Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.03.2013 12:23

jan_s1 napisał(a):Obiecałem, że do kapliczki będę wracał i słowa dotrzymałem. :)

Nr 2 - piękny kadr i światło.
Bez uwag.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2013 13:18

longtom napisał(a):...ale to centralne słoneczko, jak dla mnie, trochę za mocne. :)

Przy takim kadrze ono musi być centralne i nie wydaje mi się za mocne. Przypominam Ci, że to jednak słońce. :wink: :)

BeJur napisał(a):rozświetlałeś pierwszy plan???

Przy takiej rozpiętości tonalnej wszystko oprócz nieba było w oryginale jedną wielką czarną plamą. Taka to przypadłość matrycy, o czym doskonale wiesz. Nie rozświetlałem więc osobno pierwszego planu, ale musiałem nieco rozświetlić wszystko oprócz nieba, żeby fotka możliwie jak najbardziej przypominałe stan rzeczywisty. Starałem się przy tym nie przesadzić z tym rozświetlaniem i myślę, że chyba nie jest za jasno.

Jacek S napisał(a):
Nr 2 - piękny kadr i światło.
Bez uwag.

Dzięki Jacku. Cieszy mnie, jak się komuś podoba. :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.03.2013 13:23

jan_s1 napisał(a):Przy takiej rozpiętości tonalnej wszystko oprócz nieba było w oryginale jedną wielką czarną plamą. Taka to przypadłość matrycy, o czym doskonale wiesz. Nie rozświetlałem więc osobno pierwszego planu, ale musiałem nieco rozświetlić wszystko oprócz nieba, żeby fotka możliwie jak najbardziej przypominałe stan rzeczywisty. Starałem się przy tym nie przesadzić z tym rozświetlaniem i myślę, że chyba nie jest za jasno.

czyli dobrze czułam :)
nie, ze za jasno - ale widać, że tak w naturze nie było :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2013 13:27

BeJur napisał(a):...nie, ze za jasno - ale widać, że tak w naturze nie było :)

Tak nie było na surowym zdjęciu. W naturze było jaśniej. :) No ale oko ludzkie to nie matryca aparatu.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.03.2013 13:34

jan_s1 napisał(a):Tak nie było na surowym zdjęciu. W naturze było jaśniej. :) No ale oko ludzkie to nie matryca aparatu.

w naturze było jaśniej, ale naturalnie - jak to w naturze
tu rozjaśniłeś osobiście - wyszło super, ale ja to czuję jak domieszkę poliestru do bawełny :) no tak mam i już ;)
zdjęcie - ok - co już pisałam wcześniej :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.03.2013 13:36

Bawię się ostatnio troszkę fotografią kulinarną, wszędzie tym spamuję, więc i tu wkleję :mrgreen:
_3111799a.JPG
Czy ta zebra jest prawdziwa?
Czy to tak naprawdę bywa?
Czy też malarz z bożej łaski pomalował...
...ciasto w paski :P
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.03.2013 13:39

Anai napisał(a):Bawię się ostatnio troszkę fotografią kulinarną, wszędzie tym spamuję, więc i tu wkleję :mrgreen:
do zimy nie dałaś :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2013 13:40

Anai napisał(a):Bawię się ostatnio troszkę fotografią kulinarną...

Na tym zupełnie się nie znam, ale tak na czuja - czy cała zebra nie powinna być ostra?

Smacznego! :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.03.2013 13:43

jan_s1 napisał(a):
longtom napisał(a):...ale to centralne słoneczko, jak dla mnie, trochę za mocne. :)

Przy takim kadrze ono musi być centralne ...

Do centalności nic nie mam. :)

Pogadało by się w realu...
przy jakimś godnym napitku.
:D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.03.2013 13:50

BeJur napisał(a):
Anai napisał(a):Bawię się ostatnio troszkę fotografią kulinarną, wszędzie tym spamuję, więc i tu wkleję :mrgreen:
do zimy nie dałaś :)

Do zimy dam lody, jak se kiedyś zrobię :oczko_usmiech:

jan_s1 napisał(a):Na tym zupełnie się nie znam, ale tak na czuja - czy cała zebra nie powinna być ostra?

Nie!
Powinna być słodka... :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2013 13:57

bardzo ładna zebra,
jakbyś szarlotkę kiedyś robiła:) to się polecam:)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.03.2013 13:57

longtom napisał(a):
Pogadało by się w realu...
przy jakimś godnym napitku.
:D

Ha! :D

Anai napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Na tym zupełnie się nie znam, ale tak na czuja - czy cała zebra nie powinna być ostra?

Nie!
Powinna być słodka... :P

Bo wiesz... ja piekę i konsumuję tylko mięsa wszelakie, a słodkości nie używam. :wink:
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 12.03.2013 13:59

Jak wiadomo fotografia to oszustwo, ale co powiedzieć o fotografii kulinarnej w takim razie...? 8O

http://www.joemonster.org/art/22601/Jak ... d_jedzenia

Może coś Ci się jednak przyda z tego poradnika... tylko nie jedz potem tego ani nikogo nie częstuj... :lol:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.03.2013 14:11

arturac napisał(a):bardzo ładna zebra,jakbyś szarlotkę kiedyś robiła:) to się polecam:)

Znaczy się chcesz mi zdjęcia zrobić? :roll: :mrgreen:
... a poza tym, już robiłam ;p

jan_s1 napisał(a):Bo wiesz... ja piekę i konsumuję tylko mięsa wszelakie, a słodkości nie używam. :wink:

Mnięso tysz mi się zdarza :oczko_usmiech:

am1974 napisał(a):Jak wiadomo fotografia to oszustwo, ale co powiedzieć o fotografii kulinarnej w takim razie...? 8O

Totalne oszustwo... Tak wiem, czytałam różne takie poradniki 8O
am1974 napisał(a):Może coś Ci się jednak przyda z tego poradnika... tylko nie jedz potem tego ani nikogo nie częstuj... :lol:

Ja najpierw gotuję, potem ew. robię zdjęcia - jakbym miała przygotowywać żarcie tylko po to żeby strzelić fotkę, to chyba nie chciałoby mi się... :wink:
Dlatego też raczej kariery w tej dziedzinie nie zrobię :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2013 14:29

Anai napisał(a):[
... a poza tym, już robiłam ;p[/color]

obawiam się, że to nie jest ta szarlotka, którą uwielbiam. moja to na kruchym, jabłka w plastrach, albo grubo starte, przesypane cynamonem, na wierzchu kratka z ciasta kruchego. ma nie być słodka.
upieczesz taką?? plizzzzz ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone