Kartę Europejską NFZ to wydawana jest od ręki. I z tego co się dowiedziałem będąc w NFZ Polska ma podpisaną umowę z Chorwacją na leczenie. Jednak osoba wydająca kartę sugerowała mi dodatkowe ubezpieczenie ponieważ nie wszystkie placówki w Chorwacji mają podpisaną umowę.

Ja już liczę godziny do wyjazdu i zaopatrzyłem się we wszystkie ubezpieczenia.

Pozdrawiam WLODEK40K
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2007 11:57

Wlodku, tak wlasnie jest.
w drodze do Chorwacji, a wiec w krajach UE dziala Karta z NFZ oraz uzupelniajaco ubezpieczanie z pakietu.
A w samej Chorwacji dziala umowa z NFZ oraz nasze ubezpieczenie z Pakietu (dziala ono w Europie w krajach nieunijnych calosciowo).

W NFZ spedzilm ponad dwie godziny...
:(
A mowili, ze juz nie ma kolejek...
WLODEK40K
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WLODEK40K » 14.08.2007 15:00

No ja byłem w lepszej sytuacji, ponieważ w Placówce Terenowej NFZ spędziłem około 15 minut i to dlatego że Pani wypisującej karty zawieszał się komputer.
Jeżeli chodzi o limity finansowe do jakich wysokości bank ponosi odpowiedzialność, to wszystko znajduje się w ich broszurce, którą można uzyskać w Banku
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Koszty leczenia i asistans - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone