Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Diego M
Cromaniak

Postnapisał(a) Diego M » 11.06.2005 17:59

Muszę się pochwalić i ja też mam cyfrówkę-właśnie wczoraj kupiłem sobie w Media Markt Kodaka CX 7525/skusiłem się- przez dwa dni była w MM promocja i kupiłem go za580zł/5mlnpikseli,zoom optyczny3x,cyfrowy 5x ,dokupiłem karte 512 i myślę ,że jak na pierwszy raz to wystarczy.Własnie moi synowie się nim <zaopiekowali>,dla zabawy zrobiliśmy na tej karcie 632 zdjecia/+2 filmiki/.
Już nie mogę doczekać się wyjazdu /jeszcze 2 tyg/i zdjęć.

pzdr :papa: :papa:
roj29
Odkrywca

Postnapisał(a) roj29 » 11.06.2005 20:08

Tydzień temu kupiłem Konikę Minoltę Z3- specjalnie na wyjazd. Bardzo trudny aparat, mam pewne kłopoty z ostrzeniem. Aparat widać ma duże możliwości ale nie wiem czy obsługa się zdąży dokształcić odpowiednio :wink: . To moja pierwsza cyfrówa a wyjazd we wtorek.
POZDR
staniław
Croentuzjasta

Postnapisał(a) staniław » 11.06.2005 20:35

A ja mam jeszcze Kodaka analogowy 1 niejeden cyfrowy mógłby mu pozazdrościć jakości wykonanych zdjęć. :papa:
marcineq
Globtroter

Postnapisał(a) marcineq » 11.06.2005 21:25

Ja mam Sony Cybershot P72, już od dwóch lat, ale coraz bardziej nachodzi mnie na zakup cyfrowej lustrzanki CANON EOS 350D, niestety, koszt równy wyjazdowi do Cro dla 4 osób ;) ale obiecałem sobie że kupie... i na przyszły rok obstrykam chorwacje nowym sprzętem :D

Ps. W tym roku jedziemy ze znajomym który ma CANONa 20D i do kompletu laptopek więc pewnie przywieziemy minimum 2GB fotek :D
volumen
Cromaniak

Postnapisał(a) volumen » 11.06.2005 21:31

roj29 napisał(a):Tydzień temu kupiłem Konikę Minoltę Z3- specjalnie na wyjazd. Bardzo trudny aparat, mam pewne kłopoty z ostrzeniem. Aparat widać ma duże możliwości ale nie wiem czy obsługa się zdąży dokształcić odpowiednio :wink: . To moja pierwsza cyfrówa a wyjazd we wtorek.
POZDR

Pierwsza rada: jak najszybciej naucz się manuala. W najgorszym wypadku rób zdjęcia w trybie P i zmień czułośc na 50 ISO. W trybie auto aparat dobiera wysoką czułość, czego efektem są szumy (kolorowe punkciki na zdjęciu).
Druga rada: na problem ze slabym ostrzeniem kup sobie w sklepie: Wszystko po 4 zł wskaźnik laserowy. Nałóż nasadkę, która najbardziej rozprasza i oswietlaj nią fotografowany obiekt. Tylko nie po oczach :) Aparat wtedy łatwie ostrzy. Albo ustaw ostrość ręcznie.
volumen
Cromaniak

Postnapisał(a) volumen » 12.06.2005 09:21

Diego M napisał(a):Muszę się pochwalić i ja też mam cyfrówkę-właśnie wczoraj kupiłem sobie w Media Markt Kodaka CX 7525/skusiłem się- przez dwa dni była w MM promocja i kupiłem go za580zł/5mlnpikseli,zoom optyczny3x,cyfrowy 5x ,dokupiłem karte 512 i myślę ,że jak na pierwszy raz to wystarczy.Własnie moi synowie się nim <zaopiekowali>,dla zabawy zrobiliśmy na tej karcie 632 zdjecia/+2 filmiki/.
Już nie mogę doczekać się wyjazdu /jeszcze 2 tyg/i zdjęć.

pzdr :papa: :papa:

Gratulacje! teraz czekam na zdjecia z Chorwacji.
roj29
Odkrywca

Postnapisał(a) roj29 » 12.06.2005 14:21

volumen napisał(a):

Pierwsza rada: jak najszybciej naucz się manuala. W najgorszym wypadku rób zdjęcia w trybie P i zmień czułośc na 50 ISO. W trybie auto aparat dobiera wysoką czułość, czego efektem są szumy (kolorowe punkciki na zdjęciu).
Druga rada: na problem ze slabym ostrzeniem kup sobie w sklepie: Wszystko po 4 zł wskaźnik laserowy. Nałóż nasadkę, która najbardziej rozprasza i oswietlaj nią fotografowany obiekt. Tylko nie po oczach :) Aparat wtedy łatwie ostrzy. Albo ustaw ostrość ręcznie.

Dzięki za porady tak właśnie próbuję robić. Martwi mnie jednak taka przypadłość aparatu że po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu ono jest nie zaostre ale po wywołaniu ostre, chyba że się zoomem przybliży się i wróci do pierwotnego rozmiaru wtedy te samo zdjęcie też już jest ostrzejsze, no i podczas robienia zdjęcia chociaż biała kropka wskazuje naostrzenie na wyświetlaczu wcale nie jest za dobrze. Mam wrażenie że chyba coś jest nie tak. Ty volumen się na tym trochę znasz, czy to jest wada aparatu czy ten typ już tak ma. Wdzięczny bym był za informację. A wskaźnik laserowy na pewno kupię.
volumen
Cromaniak

Postnapisał(a) volumen » 12.06.2005 20:23

roj29 napisał(a):
volumen napisał(a):

Dzięki za porady tak właśnie próbuję robić. Martwi mnie jednak taka przypadłość aparatu że po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu ono jest nie zaostre ale po wywołaniu ostre, chyba że się zoomem przybliży się i wróci do pierwotnego rozmiaru wtedy te samo zdjęcie też już jest ostrzejsze, no i podczas robienia zdjęcia chociaż biała kropka wskazuje naostrzenie na wyświetlaczu wcale nie jest za dobrze. Mam wrażenie że chyba coś jest nie tak. Ty volumen się na tym trochę znasz, czy to jest wada aparatu czy ten typ już tak ma. Wdzięczny bym był za informację. A wskaźnik laserowy na pewno kupię.

