Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grzejąca przednia szyba

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Potter
Cromaniak
Grzejąca przednia szyba

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.07.2013 12:11

Kochani ! Już nie raz, nie dwa pomogliście rozwiązać mi różne problemy, więc i teraz na Was liczę.
Chodzi mi o sposób na szybko nagrzewającą się przednią szybę samochodu. Przy dłuższych podróżach, a takimi niewatpliwie są wyjazdy do Chorwacji :lol: , jest to mocno uciążliwe.
Czy można coś z tym zrobić (poza oczywiście wymianą na szybę z jakowymś filtrem) ? Podkleić jakąś folią czy coś ? Chodzi mi oczywiście o metody zgodne z prawem (i niedrogie) :D .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 13:26

Tak na zdrowy rozum, to najlepiej ją schłodzić powietrzem, w czasie jazdy.
Chłodnica, co prawda wspomagana wentylatorem, daje radę tak schłodzić silnik, to z szybą również nie powinno być kłopotów.
Poza tym szyba, z racji swojej budowy, jeżeli nie jest brudna lub przyciemniona, raczej nie powinna się nagrzewać, ponieważ najzwyczajniej w świecie przepuszcza promienie słoneczne.

A tobie nie chodzi czasami bardziej o to, że przez te szybę dostaje się do środka samochodu właśnie za dużo ciepła?
Kiedyś, dawno temu, sprzedawali takie naklejki albo wkładki z kolorowego, transparentnego lub nie pcv, ograniczającego wielkość przedniej szyby, ale teraz zazwyczaj samochody są w to wyposażone fabrycznie.

Podjedź do AutoSzyb lub punktu przyciemniania szyb i najprędzej tam ci coś poradzą - na przykład naklejając lustrzaną folię, półprzepuszczającą (powinni też znać przepisy) - aczkolwiek będą margać, bo to i obła powierzchnia i trudno dostępna i lusterko będzie przeszkadzało.

Pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.07.2013 13:57

Na przednią szybę nic nie można naklejać, musi ona spełniać pewne warunki a wiadomo że jeśli będzie czymś podklejona to nie rozpadnie się w drobny mak przy dzwonie
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2013 14:00

ja okleiłem od wewnątrz pas o szerokości 20 cm w górnej części szyby folią, która jest używana w reklamach na samochodach. Posiada ona dziurki i widać przez nią ale ogranicza też światła.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.07.2013 14:10

Ja na wstecznym jeżdże, więc problem grzejącej przedniej nie istnieje.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.07.2013 14:14

weldon napisał(a):[color=#800000]
A tobie nie chodzi czasami bardziej o to, że przez te szybę dostaje się do środka samochodu właśnie za dużo ciepła?

No dokładnie o to mi chodzi ...
Z napisał(a):Na przednią szybę nic nie można naklejać, musi ona spełniać pewne warunki a wiadomo że jeśli będzie czymś podklejona to nie rozpadnie się w drobny mak przy dzwonie

To miałam na myśli pisząc o zgodności z prawem ...
anakin napisał(a):Ja na wstecznym jeżdże, więc problem grzejącej przedniej nie istnieje.

Jeśli to ma być próba pomocy - nie skorzystam. Jednak za dobre chęci - dziekuję :D .
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 04.07.2013 14:36

Z napisał(a):Na przednią szybę nic nie można naklejać, musi ona spełniać pewne warunki a wiadomo że jeśli będzie czymś podklejona to nie rozpadnie się w drobny mak przy dzwonie

Chyba pomyliłeś(aś) szyby. Przednia szyba jest zawsze klejona aby podczas wypadku nie rozbiła się właśnie w ten drobny mak - to zabezpieczenie przed poranieniem. Natomiast szyby boczne rozbijają się w drobny mak, chyba że są laminowane (lub foliowane).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 14:40

Nie wiem, jak przepisy mówią, ale może mieć problem z ostatnio modną dużą powierzchnią szyby, zachodząca na dach i może tu nie byłoby kłopotu z przyciemnieniem części, przez która nie obserwuje drogi?
bluesman napisał(a): Posiada ona dziurki i widać przez nią ale ogranicza też światła.

To się nazywa mesh.
Byłoby to jakieś rozwiązanie.

W AutoSzybach, tam, gdzie przyciemniają, powinni mieć również wybór cienkich folii przyciemniających szyby w różnym procencie, a co najważniejsze, niektóre z nich, nawet, jeżeli nie przyciemniają, to posiadają warstwy odbijające promienie słoneczne lub ograniczające UV wpadające do środka samochodu. Mają też urządzenia do mechanicznego przyciemniania.

Powinni też znać przepisy dotyczące przyciemniania szyb w pojazdach. Zacząłbym od wizyty tam gdzie przyciemniają, bo folię to położy każda firma reklamowa, czy robiąca reklamy na samochodach, ale może to zrobić niekoniecznie zgodnie z prawem.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2013 15:41

weldon napisał(a):

Nie wiem, jak przepisy mówią, ale może mieć problem z ostatnio modną dużą powierzchnią szyby, zachodząca na dach i może tu nie byłoby kłopotu z przyciemnieniem części, przez która nie obserwuje drogi?
bluesman napisał(a): Posiada ona dziurki i widać przez nią ale ogranicza też światła.

To się nazywa mesh.
Byłoby to jakieś rozwiązanie.

W AutoSzybach, tam, gdzie przyciemniają, powinni mieć również wybór cienkich folii przyciemniających szyby w różnym procencie, a co najważniejsze, niektóre z nich, nawet, jeżeli nie przyciemniają, to posiadają warstwy odbijające promienie słoneczne lub ograniczające UV wpadające do środka samochodu. Mają też urządzenia do mechanicznego przyciemniania.

Powinni też znać przepisy dotyczące przyciemniania szyb w pojazdach. Zacząłbym od wizyty tam gdzie przyciemniają, bo folię to położy każda firma reklamowa, czy robiąca reklamy na samochodach, ale może to zrobić niekoniecznie zgodnie z prawem.

Super, jestem w błogostanie mesh to brzmi dumnie ..............
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.07.2013 16:51

podszywacz napisał(a):

Chyba pomyliłeś(aś) szyby. Przednia szyba jest zawsze klejona aby podczas wypadku nie rozbiła się właśnie w ten drobny mak - to zabezpieczenie przed poranieniem. Natomiast szyby boczne rozbijają się w drobny mak, chyba że są laminowane (lub foliowane).

Chyba mi się popitoliło
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 16:54

bluesman napisał(a):Super, jestem w błogostanie mesh to brzmi dumnie ..............

Normalnie to szmata się na to mówi :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2013 17:30

weldon napisał(a):
bluesman napisał(a):Super, jestem w błogostanie mesh to brzmi dumnie ..............

Tu już się obraziłem
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 17:37

bluesman napisał(a):
weldon napisał(a):

Tu już się obraziłem

Kurcze, slang taki, zawodowy :lol:

Każdy baner to szmata :)
Mesh, One-way-vision itd.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2013 17:39

ta akurat........... wiesz jak to brzmi ?? mam szmatę na szybie .....................
Ale jak bym powiedział mam mesh na szybie wszystkie by wymiękli :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 18:03

To mów, że masz OWV (o-wu-fał) na tej szybie, bo jak kto źle usłyszy, to mu się mesz i mech pomylą :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone