Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
coobah
Croentuzjasta
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 13.03.2019 14:02

Szukaj coś pokroju Caravelle, Viano (V-klasa)...
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.04.2019 17:17

W tym roku lecimy Toyota Corolla verso 2006 r 1.8 benzyna +gaz.
Wcześniej 5 razy Yarisem 1.3 z 2008 roku.
Rafi70
Cromaniak
Re: Wygodny bus, tylne fotele rozkładane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 20.04.2019 21:09

shrek napisał(a):Czy ktoś z was wie, które busy 8 osobowe mają wygodne, rozkładane tylne fotele ?
Do tej pory poróżowaliśmy busami 8 i 9 osobowymi, w których tylne fotele były tylko sztywne, bez możliwości rozkładania.

Przyjrzyj się nowym trojaczkom Citroen Spacetourer , Peugeot Expert , Toyota Proace. Silniki niezawodne 2.0 hdi PSA , fotele z niezależnymi odchylanymi oparciami. Ja własnie takie sobie sprawiłem i po przejechaniu ok 600km jestem na razie zadowolony. Autko kupione oczywiście pod kątem wyjazdów z rodzinką do Chorwacji... :wink:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.05.2019 03:56

yzedef napisał(a):Ostatnio mam okazję pojeździć trochę różnymi nowymi "wypasionymi" modelami i niestety te najnowsze systemy bezpieczeństwa to porażka, mam na myśli np. asystenta utrzymania pasa ruchu oraz awaryjnego hamowania. Niestety mnogość sytuacji jaka jest na drodze jest tak ogromna, że konstruktorzy z zasady nie mogli wszystkiego przewidzieć i tak sam miałem już ostre hamowanie do zera przy omijaniu skręcającego pojazdu oraz prawie to samo przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami. W takich sytuacjach gdzie szybki ruch kierownicą i ominięcie pojazdu na centymetry uratuje nam życie z tymi systemami będzie wątpliwe, bo samochód wykryje zagrożenie i zamiast omijać zacznie sam hamować. To samo asystent utrzymania pasa dla mnie to masakra, w takich nietypowych sytuacjach powoduje wyraźne usztywnienie kierownicy i trudniejsze/cięższe skręcanie nią co w ułamkach sekund i awaryjnych sytuacjach może sprawić w kierowcy zawahanie i wypadek. Poza tym co to za frajda jak człowiek coraz mniej pokierować sobie sam może... no chyba, że ktoś lubi pisać sms podczas jazdy to + aktywny tempomat i będzie szczęśliwy :)

Zdaje się, że można te systemy wyłączać wedle potrzeb... ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 11.05.2019 06:05

yzedef napisał(a):[...] przy wyprzedzaniu przy większej prędkości z małymi odległościami między pojazdami [...]

Za takie małe odległości w wielu krajach mandaty lądują. Ja wiem, że u nas dużo ludzi lubi jazdę "na zderzaku" i w tym systemy przeszkadzają, ale nie można dla tego zakładać, że systemy są złe.
Ja nie mam w aucie tylko asystenta pasa ruchu, ale mam aktywny tempomat i systemy awaryjnego hamowania. I wg mnie jak ktoś jeździ spokojnie i w miarę przepisowo to systemy absolutnie nie przeszkadzają.
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 17.06.2019 15:02

Dzisiaj po raz kolejny moja już 20-to letnia "babunia" e38 750IL rusza nad Jadran ( Igrane )
Wczoraj wróciła z 3-dniowego zlotu 7er.pl BMW Klub Polska, trasa około 540km, dzisiaj tankowanie i na noc dalej ogień :)
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 28.06.2019 11:07

Trzeci rok z rzędu naszym Czarnuszkiem Mondeo MK4 2.0 Ecoboost. Póki co zero problemów. Dzieci i żonka bardzo go lubią :)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 28.06.2019 11:27

Pääkäyttäjä napisał(a):Chodziło mi o to, że niezależnie od wieku auta, im większa prędkość (czyli parafrazując słowa Clarksona - "to nie prędkość zabija a nagłe unieruchomienie") lub suma prędkości, to nawet najnowsze auto nie uchroni przez urazami czy nawet śmiercią.