Aż tak dobrze nie znam Z3, ale opisywana przez Ciebie przypadłość, to wada wielu aparatów. Wyświetlacze LCD stosowane w cyfrówkach nie zawsze są najwyższej jakości (np. niska rozdzielczość). Jeżeli jest to bardzo uciązliwe, proponuję, dla własnego spokoju, zajrzeć do serwisu. Ale ostrzegam... serwis Minolty nie ma najlepszej opinii.
Spróbuj też nauczyć się robić zdjecia nie używając monitorka (w warunkach chorwackiego słońca i tak niewielki z niego pożytek), a patrz poprzez elektroniczny wizjer. Z3 nie jest zbyt łatwym aparatem do okiełznania, ale odrobina cierpliwości i odwdzięczy Ci się pięknymi zdjęciami.
Jeżeli nie zawsze jesteś pewnien czy aparat dobrze wyostrzył pstryknij jeszcze raz. Po pewnym czasie, jak go wyczujesz nauczysz się żyć z tą przypadłością. Pozdrav
wlodek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wlodek » 12.06.2005 20:37

Zaczynałem Zenit 11 i te czrnobiałe zdjecia są teraz wspaniałe mają swój dawny stary urok. Potem były kodak , olimpus , samsung -wszystko analogi. Teraz Minolta Z-1 jestem z nigo zadowolony i na razie nie zmienię
Pavulon
Globtroter

Postnapisał(a) Pavulon » 23.06.2005 15:31

obecnie nikoncoolpix 5700

poprzednio nikon coolpic 4500 i sony dsc-f717
grek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) grek » 23.06.2005 19:38

Jestem szczęśiwym posiadaczem (bardzo niepozornego, ale rewelacyjnego) aparatu NIKON Coolpix 4200. Po powrocie obiecuję wrzucić kilka fotek.
Mafus
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Mafus » 24.06.2005 12:41

Canon Powershot A510 + 256 MB + 64 MB +16 MB(standard)
many
Croentuzjasta
na strychu....

Postnapisał(a) many » 01.07.2005 21:30

vol mnie dopisz na osobna "kupke"...ja pstrykam sobie druhem...cholera o blony zwojowe coraz trudniej... nie zostalo Ci troche ze starych zapasow? :wink: gdzies mi wcielo tabele naswietlan-takie wspolsrodkowe plastikowe kolka...znaczy, dla mlodziezy...swiatlomierz z okresu tzw. wczesnego gomulki...ehhh to byly czasy fotografii....pelne magii, tajemniczosci i tej poezji czerwieni ciemni...wyjdzie nie wyjdzie....
jedno sie tylko w tej dziedzinie nic a nic nie zmienilo...
swiatlo...ono zawsze rysuje obraz....pzdrv.
JoeF
Cromaniak
Re: na strychu....

Postnapisał(a) JoeF » 01.07.2005 21:44

many napisał(a):ja pstrykam sobie druhem...cholera o blony zwojowe coraz trudniej... nie zostalo Ci troche ze starych zapasow? :wink: gdzies mi wcielo tabele naswietlan-takie wspolsrodkowe plastikowe kolka...znaczy, dla mlodziezy...swiatlomierz z okresu tzw. wczesnego gomulki...ehhh to byly czasy fotografii....pelne magii, tajemniczosci i tej poezji czerwieni ciemni...wyjdzie nie wyjdzie....
jedno sie tylko w tej dziedzinie nic a nic nie zmienilo...
swiatlo...ono zawsze rysuje obraz....pzdrv.

Przed około pół rokiem rozmontowałem na złom powiększalnik Krokus, zegar ciemniowy, maskownicę... została jeszcze suszarka do zdjęć... bo kuwety już dawno zostały zużyte przez różne zwierzątka domowe :(
Moja pierwsza Smiena miała chyba tylko "sloneczko", "chmurkę" i "chmurkę z deszczem"... a na skali odległości technologia obiektowa: "portret", "dom" i "górka za lasem"
Własnoręcznie wywoływanych klisz nie wyrzuciłem jeszcze do dzisiaj i pewnie nigdy tego nie zrobię :)

Pozdrawiam
również "prawdziwych" fotografów :wink:
Józek
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 01.07.2005 23:07

Kilka lat temu dostałam od rodziców "w spadku" :wink: ... ok. 50 czarno-białych klisz.
Z dzieciństwa .
To jak podróż w wehikule czasu :wink:
Bajka ... .
Do dziś - w moim mniemaniu - graniczy z cudem fakt, że "coś" dawało się utrwalić na kawałku kliszy. A na dodatek ... można to było przenieść na papier i potem oglądać ... .
Pamiętam drzwi do łazienki osłonięte dodatkowo kocem i braci, którzy trzymali klamkę od wewnątrz i wołali : "nie wchodzić, nie wchodzić" .

Nie wspomnę już o cyfrówce ... .
Pozdrawiam wszystkich miłośników łapania chwil za pomocą "drugiego oka" :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone