Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ja juz zglupialam...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marta.78
Globtroter
ja juz zglupialam...

Postnapisał(a) marta.78 » 16.02.2009 20:59

Witam.Wybieramy sie do Chorwacji pierwszy raz (dzieci maja teraz 2,5,9 lat).Najpierw myslalam o apaetamentach na Krk.Teraz zastanawiam sie nad Campingiem.Nie wiem co wybrac,mysle o Lanterna(Porec),Park Umag lub Valkanela(Vrsar)..Czy ktos byl moze na tych campach i moze sie podzielic uwagami(myslimy o wynajeciu domkow)?Bedziemy tam w pierwszej polowie wrzesnia.Moze ktos tez sie wybiera?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2009 21:08

marta.78 napisał(a):....Czy ktos byl moze na tych campach i moze sie podzielic uwagami....

Ktoś chyba był :wink:
Na temat Lanterny np:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21716&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19593&highlight=
O pozostałych kampach jest trochę informacji w archiwum
ANITA:)
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 17.02.2009 11:20

Witam marta.78. Widzę że mamy dużo wspólnego :wink: My też w tym roku pierwszy raz wybieramy się do Chorwacji i też z trójeczką nawet podobny wiek (2,5,15) :D Termin tylko troszkę inny bo my będziemy tak od połowy do końca sierpnia.
Nie dziwie ci się że jak napisałaś ...."zgupiałam" ja też miałam takie odczucie jak zaczęłam szperać w internecie i na tym forum w poszukiwaniu informacji gdzie, jak, apartament, camp? itp.
Dwa miesiące wertowałam różne stronki i myślałam że mi głowa spuchnie od natłoku wiadomości i co post to inna wersja "wydarzeń" na wyjazd. W końcu odważyłam się zalogować i poprosić o jakieś rady.
No i powoli,powoli jakoś ogarnęłam temat i wybrałam, piszę że wybrałam bo w naszej "rodzinnej komunie" to ja jestem od organizacji tego typu wypraw :roll:
Na początku też myślałam że im bliżej tym lepiej ze względu na ilość i wiek dzieci,ale po wielu sugestiach znalezionych na tym forum, że im dalej tym ładniej to padło na miejscowość Orebić. Ponieważ przeznaczyliśmy 2 do 3 tygodni urlopu stwierdziliśmy że pierwsze dni spędzimy na tzw. dojeździe do wyznaczonego celu zwiedzając po drodze to co nam się uda zwiedzić,zatrzymując się albo w apartamentach a jeśli nie uda nam sie nic znaleźć to na cempingach.
Z tego co sie zorientowałam to ceny cempingów nie odbiegają od cen apartamentów. Oczywiście wszystko zależy od standartu apartamentu, ale stwierdziliśmy że po drodze nie musimy mieć niewiadomo jakich luksusów.
Ponieważ "stały 7-dniowy" (Orebić) pobyt wypada na drugą połowę sierpnia to troszkę obawiałam się jechać w tym okresie w ciemno pierwszy raz dlatego rezerwację zrobiliśmy przez agancję wybierając taki apartament, który tak mi sie wydaje spełni nasze wymagania.
Jednak wiele osób spokojnie radzi aby jechać w ciemno zwłaszcza po sezonie, bo zawsze coś się znajdzie i mozna na miejscu wybrać to co pasuje i negocjować cenę.
Na początku tez sugerowałam się plażami piaszczystymi (przeczytałam to w twoim innym poście), ale faktycznie plaże drobnożwirkowe czy kamieniste dla dzieci też mogą być fajne i nie wiem czy nie lepsze. Ja osobiście spędzałąm kiedyś urlop w Turcji na takiej plaży i ma ona duży plus bo nie było przynajmniej problemu z wszędobylskim piachem który wciska się we wszystkie zakamarki naszego ciała i nie tylko. Kamyczki wcale nie przeszkadzały w leżeniu, łatwo je było strzepnąć z ciała, a i nam dorosłym frajdę sprawiało wyszukiwanie co ładniejszego kamyczka.
Wracając do Cempingów to wydaje mi się że, wybierając apartament jest o tyle lepsze że przygotowanie posiłków jest łatwiejsze mając normalną kuchnie do ich przygotowania. Co prawda ja nie zamierzam jechać na wczasy i stać przy garach, ale stołować się na mieście od rana do wieczora przy takiej ilości osób to jednak koszty strasznie wzrastają. W zamyśle naszym jest śniadanie i kolacje w apartamencie a obiady na mieście.
Jeśli znalazłabyś jakieś informacje pomocne w wyprawie wielodzietnej rodzinki do Chorwacji to chętnie skorzystam z ciekawych podpowiedzi. Ja cały czas śledzę i czytam różne wątki na tym forum więc też mogę przekazywać dalej :lol: Pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 17.02.2009 11:45

[quote="marta.78"]Witam....quote]

duze campy sa wypasione i bezpieczne. czesto maja baseny ze slodka woda, place zabaw, animacje itd. camp daje swobode przemieszczania i zwiedzania. nie trzeba niczego rezerwowac, placic zaliczek wczesniej itd. na miejscu decydujecie czy sie widzi czy nie

pare lat temu bylismy na takich campach ale ich nazw nie pamietam. w tej chwili jezdzimy jedynie na fkk wiec niespecjalnie pomoge. etym roku po raz pierwszy z corka nieco ponad 3-latka i zobaczymy jak bedzie :D . oczywiscie namiot
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 12:00

marta.78 napisał(a):Teraz zastanawiam sie nad Campingiem.Nie wiem co wybrac,mysle o Lanterna(Porec),Park Umag lub Valkanela(Vrsar)..Czy ktos byl moze na tych campach i moze sie podzielic uwagami(myslimy o wynajeciu domkow)?

Polecam bobyt na kempingu Valkanela i odsyłam do mojej relacji

Byłeem na tym kempingu 4 razy i z miłą chęcią pojechałbym po raz piaty :lol:
Niestety na tym kempingu nie ma możliwości wynajęcia domków, trzeba mieć własny namiot, ale informuję Cię, że tam gdzie domki są, to cena za ich wynajęcie jest ich w sezonie dość wysoka i trzeba rezerwować.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 17.02.2009 12:42

Janusz, widzę, że ten camp. Valkanel to po prostu "full wypas". Jak nie lubię wielkich campów, to na taki bym sobie chętnie kiedyś pojechał na dni kilka.
A jak jest tam z temp. wody w morzu? Czy podobna do tej w Dalmacji, czy niższa?

No i słyszałem, że ogólnie na Istrii ceny są znacznie wyższe.
Czy faktycznie znacznie wyższe niż w Dalmacji?
czy tylko trochę?

pozdro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2009 13:24

janniko napisał(a):Janusz, widzę, że ten camp. Valkanel to po prostu "full wypas". Jak nie lubię wielkich campów, to na taki bym sobie chętnie kiedyś pojechał na dni kilka.
A jak jest tam z temp. wody w morzu? Czy podobna do tej w Dalmacji, czy niższa?

czy tylko trochę?

pozdro

Na Istrii jest kilka takich kempingów jak Valkanela, największy jest Park Umag (ponad 100 ha). Można powiedzieć, że tego typu kempingi to takie małe "wioski turystyczne" z pełnym zapleczem.
Wbrew pozorom , na tak dużych kempingach zawsze można znaleźć ustronne miejsce, wprawdzie nie przy morzu, ale spacerek ok. 500 metrów nie jest wielkim wysiłkiem. Polecam raz spróbować i przekonać się na własne oczy.

W pełni lata woda w morzu jest może o 2, 3 stopnie chłodniejsza niż w Dalmacji, ale jak trafisz na dobrą, stałą pogodę, to jest porównywalna.

Ceny produktów w sklepach i na targach są porównywalne jak w sklepach w Dalmacji. jak jest w restauracjach, nie mam porównania, zawsze jadam na kempingu obiadki własnej produkcji. :lol: :P

Pierwsze trzy pobyty na tym kempingu były uwarunkowane rodzinnie, chodziło o to aby młodzi synowie mieli gdzie zgrać w piłkę, wieczorem poskakać na dyskotece (sam tez skakałem :lol: ) czyli dla każdego coś miłego. Na małych kempingach dzieci w wieku 12-18 lat trochę się nudzą.
Ostatni pobyt był podyktowany względami towarzyskimi, o których pisałem w relacji.
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 18.02.2009 14:49

marta.78 a ja dalej szukam i szukam i znalazłam fajną stronkę ze świetnymi radami dla osób jadących z dziećmi :
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=191 ... sc&start=0
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.02.2009 14:55

ANITA:) napisał(a):marta.78 a ja dalej szukam i szukam i znalazłam fajną stronkę ze świetnymi radami dla osób jadących z dziećmi :

Znalazłaś właściwy temat na stronie cro.pl :lol:
Szukanie na forum właśnie trzeba zacząć od FAQ
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 18.02.2009 19:42

