Dobre Rałał
volumen w poniedziałek ma dojechać do mnie zamawiana 85-tka w wersji 1,4
.png)
arekwroc napisał(a): volumen w poniedziałek ma dojechać do mnie zamawiana 85-tka w wersji 1,4od kiedy kolega pożyczył mi na kilka dni to szkiełko nie mogłem spać po nocach
.png)
arekwroc napisał(a):Oba zdjęcia zrobione na samowyzwalaczu + statyw
to samo body, f1,8 ISO200
Obróbka ograniczona do wyostrzania po zmniejszeniu.
Zastanawia mnie skąd taka róznica? Wyglada na przynajmniej + 0,7 EV na korzyść N 50f1,4
.png)
Plumek napisał(a):arekwroc napisał(a):Oba zdjęcia zrobione na samowyzwalaczu + statyw
Zastanawia mnie skąd taka róznica? Wyglada na przynajmniej + 0,7 EV na korzyść N 50f1,4
No pewnie różnica wynika z jasności obiektywu? W końcu po coś się kupuje 1,4, a sprzedaje 1,8?
Ale ja się nie znam
.png)
volumen napisał(a):Plumek napisał(a):arekwroc napisał(a):Oba zdjęcia zrobione na samowyzwalaczu + statyw
No pewnie różnica wynika z jasności obiektywu? W końcu po coś się kupuje 1,4, a sprzedaje 1,8?
Ale ja się nie znam
Jasność niewiele ma tu wspólnego, bo oba zdjęcia robione na f1.8. 1.4 kupuje się by mieć dodatkowo właśnie owo 1.4
.png)
rafał krasoń napisał(a):Problem FF/BF jest nieraz związany z puszką a nieraz ze szkłem (niestety - o ile mi wiadomo - znacznie częściej- dlatego właśnie wymyślono mechanizm kalibracji szkieł w body). W zasadzie to problem dotyczy kontroli jakości produkcji w fabrykach sprzętu foto (przede wszystkim obiektywów)...
W każdym razie kalibracja AF w menu body (w razie potrzeby oddzielna dla różnych szkieł) pozwala uniknąć wysyłki do serwisu, który zresztą skalibruje korpus pod jeden obiektyw, co jest nieco bez sensu. Wtedy bowiem - gdy nabywamy nowe jasne szkło z problemem FF/BF w nim tkwiącym - zaczyna się...
Najlepszym sposobem na uniknięcie tego typu kłopotów jest zatem... nie używanie jasnych szkieł - metodę tą stosuje od dłuższego czasu i chwalę sobie.
PZDR
.png)
arekwroc napisał(a):W końcu dotarł do mnie długo wyczekiwany N85 f1,4
Popełniłem na szybko fotkę testową.....jest dobrze
.png)
.png)
Monte Christo napisał(a):jakie ochy i achy...
przy 1,4 jaka jest glebia ostrosci ?ile centymetrow ???no ile ?
Dobre portrety nie wymagaja az takiej glebi, ani jasnosci, a jakosc ?
przeciez to nie obiektyw robi zdjecia.
.png)

.png)
Powrót do FotoCroClub - dyskusja