Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) PabloX » 24.08.2012 08:53
Bocian napisał(a):pitpawel napisał(a):Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.
Pozdrawiam:)
Jeśli uważasz, że napiwek się należy to zwyczajowo zostawia się 10%. Znajoma Chorwatka mówi, że to za dużo. Jak zapłacisz kartą to zostawiasz kasę w etui w którym przyniesiono rachunek.
Też stosuję ten sposób. Ale ponieważ dzieci lubią osobiście wręczać napiwki, to częściej teraz jest tak, że kiedy płacę kartą, to napiwek wręcza któreś z większych dzieci. Może się też zdarzyć, że np. chcesz zostawić 30 kun napiwku, a banknoty masz tylko w większych nominałach - ja wtedy wręczam taki "grubszy" banknot i mówię, że tym się podzielimy - "tyle i tyle dla Pani/Pana, reszta dla mnie". Ostatnio zwykle już nie tyle dla mnie, co "dla tej młodej damy" - córka ma w ten sposób dodatek do kieszonkowego
Zaskoczyło mnie natomiast to, co Bocian pisze o wysokości napiwku - że w Cro 10% to za dużo. Może to jest jakoś uwarunkowane, nie wiem, kulturowo, ekonomicznie, że ta zwyczajowa wysokość napiwku jest różna w różnych krajach - w Polsce 10% jest ok, na zachodzie raczej 15%, a w Cro może jeszcze inaczej. Ciekawy temat.
A orientuje się ktoś, co to takiego jest "kuver postava"? W tym roku w dwóch restauracjach doliczyli po 8 kun za każde nakrycie. Natomiast nie spotkałem tego w żadnej konobie, a i w innych restauracjach niż te dwie też "kuver postavy" nie było.