jan_s1 napisał(a):AndrzejPK napisał(a): HDR'y - i mam na uwadze dokładnie wszystkie na całym świecie- to wedłg mnie totalne bezguście.
E, to chyba zwykła prowokacja?
Nie - raczej za stary jestem na prowokacje
.png)
jan_s1 napisał(a):AndrzejPK napisał(a): HDR'y - i mam na uwadze dokładnie wszystkie na całym świecie- to wedłg mnie totalne bezguście.
E, to chyba zwykła prowokacja?
.png)
AndrzejPK napisał(a):HDR'y - i mam na uwadze dokładnie wszystkie na całym świecie- to wedłg mnie totalne bezguście.
.png)
weldon napisał(a):Biorąc pod uwagę, że w dobie aparatów cyfrowych ciemnia fotograficzna przeniosła się, w postaci różnych programów, do komputera, to ciężko się z tym zgodzić.
Pozdrawiam
.png)
AndrzejPK napisał(a):... idąc tokiem rozumowania iż posiadamy tzw. cyfrową ciemnie, to jeśli akceptujemy HDR - praktycznie powinniśmy stosować je do każdego zdjęcia ...
longtom napisał(a):I 1a i 1b za dużo wypalonego jednak jest.
longtom napisał(a):2a fajniejsze, bardziej wyraziste, szkoda tylko, że ten megafon tam powiesili.:
weldon napisał(a):
Technikę HDR, tak samo, jak filtry połówkowe, szare itd. trzeba stosować tam, gdzie przynosi efekty.
..............................
Wtedy dopiero będzie można dojrzeć zalety techniki.

.png)
.png)
weldon napisał(a):Wbrew pozorom HDR nie służy udziwnianiu, tylko temu, żeby ułomny obraz cyfrowy, jak najbardziej zbliżyć do tego, co widzi oko ludzkie, więc czemu miałoby to być bezguście?
weldon napisał(a):Technikę HDR, tak samo, jak filtry połówkowe, szare itd. trzeba stosować tam, gdzie przynosi efekty.
weldon napisał(a):Tutaj, jakby nie patrzeć, jeszcze nie było pokazane żadne zdjęcie HDR, tylko wesołe wariacje z wykorzystaniem tej techniki![]()
weldon napisał(a):Ja to jestem zbyt niecierpliwy i nie chce mi się obrabiać RAW-ów, ale mam nadzieję, że komuś będzie się chciało pociągnąć temat i zmontować prawidłowego hdr'a, żeby pokazać różnice, pomiędzy pojedynczym jotpegiem, z aparatu, a zdjęciem złożonym w hdr.
.png)
jan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):Tutaj, jakby nie patrzeć, jeszcze nie było pokazane żadne zdjęcie HDR, tylko wesołe wariacje z wykorzystaniem tej techniki![]()
Wydawało mi się, że zdjęcie ze Stawów Milickich jest w miarę przyzwoitym HDR-em.
.png)
AndrzejPK napisał(a):... własnie dlatego pisałem, że jest to wyłącznie moja, subiektywna ocena. Aczkolwieg idąc tokiem rozumowania iż posiadamy tzw. cyfrową ciemnie, to jeśli akceptujemy HDR - praktycznie powinniśmy stosować je do każdego zdjęcia - będzie bardziej wyraziste, emocjonalne itp. itd...
A od tego już bardzo niedaleko to kompletnej radosnej twórczości, która może doprowadzić do faktu iz aparat i "osoba go obsługująca" potrzebna nie jest, tylko sprawny OPERATOR PS'a
pozdarwiam
.png)
weldon napisał(a):
HDR mi by pewnie był potrzebny, bo jak robię zdjęcia na przykład w pomieszczeniu, gdzie przez okno wpada słońce, to albo mam ładne okno, z wpadającymi promieniami słonecznymi, a reszta to smoła, albo, tak jak w tym zdjęciu z tunelem, widać pomieszczenie, za to światło tworzy okropną, białą plamę.
Jakbym to połączył do kupy...

.png)
jan_s1 napisał(a):Spróbowałem...