https://telewizjarepublika.pl/szok-audi ... 80269.html
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 29.06.2019 17:56

Słup podzielił go z powrotem na to z czego powstało, przód z jednego, tył z drugiego :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2019 22:15

Małe zmiany w mojej flocie: stara Ibiza 6K znalazła nowego nabywcę, obok Mondeo mk4 teraz w użyciu będzie jeszcze tatusiowóz Lancia Phedra 2.0 16v. Mondeo jest ciut dłuższy od Phedry ale nie przekłada się to na bagażnik: 560 vs 830 litrów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 08:52

pääkäyttäjä napisał(a):Małe zmiany w mojej flocie: stara Ibiza 6K znalazła nowego nabywcę, obok Mondeo mk4 teraz w użyciu będzie jeszcze tatusiowóz Lancia Phedra 2.0 16v. Mondeo jest ciut dłuższy od Phedry ale nie przekłada się to na bagażnik: 560 vs 830 litrów.

My jeździmy pod namiot gdzie każdy centymetr bagażnika jest na wagę złota

Jedziemy w tym roku, po raz pierwszy NIE kombi, tylko HB

Mierzona długość bagażnika po podłodze to około 77cm :( . W prywatnym aucie ta długość to około 117cm :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.07.2019 09:19

Ja jadę zaraz rejestrować nowy nabytek :oczko_usmiech:

Niestety naszły mnie dylematy....
Jechać 4 letnim autem z podstawowym wyposażeniem czy 14 letnim z pełną opcją , wygodniejszym i lepiej wykonanym :roll:

Mamy jeszcze miesiąc czasu

Astra 4 kombi kontra Vectra C :oczko_usmiech:

Obie z gazem ofkors :hearts: :devil:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 09:44

sito_zabrze napisał(a):Ja jadę zaraz rejestrować nowy nabytek :oczko_usmiech:

Niestety naszły mnie dylematy....
Jechać 4 letnim autem z podstawowym wyposażeniem czy 14 letnim z pełną opcją , wygodniejszym i lepiej wykonanym :roll:

Mamy jeszcze miesiąc czasu

Astra 4 kombi kontra Vectra C :oczko_usmiech:

Obie z gazem ofkors :hearts: :devil:

Ten HB o którym pisałem to właśnie Astra z tego roku, jaki to numerek nie mam pojęcia

To drugie to Pasek B6 w kombiaku, gdzie 12 letnia klimatronik powoduje szczękanie zębami

W Astrze w upalny dzień czasem wątpie czy klimo wogóle jest sprawna
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 16.07.2019 10:02

W zeszłym roku w czerwcu, odbierałem Kia Optima Kombi 2.0 Pb (jestem zwolennikiem benzyny a do tego Optima ma wolnossaka i był to mój świadomy wybór) z salonu i pierwszą dłuższą trasę miała do Cro.
Żona jest zwolennikiem diesla ;) i chciała zmienic swoje MK4 2011, 1.6 manual na coś nowszego i w automacie. No i w tym roku jedziemy Mondziakiem tyle, że MK5, 2016 Kombi, 2.0 Diesel (automat dwusprzęgłowa skrzynia) 180KM i 400 niutków. Przyznaje... Pięknie się tym sunie
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.07.2019 10:11

Garo&Justa napisał(a):W zeszłym roku w czerwcu, odbierałem Kia Optima Kombi 2.0 Pb (jestem zwolennikiem benzyny a do tego Optima ma wolnossaka i był to mój świadomy wybór) z salonu i pierwszą dłuższą trasę miała do Cro.
Żona jest zwolennikiem diesla ;) i chciała zmienic swoje MK4 2011, 1.6 manual na coś nowszego i w automacie. No i w tym roku jedziemy Mondziakiem tyle, że MK5, 2016 Kombi, 2.0 Diesel (automat dwusprzęgłowa skrzynia) 180KM i 400 niutków. Przyznaje... Pięknie się tym sunie

Czasem takim jeżdżę z tym, że sedan 2017. Klekot 2.0 ale nie wiem ile koni. Astrą HB 136KM objeżdżam Mondka bez problemu choć komfort jest nieporównywalny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 384
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone