Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 28.12.2011 20:54

Żaden aparat nie utrwali tego co zostanie w pamięci . Co zobaczyłeś to Twoje , to co przeżyłeś to Twoje i nikt Ci tego nie zabierze , ani nie ukradnie. :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.12.2011 12:42

am1974 napisał(a):Sigma SD15 + Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM + Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro + SIGMA 50mm F2.8 EX DG MACRO + Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM + SIGMA EF-500 DG SUPER

zaczynam powoli to ogarniać... i nie żałuję zmiany systemu, wprost przeciwnie... ;)
8O 8O 8O 8O 8O

Sigmiarz!!! :shock:
Gatunek wyjątkowo rzadki!
Okaz normalnie...

My tu ankietę o aparatach mamy a ten od razu całą litanię optyki wali... :lol:
:wink:
Aleś tego uzbierał.
:shock:
Co Twoim zdaniem ma puszka Sigmy czego nie mają inne? :roll: :)

I jeszcze jedno- jak wypada szkło 18-50 f2.8?
Bo to jedno z nielicznych w tej stajni o którym nic nie wiem- a zakres ciekawy, taki odpowiednik Tamcia 17-50...
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 29.12.2011 18:11

Fatamorgana napisał(a):
am1974 napisał(a):Sigma SD15 + Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM + Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro + SIGMA 50mm F2.8 EX DG MACRO + Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM + SIGMA EF-500 DG SUPER

zaczynam powoli to ogarniać... i nie żałuję zmiany systemu, wprost przeciwnie... ;)
8O 8O 8O 8O 8O

Sigmiarz!!! :shock:
Gatunek wyjątkowo rzadki!
Okaz normalnie...

My tu ankietę o aparatach mamy a ten od razu całą litanię optyki wali... :lol:
Aleś tego uzbierał.
:shock:
Co Twoim zdaniem ma puszka Sigmy czego nie mają inne? :roll: :)

I jeszcze jedno- jak wypada szkło 18-50 f2.8?
Bo to jedno z nielicznych w tej stajni o którym nic nie wiem- a zakres ciekawy, taki odpowiednik Tamcia 17-50...

Witam,

widzę, że są jeszcze tacy co wiedzą, że Sigma nie produkuje tylko obiektywów i lamp błyskowych, ale też aparaty z matrycą Foveon w środku... 8O

Sigma różni się głównie matrycą, która daje doskonałe zdjęcia na niskich czułościach. Ona pozwala bawić się w tradycyjną, wymagającą myślenia, niespieszną fotografię tak jak to robiło się przed kilkudziesięcioma latami na analogach oferując urzekającą kolorystykę zdjęć o ponadprzeciętnej dynamice tonalnej. To był cytat z testu SD15 na optyczne.pl
Nie ma może wielkich rozdzielczości i miliona opcji w menu (po co zresztą), ale są kolory i detal nieporównywalny z niczym innym. Minusem na pewno jest to, że trzeba wiedzieć co się chce uzyskać bo trybów auto tu nie ma... ;)
Nie dla każdego taki aparat, ja się chcę i lubię uczyć, więc mnie to nie przeszkadza... ;)

poniżej dla ciekawych szczegółów technicznych link:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=159 ... ie-cyfrowa

Co można wycisnąć z Foveona pokazuje na swojej stronie ten gość:
http://www.rytterfalk.com/

Kusiła mnie ta Sigma od dawna, musiałem dojrzeć do tematu, następnie od nowa się uczyć, ale stwierdzam, że było warto... Opinie bywają różne, często skrajne - tylko kto miał Sigmę w ręku z tych co tak ją krytykują...??? :evil:
Ja kocham Sigmę za prostotę obsługi oraz za jakość obrazka, ma swoje wady, ale to wszystko nie ma znaczenia bo liczy się efekt końcowy... ;)

A szklarnię wymieniłem nie bez powodu, bo co znaczy lustrzanka bez obiektywów...? :lol:

A Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro to bardzo dobry obiektyw, uniwersalny zastępca kita i naprawdę ostry od "pełnej dziury". Do tego ma okrojone macro 1:3, ale czasami to spokojnie wystarczy i AF prawie się u mnie nie myli, pomijając sytuację kiedy ja coś schrzanię... ;) Jestem z niego bardzo zadowolony i kupiłem go na Ebay'u za 450 PLN - taki fart... :)
Jak to mówią na wszystko znajdzie się amator... Co ja zrobię, że taki niszowy lubię być i całe życie pod prąd - z pełną świadomością i konsekwencjami... :lol: To ludzie robią zdjęcia, a aparat ma mi tylko nie przeszkadzać w tym procesie... i tyle albo aż tyle... ;)

Pozdrawiam.
Artur
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.12.2011 19:04

Co to jest Foveon i czym jest- wiem od czasów jak się u nas pokazał i zrobili jego test w "FOTO".
Natomiast mnie chodziło o podsumowanie zalet przez kogoś, kto ma ale wcześniej/później dysponował innym aparatem, żeby porównać odmienny Foveon od reszty.
W zasadzie pytanie powinno brzmieć: na ile i w czym Foveon jest lepszy od CMOSów?