ANITA:) napisał(a):marta.78 a ja dalej szukam i szukam i znalazłam fajną stronkę ze świetnymi radami dla osób jadących z dziećmi :

Ale zgoda co do faktu że fajna stronka :D
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 18.02.2009 23:32

Janusz Bajcer napisał(a):

Znalazłaś właściwy temat na stronie cro.pl :lol:
Szukanie na forum właśnie trzeba zacząć od FAQ

Ano staram się staram :D co by nie być strofowana za "głupie" zadawanie pytań przez żółtodziba jakim jak na razie jestem :lol:
Wszystkie inne stronki poszły w kąt tylko to forum jest teraz na pierwszym miejscu :D
Pierwsze sukcesy już mam -apartament zaklepany,mapa kupiona, przewodniki zamówione i nawet naklejki dzisiaj pocztą przyszły, nie mówiąc już o tym że specjalny zeszyt założony do wszystkich ważnych zapisków :wink:
Nie mogę się doczekać wyjazdu i pewnie przez te 5miesięcy tylko nim będę żyła, ale to już takie moje zboczenie że jak juz cos wymyślę to cieszę się jak dziecko i o niczym innym nie myślę :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2009 00:09

ANITA:) napisał(a):Ano staram się staram :D co by nie być strofowana za "głupie" zadawanie pytań przez żółtodzioba jakim jak na razie jestem :lol:
Wszystkie inne stronki poszły w kąt tylko to forum jest teraz na pierwszym miejscu :D

Forum jest po to, aby zadawać pytania na sprawy które Cię interesują, ale nie w nowym wątkach, lecz w już w istniejących.

Obiady na mieście proponuję zamienić na obiado-kolacje w apartamencie. :wink:

Inne stronki też są przydatne, np. == reklama == :lol:
Cromaniak

Postnapisał(a) ANITA:) » 19.02.2009 00:36

Janusz Bajcer napisał(a):
Inne stronki też są przydatne, np. == reklama == :lol:

przerabiałam,przerabiałam już tą stronkę :D superowa :lol:
marta.78
Globtroter

Postnapisał(a) marta.78 » 19.02.2009 09:31

[quote="ANITA:)"][b]marta.78[/b] a ja dalej szukam i szukam i znalazłam fajną stronkę ze świetnymi radami dla osób jadących z dziećmi :
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=191 ... sc&start=0[/quote] :coool:

Dzieki Anita,napewno sie przyda.Staram sie sledzic potrzebne mi wätki ale tego jest tyle,ze glowa boli...Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 19.02.2009 11:13

ANITA:) napisał(a):Na początku też myślałam że im bliżej tym lepiej ze względu na ilość i wiek dzieci,ale po wielu sugestiach znalezionych na tym forum, że im dalej tym ładniej to padło na miejscowość Orebić.

Czy w Orebiczu są ładne plaże -? jak dla mnie nie. Są wąskie, dość dużo ludzi sporo betonu i deptak nad głową. Zdecydowanie lepiej jest poza miastem.
Z dziećmi to ja bym szukał raczej plaży żwirowej ale dość szerokiej i pustej. Jak już będziesz w Orebiczu to na plażę radzę pojechać do Divnej lub do Duby Peleszackiej. Miejsca więcej, w Dubie piasek pomieszany ze żwirkiem

ANITA:) napisał(a): Ponieważ przeznaczyliśmy 2 do 3 tygodni urlopu stwierdziliśmy że pierwsze dni spędzimy na tzw. dojeździe do wyznaczonego celu zwiedzając po drodze to co nam się uda zwiedzić,zatrzymując się albo w apartamentach a jeśli nie uda nam sie nic znaleźć to na cempingach.

To jest raczej nie najlepszy pomysł. W szczycie sezonu może być trudno z wynajęciem czegos na 1 dobę a nawet na 2 doby. Oczywiście z powodu kryzysu rynek usług może wyglądac zupełnie inaczej niż to znamy z ostatnich lat więc może zamiast problemu z szukaniem kwater będzie sznurek ludzi z kartkami przy drodze ale wątpię.
To już lepiej założyć że po drodze zatrzymacie się na kilak dni np koło Szibenika, zwiedzicie od Paklenicy do Splitu i pojedziecie dalej

No i pamietaj że takie szukanie kwatery za każdym razem to ok 2h w plecy. Tak samo nie rozumiem czemu nastawiasz sie na pobyt mieszany - na kemp trzeba taszczyć mnóstwo sprzętu

ANITA:) napisał(a):Z tego co sie zorientowałam to ceny cempingów nie odbiegają od cen apartamentów. Oczywiście wszystko zależy od standartu apartamentu,

Zalezy głównie od standardu kempingu. Róznica w cenie apartamentu to może być od 40 do 70 euro/2 osoby, kemping 2 os+ samochód plus namiot to od 70 do 240kun. Najdroższe kempy np Simuni, Plava Laguna sa minimalnie droższe niż najtańsze apartamenty. Średnio kempingi wychodza taniej i czym więcej masz dzieci czyli czym więcej osób przypada na samochód i namiot tym taniej wychodzi (najczęściej, bo inaczej liczone sa kempy z parcelami).

ANITA:) napisał(a):Na początku tez sugerowałam się plażami piaszczystymi (przeczytałam to w twoim innym poście), ale faktycznie plaże drobnożwirkowe czy kamieniste dla dzieci też mogą być fajne i nie wiem czy nie lepsze.

Proponuję sobie uporządkować klasyfikację plaż.
piaszczyste - to jasne piasek
żwirowe - to plaze ze sztucznie usypanego żwirku składającego się z otoczaków czyli kamyczków zaokrąglonych
skaliste - gdzie plaża składa się z litej skały wchodzącej do morza. tej bym dla dzieci 2-5lat nie polecał
kamieniste - składające się z kamieni naturalnych dla danego miejsca, o ostrych krawędziach najczęsciej. Takie plaże to raczej w Hiszpani tyle ze tam kamienie też są zaokrąglone. W Hr takie plaze są rzadkie ale jest taka na wyspie Murter i pewnie gdzie indziej też są
Są też plaże mieszane np piaszczysto-żwirkowe (Divna, po części Zujlana
kamieniste z kamieniami wbitymi w podłoże (DvDuch na Pagu)

ANITA:) napisał(a):Wracając do Cempingów to wydaje mi się że, wybierając apartament jest o tyle lepsze że przygotowanie posiłków jest łatwiejsze mając normalną kuchnie do ich przygotowania.

Tyle że na kempie to schodzisz z plaży, nic nie zabierasz, w tych samych majtkach 100m przy namiocie robisz jedzenie i wracasz na plaże, znów 100m.
Ogólnie to kemp ma 3 wady:
- nie masz własnego WC
- musisz zabrać ogromną ilość sprzętu
- nie ma klimy a nie wszystkie kempy sa zacienione (kto jedzie na tzw patelnę to jest szalony)

ANITA:) napisał(a):Co prawda ja nie zamierzam jechać na wczasy i stać przy garach, ale stołować się na mieście od rana do wieczora przy takiej ilości osób to jednak koszty strasznie wzrastają. W zamyśle naszym jest śniadanie i kolacje w apartamencie a obiady na mieście.

No jak w tamtym klimacie dacie radze zjeść polski obiad i nie paść to gratuluję
Przygotuj się raczej na to ze zjecie śniadanie, nawet niezbyt ciezkie, około południa cos przekąsicie (i raczej niech to będzie mokre, nawet zpuka błyskawiczna) potem jakieś owoce. A na kolację pójdziecie na miasto po 17:00. Tam się tak je, w 40 stopniowym upale zapomnij o gotowaniu ziemniaków. Duzo owoców i picia a także słodycze wchodzą. Lepszy makaron i ryż niż ziemniaki.

Jak jedziecie z dziećmi to zabierzcie wiecej parasoli na plaże. Kosztują grosze, a wbić można taki parasol nawet w wodzie gdzie dzieci moczą tyłki przez większość dnia. Dzieci w tamtym klimacie lubią kisiel. Nie wiem dlaczego.

janniko napisał(a):A jak jest tam z temp. wody w morzu? Czy podobna do tej w Dalmacji, czy niższa?

czy tylko trochę?

Na Istri woda jest zimniejsza zwłaszcza w czerwcu (jeszcze zimniejsza jest na Kwarnerze) potem się wyrównuje
Na Istri ceny są wyższe bo jest więcej zamożnych Włochów Niemców i Austriaków. Dalmacja to domena Czechów, Węgrów, ogólnie większy mix
O ile w marketach ceny podobne to już w usługach turystycznych jest drożej. Myślę że tak 20%-30%. Na Istri jest mniej tanich kempów, dominuja kempingi duże i drogie, a te mniejsze tańsze nie rzucają się w oczy
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone