Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak na wesoło się dogadujemy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser
Jak na wesoło się dogadujemy

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 05.01.2013 17:46

Nie wszyscy znają obce języki ,na pewno jak byliście na wczasach, nie raz były zabawne sytuacje z dogadaniem się, więc proponuje nowy wątek,jak ktoś miał takie zdarzenie ,proszę o podzielenie się tą przygodą [/quote]
Ostatnio edytowano 18.04.2013 09:06 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 07.01.2013 14:57

Przedstawie trochę inną strone dogadywania się.
Miałem okazje usłyszeć jak młoda dziewczyna w Orebiću pyta kelnera:

-Do you speak english ?
-Yes -odpowiada kelner

i tu nagle popis angielszczyzny

-two fanta,two cola and pizza margarita no oregano :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.01.2013 18:11

Gdzieś w okolicach końcówki lat 90 tych, Bogacs koło Egeru. Nocowaliśmy u Madziara, który nie kumał w jakimkolwiek języku czegokolwiek. Tylko egeszmegesz. Po paru litrach wina i paru sznapsach palinki wdaliśmy się w 'dyskusję' o życiu. Dowiedzieliśmy się że jego niedobra żona od niego odeszła z innym, że miał z nią trójkę dzieci, że teraz ma kochankę, jak budował pensjonat własnymi rękami, u kogo najlepsze wino w Bogacsu i wiele wiele innych. Zakończyliśmy dyskusję baaaardzo późno w nocy i tylko dlatego że skończył nam się zeszyt w którym malowaliśmy obrazki pomocnicze :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 19:11

jest poniedziałek, knajpa, ruch zerowy, cała obsada (kelnerzy, kucharze, barmanki, szatniarz) pod sporym wpływem alkoholu....

przychodzą dwie Angielki, siadają na moim rewirze, podchodzę, podaję karty, potem idę po "order"....jedna zamawia polędwicę po angielsku, druga udko z kurczaka....ok, wyczekowałem na kuchnię i próbuję wytrzeźwieć:))))
po paru chwilach odbieram z kuchni.....i niosę.......i coś mi nie gra.......niosę polędwicę po angielsku i...............gicz cielęcą:)))))))))))))))
zaczynam trzeźwieć i to dość szybko, ale twardo idę do stolika. podaję polędwicę, potem gicz....kobitki zaniemówiły, patrzą to na siebie, to na mnie, to na gicz, i tak parę razy:)) w końcu ta co udko zamawiała pyta z nieukrywanym zdziwieniem.....
this is chicken???

a ja już trzeźwy dumnie odpowiadam:
yes, this is Polish chicken!!!:))))

i wszyscy w śmiech:))))))))))))
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 07.01.2013 21:06

Pierwszy wyjazd do Chorwacji. Ale akcja była jeszcze przed wyjazdem.
Jestem zielona, znam tylko kilka podstawowych słówek i zwrotów.
Zarezerwowałam apartament, ale w tzw międzyczasie, brat się namyślił
i stwierdził, że z nami pojedzie. No to ja za telefon i dzwonię.
Goran rozmawia po polsku, więc ja rozmawiam jak ze swoim i na informację,
że niestety nie ma miejsca, dla jeszcze dwóch osób , ja używam naszego
potocznego " o kurcze, szkoda ".
W słuchawce chwila ciszy i Goran do mnie mówi: Bardzo brzydko się Pani wyraziła.
Mnie zatkało, przecież nie powiedziałam q..wa, tylko kurczę, o co chodzi :?:
Zaczęłam Go przepraszać i dopiero wtedy powiedział mi, że u nich kurcze,
to bardzo brzydkie przekleństwo. Ale się nie pogniewał.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone