napisał(a) Rafał K » 20.06.2012 09:23
Roxanko - tym naszym gadaniem się za bardzo nie przejmuj. Odezwałem się (nie pytany o radę

) tylko dlatego, że przy zakupie pierwszego zestawu popełnia się zwykle najkosztowniejsze błędy. Jeżeli więc już mamy je popełnić - to najlepiej świadomie
Ze swojego doświadczenia powiem ci, że lepiej jest chyba kupić "ten pierwszy" trochę na wyrost - jak kupowałem swojego pentaxa k100d to chodził mi po głowie nikon d80 - nie wziąłem go bo wydawał mi się za bardzo "zaawansowany"

No, i po roku sprzedałem pentaka - za to co utracił na wartości miałbym przyzwoity obiektyw (i tą d80 - kę pewnie do dziś).
Decydując się na aparat wymienną optykę uzyskujesz (w stosunku do tych z optyką niewymienną) możliwość kontroli perspektywy (szeroki kąt), głębi ostrości, także na szerokim, przestrzennym planie (jasne szkła o krótkich ogniskowych), wizjer kryjący cały lub prawie cały kadr, plus - w niektórych przypadkach - manualne ustawienia czasu i przesłony (w niektórych - bo kompakty tę możliwośc nieraz miewają).
Tylko/aż tyle możesz zyskać, za określoną pulę "fenickiego wynalazku"

Trzeba to wiedzieć - jako przeciwwagę dla marketingowych sztuczek, które służą do tego, żeby skłonić klienta do wydania dużej kasy najlepiej na byle co
Pzdr
Ostatnio edytowano 20.06.2012 09:28 przez
Rafał K, łącznie edytowano 1 raz