Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jedziemy do Chorwacji.pl

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zielina74.
Croentuzjasta
Jedziemy do Chorwacji.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 03.07.2013 00:07

Polecam portal http://jedziemydochorwacji.pl/. Mam nadzieję, że powoli będzie rozrastał się i będzie skarbnicą najpotrzebniejszych informacji niezbędnych przy planowaniu podróży samochodem do Chorwacji, a także pobycie w tym kraju.
Załączniki:
b6.jpg
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 04.07.2013 12:22

Zapisałem link do ulubionych, może się przyda :)
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.07.2013 12:25

Witam

proszę o krótką informację - co jest na powyższym portalu, czego nie ma na cro.pl ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 04.07.2013 12:33

Podążając za takim tokiem myślenia - można pozostać tylko na Forum Cro.pl godzinami przerzucając strony kolejnych postów, wypowiedzi, opinii itp. i oczywiście znaleźć wszystko. Jak ktoś chce szybko, konkretnie i w pigułce - może spojrzeć na jedziemydochorwacji.pl
Nie udało mi się wyczytać co jest na forum, czego nie ma tam - nie mam na to po prostu tyle czasu.

Pozostawmy to ocenie czytelników, mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie i tu i tu.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 04.07.2013 12:47

Stronka całkiem, całkiem, ale na cro.pl jest więcej i o klimacie nie wspominając...
Jako alternatywne źródło informacji - w sam raz
piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 04.07.2013 12:49

Rozpatrze. :)
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 04.07.2013 12:53

Bartek1977 napisał(a):Stronka całkiem, całkiem, ale na cro.pl jest więcej i o klimacie nie wspominając...
Jako alternatywne źródło informacji - w sam raz

Cro.pl istnieje kilka dobrych lat, portal tworzą sami czytelnicy (dziesiątki, setki...), więc ilość informacji musi być większa ;-)
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 04.07.2013 18:15

Ewidentna reklama, chyba po znajomości :-)
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 04.07.2013 18:21

sirk napisał(a):Ewidentna reklama, chyba po znajomości :-)

ubolewam nad tym, ale nie mam żanych znajomości u adminów cro.pl ;-)
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 04.07.2013 19:58

Zielina74. napisał(a):
sirk napisał(a):Ewidentna reklama, chyba po znajomości :-)

ubolewam nad tym, ale nie mam żanych znajomości u adminów cro.pl ;-)

No to gratuluję szczęścia: inne linki prowadzące do komercyjnych stron admini w mig wycinają/usuwają. Może sama strona komercyjna nie jest, ale ewidentnie jest na komercję nakierowana: patrz linki z prawej strony :D Życzę udanych transakcji wakacyjnych.
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 04.07.2013 20:10

no, znajomości z adminem jedziemydochorwacji.pl są ;-) przynajmniej tu...
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 04.07.2013 20:56

Mam prośbę ,zadzwońcie lub napiszcie do PZmotu o podstawy prawne a potem piszcie o tym.
http://jedziemydochorwacji.pl/wyjazd-do ... nym-autem/
Ja wam powiem że nie jest potrzebne.
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 04.07.2013 21:06

W powyższym temacie:
taką odpowiedź dostałam z Ambasady Polskiej w Zagrzebiu

"Odpowiadając na Pani pytanie w sprawie pojazdu uprzejmie informuję, że aby uniknąć kłopotów przy przekraczaniu granicy i poruszaniu się po Chorwacji, oprócz dowodu rejestracyjnego pojazdu, dowodu ubezpieczenia (naljepiej zawierającego także nazwisko aktualnego użytkownika) należy mieć przy sobie pełnomocnictwo do użytkowania pojazdu od jego właściciela, najlepiej sformułowane od razu po angielsku i poświadczone przez notariusza. Można także skorzystać z pełnomocnictwa za pośrednictwem Polskiego Związku Motorowego (dokładne informacje w siedzibie PZM lub na stronie internetowej http://www.pzmot.katowice.pl/index.html?strona=11). Ponadto zaleca się posiadanie polisy ubezpieczenia AutoCasco."

Więc chyba "bezpieczniej" mieć ze sobą jakiś dokument niż godzinami tłumaczyć się na komisariacie policji, że to auto przyjaciela czy szefa...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2013 21:54

Nie wiem,jaki jest sens mnożenia kolejnych stron internetowych o Chorwacji i powielania tych samych informacji. :roll:

Moim zdaniem wystarczy znajomość tego forum , dobry przewodnik książkowy, a w razie niejasności urzędowych konsultacja np. z MSZ czy NFZ

No, ale jak kogoś to bawi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2013 22:07

Jeden mały problem: dlaczego podajecie FAŁSZYWE informacje :?:

O winietkach:

CZECHY

W Czechach na przejazdy autostradami i drogami ekspresowymi obowiązują winiety...

Na winietce należy wpisać numer rejestracyjny pojazdu i nakleić na szybę....

Na winietce, która jest przyklejona do szyby nic się nie wpisuje :!: :!: :!:
Nawet nie da się nic wpisać, bo przykleja się ją do szyby od wewnątrz i pisanie po kleju jest raczej niemożliwe :roll:

Numer rejestracyjny wpisuje się do karteczki sprzedawanej razem z winietką, tam trzeba go wpisać.

Numer karteczki i numer winietki jest taki sam.

Przed napisaniem czegoś, sprawdźcie, a nie stosujcie metody control+c control+v :roll:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne