Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
W Nemirze były te małe bardzo szybkie i upierdliwe w nocy , ale na tarasie ani jednego. Siedziały głownie w łazience i w nocy robiły desant na śpiących.
Jestem właśnie na Hvarze, dokładniej camping Vrboska. Jakieś sześć lat wyjazdów do cro (Istria) i nigdy się na komary nie przygotowaliśmy, a w tym roku jakaś masakra jest Ale trzeba też przyznać że deszczowo w tym roku wyjątkowo, na 3 tygodnie, pierwszy tydzień szaro, buro i deszczowo.. drugi tydzień upalnia i patelnia, i dziś rozpoczął się trzeci tydzień - znów szaro i na pograniczu deszczu
Jestem w Omisiu, w mieszkaniu widziałam jednego komara w sumie mnie nie ugryzł ale go ubiłam, z przyzwyczajenia. Poza tym nic mi nie przeszkadza ani w nocy, ani na ulicy, ani na plaży. Sama przezornie wzięłam sprey na komary ale go jeszcze nie używałam, nie było potrzeby. Nawet spacerując czy siedząc wieczorem na tarasie nic nie lata.
Nas w zeszłym roku we wrześniu - na Ciovo cięły jak oszalałe. Na dodatek były mniejsze, niż wypasione polskie i jakieś takie bezgłośne. Ratowały nas odstraszacze w gniazdkach el. i takie podpalane spirale na tarasie.