Mimo oczywistych zalet system nie zdobył wielu użytkowników. Myślę, ze wynika to z faktu iż SIGMA jest uważana za firmę przede wszystkim optyczną a jak ktoś od lat robi obiektywy a dopiero potem aparaty, to ludzie myślą, że obiektywy zrobi lepsze od aparatów...

18-50 EX f2.8 muszem obadać bliżej... :)
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 29.12.2011 20:11

Fatamorgana napisał(a):Co to jest Foveon i czym jest- wiem od czasów jak się u nas pokazał i zrobili jego test w "FOTO".
Natomiast mnie chodziło o podsumowanie zalet przez kogoś, kto ma ale wcześniej/później dysponował innym aparatem, żeby porównać odmienny Foveon od reszty.
W zasadzie pytanie powinno brzmieć: na ile i w czym Foveon jest lepszy od CMOSów?

Mimo oczywistych zalet system nie zdobył wielu użytkowników. Myślę, ze wynika to z faktu iż SIGMA jest uważana za firmę przede wszystkim optyczną a jak ktoś od lat robi obiektywy a dopiero potem aparaty, to ludzie myślą, że obiektywy zrobi lepsze od aparatów...

18-50 EX f2.8 muszem obadać bliżej... :)

Szkoda, że nie jesteś z Wawy albo okolic, wtedy mógłbyś potestować zarówno aparat jak i obiektyw - sam wyrobiłbyś sobie opinię... ;)
Nie wiem czy znasz ten serwis, ale możesz zobaczyć, co potrafi ten obiektyw:
http://www.flickriver.com/lenses/sigma/ ... exdcmacro/

A z Pentaxa to już mi tylko do Sigmy było po drodze... :lol:
Sentyment do Pentaxa pozostał, ale w Sigmie urzekła mnie ergonomia i filozofia (cokolwiek to znaczy), że się tak wyrażę tego producenta... ;)

Pozdrawiam.
Artur
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.12.2011 01:59

Z tą Sigmą (aparatem) to trochę tak jak z innym bardzo fajnym niszowcem- Fuji S5 PRO. Też cacy sprzęt, ale niechciany, podejrzany...itd.

Znalazłem test szkła na niezawodnej optycznej szukajce szkieł.
http://www.optyczne.pl/index.html?produ ... yp=0&moc=0

Pozdr.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.12.2011 07:20

Fatamorgana napisał(a):Z tą Sigmą (aparatem) to trochę tak jak z innym bardzo fajnym niszowcem- Fuji S5 PRO
... albo S3 Pro ...

Nie przesadzaj, z tym "niszowcem".

Cała stajnia Nikona jest tutaj dostępna, a dzięki dyskusjom czy używać i gdzie,
ze względu na różnice w matrycach, d200/d300 czy S3/S5, internet się obraca ;)

Równie dobrze można by rzucić, że Dynax 7D jest niszowy :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 10:09

jakbyście mieli wybierać między tą sigmą a tamronem
??
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 30.12.2011 11:00

arturac napisał(a):jakbyście mieli wybierać między tą sigmą a tamronem
??

Tamron w testach jest ostrzejszy od Sigmy (zwłaszcza na brzegu kadru), ale za to aberracje i dystorsja dają się bardziej we znaki niż u Sigmy. Trudny wybór, u Tamrona jest minimalnie szerzej.

Ja bym popatrzył na sample i sobie porównał różne zastosowania i warunki, testy to nie wszystko:

http://www.flickriver.com/lenses/sigma/ ... exdcmacro/

http://www.flickriver.com/lenses/tamron ... hericalif/

Na pewno każdy z nich jest dobrym wyborem i ma w sobie spory potencjał do wykorzystania... ;)
Na Tamrona czasami są narzekania na jakość wykonania, ale to zależy na jaki się egzemplarz trafi...
Na pewno też będzie różnica w cenie filtrów na korzyść Tamrona, niewielka ale zawsze...
Sigmę mogę z czystym sumieniem polecić bo mam i używam, Tamrona miałem ale model SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) i też byłem bardzo zadowolony, ale to było jeszcze solidne japońskie wykonanie... ;)

Pozdrawiam.
Artur
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 30.12.2011 12:57

A ja z innej beczki,chciałbym zakupić mały aparat tzw.idiotkamera lecz kompletnie się na tych ustrojstwach nie znam,poszukuję aparatu dobrego którym będę mógł robić zdjęcia również w pracy.Pracuję w budowlance przy np.renowacjach elewacji i często potrzebuję aby na zdjęciach była dobrze widoczna cała fasada,również używał go będę na wakacjach,cena również nie jest jakąś zaporą-lecz bez przesady :D ,poszukuję aparaty który jest wytrzymały i robi ładne zdjęcia,z góry dziękuję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 13:02

Z napisał(a):A ja z innej beczki,chciałbym zakupić mały aparat tzw.idiotkamera lecz kompletnie się na tych ustrojstwach nie znam,poszukuję aparatu dobrego którym będę mógł robić zdjęcia również w pracy.Pracuję w budowlance przy np.renowacjach elewacji i często potrzebuję aby na zdjęciach była dobrze widoczna cała fasada,również używał go będę na wakacjach,cena również nie jest jakąś zaporą-lecz bez przesady :D ,poszukuję aparaty który jest wytrzymały i robi ładne zdjęcia,z góry dziękuję.

