Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gaśnica samochodowa i jej legalizacja...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
borewicz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) borewicz » 14.06.2007 07:38

Dobrzy ludzie dajcie znać czy gaśnica, która posiada legalizację ( przegląd przez uprawnionego ) jest tolerowna przez policjantów innej narodowości. Czy też lepiej się o tym nie przekonywać i kupić nówkę. Z tego co zauważyłem to jest tu trochę osób, które jeżdżą kilka lat z rzędu nad Adriatyk i kupując co roku gaśnicę, pewnie mają niezłe zasoby w garażach. :D Pozdrowionka
el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 14.06.2007 07:40

borewicz napisał(a):Dobrzy ludzie dajcie znać czy gaśnica, która posiada legalizację ( przegląd przez uprawnionego ) jest tolerowna przez policjantów innej narodowości.

Tolerują chyba nawet taką przeterminowaną.
Zrobiłem przegląd gaśnicy za 5zł - przybili mi naklejkę legalizacyjną na kolejny rok :lol:
Jaca1
Podróżnik

Postnapisał(a) Jaca1 » 14.06.2007 07:57

A mozesz pochwalic sie gdzie w Warszawie
zrobiles ten manewr za 5 PLN?. Tez jestem zainteresowany :lol:
el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 14.06.2007 08:08

Jaca1 napisał(a):A mozesz pochwalic sie gdzie w Warszawie
zrobiles ten manewr za 5 PLN?. Tez jestem zainteresowany :lol:

Nie robiłem tego w Warszawie :cry: tylko przy okazji weekendu majowego na działce, na trasie Gostynin - Kowal w kujawskopomorskim.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.06.2007 09:17

Dobrze żeście przypomnieli :o muszę zrobić legalizację swojej :lol: ma już 7 rok ;)
borewicz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) borewicz » 14.06.2007 11:34

Lesiu czy mam rozumieć, że przez ten czas jeździłeś z niezalegalizowaną gaśnicą? Obrazek
AnnaW
Podróżnik

Postnapisał(a) AnnaW » 14.06.2007 11:43

no tak jak zwykle ja nie wiem o czym wy tu mowicie....

skad mam wiedziec czy musze legalizowac sowja gasnice, kupilam ja po prostu w sklepie i tyle nic z nia nigdy nie robilam, tazke nie legalizowalam. I w jakich miekscach to mozna zrobic, tam gdzie sie robi preglad auta czy na zwyklej stacji paliwowej.....
i gdzie to jest w ogole wymagane, w calej Europie taka legalizacja????
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.06.2007 11:47

borewicz napisał(a):Lesiu czy mam rozumieć, że przez ten czas jeździłeś z niezalegalizowaną gaśnicą?

Ależ skąd :?: 8O Miałem zalegalizowaną - co roku - tyle, że kończy mi się legalizacja w lipcu ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Rok temu mi gość, który legalizuje, powiedział, że trzeba będzie w tym roku dobić ciśnienie czy proszek wymienić (coś w tym stylu - nie pamiętam :oops: ) ;). Nie wiedziałem nawet, że są takie możliwości
Bogdan007
Odkrywca

Postnapisał(a) Bogdan007 » 14.06.2007 18:08

Jak by coś nieszczęśliwego się wydarzyło (odpukać !!!), to praktycznie ta jedna gaśnica, absolutnie NIC by nie pomogła (może pięć gaśnic, albo najlepiej agregat). Jest to tylko niezbedny wymóg wynikających z przepisów, do którego trzeba się dostosować, tak samo jak do kamizelek, okularów, itp.

Drodzy Forumowicze, nie przejmujcie się takimi drobiazgami o gaśnicach i kamizelkach, itp. Zaopatrzcie sie w te wszystkie drobiazgi (na szczęście to wszystko tak droga nie kosztuje). Przed Wami miła perspektywa zobaczenia po raz kolejny (lub pierwszy) pięknego chorwackiego morza.
Życze Wszystkim spokojnego, beztroskiego, ciekawego, ekcytującego oraz pełenego radości i miłości wypoczynku!

Pozdrawiam
:papa:
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 14.06.2007 18:50

Zapytajcie w straży pożarnej, tymi sprawami przeważnie zajmują się emerytowani strażacy, prowadzą małe firmy w tej specjalizacji.
Kiedyś byłem świadkiem legalizacji. Facet zważył gaśnice, a potem wymienił pojemnik z gazem ( takie coś jak kiedyś używaliśmy do syfonów), przykleił nową karteczkę, 5 zł i spokój na następny rok!!!!!
Ja jestem zmuszony do legalizacji gaśnicy, bo wszystkie inne nie pasują w ten oryginalny uchwyt w aucie.
tomasz19701
Plażowicz

Postnapisał(a) tomasz19701 » 14.06.2007 18:53

Legalizację zrobisz w każdej jednostce straży pozarnej.W zeszłym roku płaciłem 5zł. Ważna 1r.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2007 19:31

Jak by coś nieszczęśliwego się wydarzyło (odpukać !!!), to praktycznie ta jedna gaśnica, absolutnie NIC by nie pomogła

Po części masz rację, ale tylko w przypadku bardzo gwałtownego pożaru komory silnika spowodowanego wyciekiem paliwa,natomiast gdy jest to początek nie wielkiego pożaru 1 gaśnica w zupełności wystarczy,oczywiście trzeba jeszcze wiedzieć jak jej użyć aby zgasić płomień a nie obsypać całe auto proszkiem ,który nie daje za cholerę łatwo się usunąć.
Uprzedzając pytanie ,co z gaśnicą kupioną w sklepie na której jest napis "Gwarancja 5 lat", jest to gwarancja dotycząca samego zbiornika na proszek ,a legalizację należy i tak przeprowadzać co rok.
Wasz Cromaniakowy strażak
borewicz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) borewicz » 14.06.2007 19:37

tomasz19701 Wysłany: 14-06-2007 19:53 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Legalizację zrobisz w każdej jednostce straży pozarnej.W zeszłym roku płaciłem 5zł. Ważna 1r.

Jurek Wysłany: 14-06-2007 19:50 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Zapytajcie w straży pożarnej, tymi sprawami przeważnie zajmują się emerytowani strażacy, prowadzą małe firmy w tej specjalizacji.

Sęk w tym, że wiem, gdzie taką legalizację przeprowadzają tylko czy ona będzie uznana przez Austriaka, Czecha i Słoweńca
Doctor Wu
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Doctor Wu » 14.06.2007 19:49

Wasz Cromaniakowy strażak

Szaki, jesteś z Fire Department? Fajnie 8)
Możesz mi poradzić kto w Opolu by mi odnowił gaśnicę? Znalazłem Supon ale oni żyją w starych czasach - przyjść do 14.00
AnnaW
Podróżnik

Postnapisał(a) AnnaW » 14.06.2007 21:25

Dziekuje bardzo za odpowiedzi, jutro wyjezdzam do Polski na 10 dni i mam nadzieje ze uda mi sie zalegalizowac moja gasnice bo zawsze warto to miec. Nie jak ja, rok temu pojechalam na wariata nie przygotuwujac sie wogole do wyjazdu teraz dopiero dowiaduje sie o roznych wymaganych rzeczach, a w sierpniu znowu wyjazd, tym razem bede juz oklepana ze wszystkimi wiadomosciami, dzieki wam :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone