Już nie mogę doczekać się wyjazdu /jeszcze 2 tyg/i zdjęć.
pzdr

.png)

.png)
.png)
.png)
roj29 napisał(a):Tydzień temu kupiłem Konikę Minoltę Z3- specjalnie na wyjazd. Bardzo trudny aparat, mam pewne kłopoty z ostrzeniem. Aparat widać ma duże możliwości ale nie wiem czy obsługa się zdąży dokształcić odpowiednio. To moja pierwsza cyfrówa a wyjazd we wtorek.
POZDR
.png)
Diego M napisał(a):Muszę się pochwalić i ja też mam cyfrówkę-właśnie wczoraj kupiłem sobie w Media Markt Kodaka CX 7525/skusiłem się- przez dwa dni była w MM promocja i kupiłem go za580zł/5mlnpikseli,zoom optyczny3x,cyfrowy 5x ,dokupiłem karte 512 i myślę ,że jak na pierwszy raz to wystarczy.Własnie moi synowie się nim <zaopiekowali>,dla zabawy zrobiliśmy na tej karcie 632 zdjecia/+2 filmiki/.
Już nie mogę doczekać się wyjazdu /jeszcze 2 tyg/i zdjęć.
pzdr![]()
.png)
volumen napisał(a):
Pierwsza rada: jak najszybciej naucz się manuala. W najgorszym wypadku rób zdjęcia w trybie P i zmień czułośc na 50 ISO. W trybie auto aparat dobiera wysoką czułość, czego efektem są szumy (kolorowe punkciki na zdjęciu).
Druga rada: na problem ze slabym ostrzeniem kup sobie w sklepie: Wszystko po 4 zł wskaźnik laserowy. Nałóż nasadkę, która najbardziej rozprasza i oswietlaj nią fotografowany obiekt. Tylko nie po oczachAparat wtedy łatwie ostrzy. Albo ustaw ostrość ręcznie.
.png)
roj29 napisał(a):volumen napisał(a):Pierwsza rada: jak najszybciej naucz się manuala. W najgorszym wypadku rób zdjęcia w trybie P i zmień czułośc na 50 ISO. W trybie auto aparat dobiera wysoką czułość, czego efektem są szumy (kolorowe punkciki na zdjęciu).
Druga rada: na problem ze slabym ostrzeniem kup sobie w sklepie: Wszystko po 4 zł wskaźnik laserowy. Nałóż nasadkę, która najbardziej rozprasza i oswietlaj nią fotografowany obiekt. Tylko nie po oczachAparat wtedy łatwie ostrzy. Albo ustaw ostrość ręcznie.
Dzięki za porady tak właśnie próbuję robić. Martwi mnie jednak taka przypadłość aparatu że po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu ono jest nie zaostre ale po wywołaniu ostre, chyba że się zoomem przybliży się i wróci do pierwotnego rozmiaru wtedy te samo zdjęcie też już jest ostrzejsze, no i podczas robienia zdjęcia chociaż biała kropka wskazuje naostrzenie na wyświetlaczu wcale nie jest za dobrze. Mam wrażenie że chyba coś jest nie tak. Ty volumen się na tym trochę znasz, czy to jest wada aparatu czy ten typ już tak ma. Wdzięczny bym był za informację. A wskaźnik laserowy na pewno kupię.
.png)
.png)
many napisał(a):ja pstrykam sobie druhem...cholera o blony zwojowe coraz trudniej... nie zostalo Ci troche ze starych zapasow?gdzies mi wcielo tabele naswietlan-takie wspolsrodkowe plastikowe kolka...znaczy, dla mlodziezy...swiatlomierz z okresu tzw. wczesnego gomulki...ehhh to byly czasy fotografii....pelne magii, tajemniczosci i tej poezji czerwieni ciemni...wyjdzie nie wyjdzie....
jedno sie tylko w tej dziedzinie nic a nic nie zmienilo...
swiatlo...ono zawsze rysuje obraz....pzdrv.
.png)