napisał(a) Marko66 » 02.07.2018 12:55
Jadę z piątku na sobotę w nocy. Przez przejście Jelsane - Rupa jechałem 3 razy (6 licząc powrót

), zawsze byłem tam w sobotę rano albo najpóźniej około południa. Zawsze było dość płynnie - opóźnienie kilka-kilkanaście minut. W zeszłym roku posiedziałem trochę nad mapami Google i znalazłem alternatywne przejście w pobliżu Rupy -
https://goo.gl/maps/62tfUiur2Ls.
W związku z tym, że korkowało się mniej więcej w okolicach skrzyżowania z drogą do Novokracine - skierowałem się na wyżej opisane przejście. Droga dojazdu jest dość wąska i kręta, ale granica pusta. Szlaban był otwarty, więc zwolniłem i na 1 biegu przejeżdżałem przez granicę. Urzędnik był tak zdziwiony, że w pierwszej chwili nie zareagował, ale jak połowa auta była w CRO, a druga w SLO to wyskoczył z budki i się zatrzymałem - zerknął na dowody osobiste i życzył "szerokości".
W sumie nie wiem czy taki objazd się opłaca bo jest to 8 km, zamiast 3, ale jedzie się w lesie i nie stoi się w słońcu. Jeśli w tym roku będzie korek to też go tak objadę.
Można oczywiście wcześniej zerknąć na hak.hr i sprawdzić sytuację na granicy wg opisu i widoku z kamery

Ostatnio edytowano 02.07.2018 12:57 przez
Marko66, łącznie edytowano 1 raz