Z małpek to Olympusy albo Fuji podobno ładne zdjęcia robią.
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 30.12.2011 13:29

Z napisał(a):A ja z innej beczki,chciałbym zakupić mały aparat tzw.idiotkamera lecz kompletnie się na tych ustrojstwach nie znam,poszukuję aparatu dobrego którym będę mógł robić zdjęcia również w pracy.Pracuję w budowlance przy np.renowacjach elewacji i często potrzebuję aby na zdjęciach była dobrze widoczna cała fasada,również używał go będę na wakacjach,cena również nie jest jakąś zaporą-lecz bez przesady :D ,poszukuję aparaty który jest wytrzymały i robi ładne zdjęcia,z góry dziękuję.

Ostatnio miałem w ręku Samsunga EX1 i jeżeli nie potrzebujesz nie wiadomo jak długiego zooma - ten ma 3x zoom optyczny, ale za to oferuje jasny obiektyw Schneider-Kreuznach Varioplan i szeroki kąt, rzadko spotykany w kompaktach. Oprócz tego ma zaawansowane funkcje , dużo programów tematycznych i wyświetlacz AMOLED.

Ogniskowa obiektywu 5.2 - 15.6 mm
(ekwiwalent: 24 - 72 mm dla filmu 35 mm)
Światłosiła f/1.8 - 2.4

Widziałem z niego zdjęcia w słabych warunkach oświetleniowych i naprawdę jest niezły. Nie wygłupili się też z matrycą - ma 10 Mpix.

Tu masz specyfikację i test:
http://www.optyczne.pl/134.1-Test_apara ... 4%99p.html

A tu galerię zdjęć z tego aparatu:
http://www.flickr.com/photos/didmyself/ ... 286972561/ jak dla mnie to robi wrażenie ten kompakcik... ;)

Pozdrawiam.
Artur
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.12.2011 14:47

weldon napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Z tą Sigmą (aparatem) to trochę tak jak z innym bardzo fajnym niszowcem- Fuji S5 PRO
... albo S3 Pro ...

Nie przesadzaj, z tym "niszowcem".

Równie dobrze można by rzucić, że Dynax 7D jest niszowy :lol:

Nie przesadzam. Weldon, w terenie przy pracy widać ilu ludzi miało/ma S5 PRO. Niestety, widziałem tylko raz w Londynie reportera z tym korpusem- a wierz mi, że fotoreporterów i fotografów widziałem wielu. I znam zaledwie jednego studyjnego z tym sprzętem.
A studyjnych też znam wielu.
Szklarnia to Nikon- nie Fuji.
Mowa o tym, co jest fajne, ciekawe- ale jest w zdecydowanej mniejszości.
Poza tym, rozwojowość, ulepszenia- tu już ciężko gonić konkurencję...

D7D miało bardzo wielu ludzi użytkujących Minolty.
Na taki korpus czekali, a coś musieli w końcu podpiąć w cyfrze...
I na pewno- sądząc po wynikach sprzedaży- nie była to niszówka.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.12.2011 15:10

Fatamorgana napisał(a):Nie przesadzam.

Oj, wiem, wiem ;)

Miałem na myśli tylko to, że D200, D300 do niszowych nie należą, a korpus FF się tylko matrycą od nich różni.

Fujiki, jak twierdzą znajomi, używający je na co dzień
(a jakoś tak się składa, że większość moich znajomych ma właśnie albo SPro, albo D200/300/700 ;))
lepiej sprawdzają się we wnętrzach, ze względu na większy zakres tonalny i kolory (no wiesz, wesela, śluby ;)),
natomiast Nikony zdaje się lepiej zdają egzamin w reporterce, ze względu na szybkość.
W każdym razie szkła te same i, w zasadzie, stajnia też :D

Zobaczysz - zapowiadają S7Pro - będzie szał :lol:

PS chyba piąty rok zapowiadają ;)

:lool:

Dlatego też coraz mniej Fuji na rynku - kruszą się na rzecz Nikonów, no bo co zrobić z tą, uzbieraną, szklarnią?
Fuji stawia, niestety, na hybrydy.
No i kombinują z matrycami.

Pozdrawiam :)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 30.12.2011 16:22

Czytam, czytam.....Mam od 3 lat S5 i nie zamierzam zamieniać na Nikona-póki co. Mam też kilku znajomych, którzy fufu nie zamienią na nic innego. Mam szkła nikonowskie manualne i mnóstwo radzieckich, które jak ulał pasują do S5. Na S6-7 też czekam :D - przydałoby się trochę przyspieszenia :wink: A jak nie przyjdzie 6 czy 7 to się zastanowię nad canonem jakim...albo gitarą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 147
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone