Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 02.03.2009 23:54

Bodzioch Marek napisał(a):jeszcze dalej OT: http://bodzioch.pl/pary para Ania i Mateusz kilka pierwszych w Wilanowie 85/1.2 na f 1.2 gdzie ta papierowa głębia...??

Oj, bo hiperfokalna Ci pomogła. Jak robiłeś z 6 -10 metrów, to zakres GO dla Twojego sprzętu ma jakieś 30-80 cm - spokojnie zmieści się człowiek :D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 03.03.2009 00:01

Tak czytam i zastanawiam się czy piszemy aby na TEMAT... :?:
Znowu dyskusja zeszła na sprawy które nie pomogą w wyborze zgodnego z tematem.
O obiektywach ,świetle, walkach między systemami pisalismy w innym miejscu a tu starajmy się pomóc AMATOROWI fotografii.
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 03.03.2009 00:02

Moja rada jest taka , najpierw trzeba sobie odpowwiedzieć na pytanie czego ja potrzebuję , jakie są moje własne potrzeby a następnie do tych potrzeb dopasować aparat , a niestety będzie kilka modeli które te kryteria spełnią . I tu zaczynają się schody , bo teraz trzeba wybrać z tych kilku tego jednego na którego wyda się kasę.Można się posiłkować różnymi forami i opiniami tam zawartymi - a te będą skrajnie różne więc znów trzeba z nich wyselekcjonować te najsensowniejsze i w końcu za pomocą własnego nosa wybrać tego jednego jedynego , a za pół roku wyjdzie lepszy model i będziesz się wkurzał że można było poczekać z zakupem.
udanych łowów.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:06

Właśnie. I czas, by jakiś mod wydzielił OT z tego wątku do nowego pt. o wyższości 1.4 nad 1.8 ;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 00:06

są ciemne koscioły gdzie tylko 1.4 3200 i czasy w granicach 1/10 -1/30, ale nie o to chodzi... tu nie wartości bezwzględne są ważne co zrobisz z IS-em jesli masz ruch...?? nic wystarczy popatrzeć tu: http://bodzioch.pl/portfolio/reportaz , robiłem tam z kumplem który jak szybko podpiął 70-200/2.8 IS tak szybko go odpiął... Między 2.8 a 1.4 masz ... 2EV i to że nie widzialaś w moim PF iso 3200 czy f 1.4 to nie znaczy że ich nie używam. Otóż bardzo często i pełny otwór i 3200 i ciągnę jeszcze, ale to nie istotne 2EV to porównanie czasu 1/80 vs 1/320 i czy nie można sie pokusić o wyłączenie flasha...??
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:17

Bodzioch Marek napisał(a):tu nie wartości bezwzględne są ważne co zrobisz z IS-em jesli masz ruch...?? nic wystarczy popatrzeć tu: http://bodzioch.pl/portfolio/reportaz , robiłem tam z kumplem który jak szybko podpiął 70-200/2.8 IS tak szybko go odpiął...

Przy tej ogniskowej to już kicha - ten obiektyw waży tyle, co czołg hehe Poruszenie gwarantowane w takich warunkach. No i ciężko raczej robić reportaż taką lufą? Ale ja się nie znam.

IS załatwiłby sprawę w puszce, no ale Canon był mądrzejszy i wsadził do szkieł. Niestety - tylko do niektórych. W puszce masz 2 rodzaje ISa: jeden do zdjęć w statycznych, drugi do zdjęć w ruchu :) Znaczy nie Ty masz, tylko ja w puszcze mam ;)

Kiedyś zdjęcia robiło się Smieną i były śliczne ;)

Bodzioch Marek napisał(a):sMiędzy 2.8 a 1.4 masz ... 2EV i to że nie widzialaś w moim PF iso 3200 czy f 1.4 to nie znaczy że ich nie używam. Otóż bardzo często i pełny otwór i 3200 i ciągnę jeszcze, ale to nie istotne 2EV to porównanie czasu 1/80 vs 1/320 i czy nie można sie pokusić o wyłączenie flasha...??

Ja porównuję 1.4 z 1.8 - nie zaś z 2.8.

I druga kwestia: nie napisałam, że nie widziałam w Twoim PF ISO 3200 czy f=1.4, tylko napisałam, że widziałam RÓWNIEŻ inne parametry zdjęć. Parametry, które się sprawdzają. Pewnie, że zawsze będą ekstremalne sytuacje. Ty rezygnujesz z flasha, inni z flasha robią niezły użytek ;) Ani w jednym, ani w drugim rozwiązaniu nie ma niczego złego :)
Ostatnio edytowano 03.03.2009 00:27 przez Plumek, łącznie edytowano 2 razy
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 00:21

volumen napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):jeszcze dalej OT: http://bodzioch.pl/pary para Ania i Mateusz kilka pierwszych w Wilanowie 85/1.2 na f 1.2 gdzie ta papierowa głębia...??

Oj, bo hiperfokalna Ci pomogła. Jak robiłeś z 6 -10 metrów, to zakres GO dla Twojego sprzętu ma jakieś 30-80 cm - spokojnie zmieści się człowiek :D
wytlumaczysz mi jakie tu odległośc hiperfokalna ma znaczenie...??
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 00:28

Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):tu nie wartości bezwzględne są ważne co zrobisz z IS-em jesli masz ruch...?? nic wystarczy popatrzeć tu: http://bodzioch.pl/portfolio/reportaz , robiłem tam z kumplem który jak szybko podpiął 70-200/2.8 IS tak szybko go odpiął...

Przy tej ogniskowej to już kicha - ten obiektyw waży tyle, co czołg hehe Poruszenie gwarantowane w takich warunkach. No i ciężko raczej robić reportaż taką lufą? Ale ja się nie znam.

IS załatwiłby sprawę w puszce, no ale Canon był mądrzejszy i wsadził do szkieł. Niestety - tylko do niektórych. W puszce masz 2 rodzaje ISa: jeden do zdjęć w statycznych, drugi do zdjęć w ruchu :) Znaczy nie Ty masz, tylko ja w puszcze mam ;)

Kiedyś zdjęcia robiło się Smieną i były śliczne ;)
i canona bardzo mądry a ja albo czegoś nie wiem albo się mylisz. IS tylko do tego że łapa ci się trzęsie a w zamrożeniu ruchu ci nie pomoże. A teraz ile ci pomoże stabilizacja matrycy...?? pewnie znów czegoś nie wiem ale zamiast siedziec w sprzęcie obrabiam te wstrętne gnioty...;) Z tego co wiem przy stabilizacji obiektywu u canona zyskujesz do 4EV i to prawda, bo przy 200mm zszedłem spokojnie do 1/25
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:28

Bodzioch Marek napisał(a):
volumen napisał(a):

Takie, że dla f 1.4 masz ostry i nos i uszy i tył głowy. I czubki butów i pięty.

Ale moze faktycznie Volumen się wypowie.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:34

Bodzioch Marek napisał(a):canona bardzo mądry a ja albo czegoś nie wiem albo się mylisz. IS tylko do tego że łapa ci się trzęsie a w zamrożeniu ruchu ci nie pomoże. A teraz ile ci pomoże stabilizacja matrycy...?? pewnie znów czegoś nie wiem ale zamiast siedziec w sprzęcie obrabiam te wstrętne gnioty...;) Z tego co wiem przy stabilizacji obiektywu u canona zyskujesz do 4EV i to prawda, bo przy 200mm zszedłem spokojnie do 1/25

No teraz to ja nie rozumiem.

Ruch to ruch - czasem lepiej go nie zamrażac, prawda?
Ile mi pomoże stabilizacja w matrycy? No, że mam ją dla KAŻDEGO podpiętego obiektywu? Nawet dla stałki 25mm? Pisałeś, że potrzeba Ci f/1.4, żeby nie poruszyć... Dywagujemy cały czas o stałkach ze światłem 1.4 chyba? Mając IS w matrycy podpinam se 2.8 i gitarrra. Przecież znowu w tym kościele ciemnym nie ma tańców, tylko Ave Marija ;) Taki ruch zamrożę więc spokojnie ;)

No dobrze obliczyłeś tą stabilizacje przy 200mm spokojnie 1/25. Zgadzam się. Ale do czego to pisałeś? Do reportażu? Reportażu z zasady nie robi się 200mm obiektywem...
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 03.03.2009 00:42

Plumku i Marku - szacunek za znajomość tematu , jednak nasz kolega Kmusial chce pstryknąć trochę wakacyjnych fotek , owszem świetnych , z których będzie zadowolony i które w dowolnym momęcie przeniosą go z powrotem na Chorwacką plażę. I tak sobie myślę że podobnie jak mnie (choć mogę się mylić) mało go obchodzi w jakim kościele i przy jakiej przysłonie wianek panny młodej wyjdzie najlepiej.
Przyponinają mi się dylematy kiedy ja postanowiłem zmienić aparacik.
Najpierw dwie drogi - lutrzanka czy hybryda , potem firmy i modele , w końcu na placu boju pozostały dwa aparaty A i B , więc wgryzłem się w różne fora , opinie i co - wojna dwóch obozów - zwolenników A lub B , opinie skrajne , czasami wręcz wyzwiska , owszem czasem także objektywne opinie. W końcu dałem sobie spokój , skupiłem się na parametrach , funkcjonalności i wybrałem. Choć najbardziej urządzała by mnie hybryda tych dwóch modeli.
pozdrawiam . :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 00:46

Plumek napisał(a):
volumen napisał(a):

Takie, że dla f 1.4 masz ostry i nos i uszy i tył głowy. I czubki butów i pięty.

piszesz o głębi ostrości, a ja pytam ohiperfokalną
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:47

Tak, zgadzam się. Kilka postów wczesniej napisałam, żeby mod przeniósł OT do nowego watku. Pewnie to zrobi, jak wstanie i zje śniadanie. Mając to na uwadze pozwalam sobie ciągnąć temat dalej :) Bo i tak trzeba to stąd wywalić :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2009 00:50

Plumek napisał(a):Takie, że dla f 1.4 masz ostry i nos i uszy i tył głowy. I czubki butów i pięty.

piszesz o głębi ostrości, a ja pytam ohiperfokalną

No przecież odległosć hiperfokalna ma ścisły związek z GO.

Stojąc dalej od obiektu dla tej samej ogniskowej i tej samej wartości przysłony masz inny zakres GO, niż stojąc bliżej obiektu i zachowując pozostałe parametry takie same.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.03.2009 00:55

Plumek napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):canona bardzo mądry a ja albo czegoś nie wiem albo się mylisz. IS tylko do tego że łapa ci się trzęsie a w zamrożeniu ruchu ci nie pomoże. A teraz ile ci pomoże stabilizacja matrycy...?? pewnie znów czegoś nie wiem ale zamiast siedziec w sprzęcie obrabiam te wstrętne gnioty...;) Z tego co wiem przy stabilizacji obiektywu u canona zyskujesz do 4EV i to prawda, bo przy 200mm zszedłem spokojnie do 1/25

No teraz to ja nie rozumiem.

Ruch to ruch - czasem lepiej go nie zamrażac, prawda?
Ile mi pomoże stabilizacja w matrycy? No, że mam ją dla KAŻDEGO podpiętego obiektywu? Nawet dla stałki 25mm? Pisałeś, że potrzeba Ci f/1.4, żeby nie poruszyć... Dywagujemy cały czas o stałkach ze światłem 1.4 chyba? Mając IS w matrycy podpinam se 2.8 i gitarrra. Przecież znowu w tym kościele ciemnym nie ma tańców, tylko Ave Marija ;) Taki ruch zamrożę więc spokojnie ;)

No dobrze obliczyłeś tą stabilizacje przy 200mm spokojnie 1/25. Zgadzam się. Ale do czego to pisałeś? Do reportażu? Reportażu z zasady nie robi się 200mm obiektywem...
a masz stałkę 25mm...?? ciekawe ile fot trafisz w panningu w takich tańcach i ile z nich ci wezmą ,a stabilizacja w kosciele to np wejscie , wyjscie, nawet przy przysiędze i nakładaniu obrączek oraz przy komunii go masz i zrób se ze stabilizacją i jeszcze do tego w matrycy...:P Stabilizacją nie zamrozisz żadnego ruchu obiektu. Pamiętaj to co jest uniwersalne , jest do niczego a co jest do wszystkiego , jest do d...py. Plumek czy ty przypadkiem jak Kopernik nie jesteś kobietą...??;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Gry wojenne Canon vs. Nikon vs. Olympus ;-) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone