Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

moj debiut w chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciek_mon
Globtroter
moj debiut w chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 21.07.2005 10:13

:oops:
Mam wielka prosbe do cromaniakow :D Pierwszy raz wyjezdzam do chorwacji samochodem (4 osoby). Chcialem sie dowiedziec czy po oplaceniu paliwa, winiet i noclegow no i troche wlasnego prowiantu wystarczy 2500zl (10 dni pobytu) na zabawe dla 2 osob? Prosze tez o jakies dobre rady :) aha to chyba wazne jedziemy do malego miasteczka niedaleko splitu -marina
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 21.07.2005 11:16

Na dwie osoby powinno starczyć, oczywiście bez wizyt w najlepszych restauracjach Splitu czy Sibenika. :D
Po podsumownaiu tegoroczny 2-tygodniowy pobyt na Krku i Rabie wyniósł nas (ja i moja żonka) 2800 zł z czego prawie 80 euro to moje nurkowania więc jak odejmiemy tę sumę to wyjdzie nawet ponizej.
Dla niedowiarków informacja, że nie gryźliśmy tynków ze ścian: żarcie swoje, 3 wizyty w restauracji, piwo i wino do oporu (ale terapii nie potrzebujemy) :D , lody, wycieczki, niezbędne codzienne zakupy i "zbędne" zakupy przed powrotem - wino, rakija,
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 21.07.2005 12:06

Za 2,5 tys złotych, które można wydać na jedzonko i atrakcje.... można nieźle zaszaleć. Nawet ryby po 300 kun za 1 kg będą niestraszne! :-D
A tak poważnie.... trzeba się namęczyć, aby przejeść 1.000 zł w ciągu 10 dni (500 zł zostawiam na paliwo i muzea).
A.
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 21.07.2005 13:13

Witam
Wszystko zależy od Ciebie :wink: .
Po obliczeniu kosztów 10 dniowego pobytu na Ciovo (apartament) + 3 dni nad Balatonem (Camp) wyszło: 3 800 zł
Rodzinka 2+1, jedzonko z polski, autko LPG, zwiedzanie Trogitru, Spiltu, Szybernika, Parku Krka, muzea, pizze, lody, drobna naprawa auta na Węgrzech, ogólnie bez rygoru oszczędności. :wink:
pozdr
mysza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza » 21.07.2005 13:55

Witam.
Według mnie 2,5tyś powinno wystarczyć. Byliśmy w CRO 10 dni i wydaliśmy z mężem właśnie mniej więcej tyle samo. Stołowaliśmy się przy plaży (obiady), śniadania i kolacje przywieziony prowiant z kraju. Zwiedziliśmy wyspę Boll, Dubrownik, Plitwickie Jeziora, Wodospady Kyrka i kilka innych miast oraz Medugorie. Specjalnie nie oszczędzalliśmy.
Będzie dobrze. Powodzenia i niezapomnianych wrażeń.
maciek_mon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 21.07.2005 17:20

dzieki wielkie za podniesienie mnie na duchu :) bo juz myslalem ze z taka kasa to tylko ewentualnie na slowacje moge pojechac, a tu niespodzianka :o i moge smialo smigac do chorwacji:) normalnie juz sie doczekac nie moge jeszcze miesiac i 2 dni i ........
Dr.Watson
Croentuzjasta
Koszty!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 21.07.2005 17:56

Wrocilem w niedziele z Trogiru i Vir-u!! 3-tygodnie pobytu!!!
Kochani!!! zaniżacie strasznie koszty!!
A oto moje dane.
Obiad w skromnej konobie dla 3-dorosłych+dziecko 10 lat wynosi ok 200kn/135zl/ to przemnóżcie sobie np. przez 14 dni to 2800kn/1780/-to same obiady.
Np PN "KRKA" 3x60+40=220kn/140zl/.
skromne śniadanie i kolacje dla3,5 os. ok14x50=700kn/450zł/
Trzeba pozwiedzac-benz do zwiedzania-dojazd np.ogółnie na 14 dni 300km-t.j.250kn/160zł/.
Czyli już jest ok.4000kn/2500pln/ i to dosyc skromnie, nie licząc dojazdu do CRO i opłat autostradowych.
Do Paklenicy wejście 30kn/os.

Czyli CROATIA JEST PIĘKNA ale się ceni!!!
maciek_mon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 21.07.2005 19:59

Drogi Watsonie chyba niezbyt dokladnie przeczytales moj post. Nie zauwazyles ze ja napisalem ze interesuje mnie tylko 2500 na sama zabawe, jedzenie biore swoje koszty paliwa i winiet to inna pula. Niestety nie jestem az tak zamozna persona jak ty i chce sie dowiedziec, a twoja porada to raczej jakies przechwalanki typu ile to ja nie przepuscilem kasy 8) . To nie sztuka zostawic w chorwacji 5000 tys bo gdybym je mial to polecialbym sobie do egiptu i olal bym cala sprawe. No a jesli chciales mnie zniechecic to przykro mi nie udalo ci sie:) aha i co to za samochod co na 300 km potrzebuje benzyny za 160 zl?? Moj na baku robi z conajmniej 500km.
Dr.Watson
Croentuzjasta
?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 22.07.2005 16:58

Szanowny Kolego!
Po pierwsze: 9l/100km to 27l/300 km. 27l x ~7.80kn/1l =210kn/135zl/.
Po pierwsze auto normalne ,a liczylem w pamieci i zaokraglilem.
po wtóre po co mialbym Cie zniechęcać?? Głupia insynuacja.
Po trzecie chciałem żetelnie poinformowac a Ty wyjezdzasz bez sensu.
Przeciez sam sie finansujesz,a wiec co mnie odchodzi ile wydajesz.
Przechwalac sie nie musze,tylko ludzie pytaja to odpowiadam.
A chorwacja nie jest tak tania jak sie wydaje i tyle.
Baw się dobrze !
Moze ktos Ci jeszcze odpowie???
Mnie na przykład Egipt nie kreci więc zły przyklad!! :(
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 22.07.2005 17:46

maciek_mon napisał(a)::oops:
Mam wielka prosbe do cromaniakow :D Pierwszy raz wyjezdzam do chorwacji samochodem (4 osoby). Chcialem sie dowiedziec czy po oplaceniu paliwa, winiet i noclegow no i troche wlasnego prowiantu wystarczy 2500zl (...)

Ja tez sadze ze wystarczy i zakłądam podobny budzet :) i tak z 5000PLN sie "przetupie" ok 1300 podróz ok 1200 kwtery i te 2500 na "tupamie" w Cro :) i nie mam zamiaru stołować sie w knajpach z obiadami za 150zł dzienie bo bym niestarwnosci dostal :lol: (chociaz stac mnie na to ) Na sniadania i kolacje mam zamiar nabrac zarcia z polski zeby tam kupowac tylko pieczywo i masło a na obiady nastawiam sie na pizze bede próbował po kolei od margarity do tej ze slimakami albo nawet komra jajami :lol: a pizze są w zblizonych cenach jak w polsce.
Tak planuje a co z tego wyjdzie to nie wiem najwyzej oczyscze konto do zera 8)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 22.07.2005 19:04

wyjazd 12.06.-do 30.06. wyspa Hvar
wydatki-
134,- ubezpieczenie
969,-benzyna na 3100 km.
1600,-apartament w Ivan Dolac na 2 osoby
100,- Slowacja 1000 koron
246,- 2 noclegi po drodze 60 euro
533,-Chorwacja rozne wydatki 140 euro
350,-jedzenie z Polski
---------------
4000,-
Zwiedzilismy Split,Salone,Kasztel Kambelowac,Vyspe Hvar-miasto Hvar.Jelse,Stari Grad.Vrbovską i wiele pomniejszych miejscowosci.
Oplynelismy kilkakrotnie od przed Zavali do pravie Milnej wybrzeze.
Z alkocholi, rakija,orechovka,prosek.do degustacji dla znajomych.
Poniewaz nie pijemy piwa, lody,lody i jeszcze raz lody
Nie nie jadamy w restauracjach.Obiado kolacje-z poledwic przywiezionych z Polski.Ziemniaki itp kupowane w Chorwacji
,owoce morza,zlowione osobiscie.
Jest to enty wyjazd skupilismy sie tym razem na Hvaze.

Kiedys bylismy za te same pieniadze miesiąc od 2002 r.co roku zmniejszamy wyjazd o tydzień
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 24.07.2005 14:15

Niestety, ale Petris ma rację. Jego wyliczenia są realne.
maciek_mon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 26.07.2005 15:40

toudee napisał(a):Na dwie osoby powinno starczyć, oczywiście bez wizyt w najlepszych restauracjach Splitu czy Sibenika. :D
Po podsumownaiu tegoroczny 2-tygodniowy pobyt na Krku i Rabie wyniósł nas (ja i moja żonka) 2800 zł z czego prawie 80 euro to moje nurkowania więc jak odejmiemy tę sumę to wyjdzie nawet ponizej.
Dla niedowiarków informacja, że nie gryźliśmy tynków ze ścian: żarcie swoje, 3 wizyty w restauracji, piwo i wino do oporu (ale terapii nie potrzebujemy) :D , lody, wycieczki, niezbędne codzienne zakupy i "zbędne" zakupy przed powrotem - wino, rakija,

Drogi toudee:)
te 2800 to razem z benzyna i noclegami? czy na to ieliscie odrebny budzet?
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.07.2005 07:30

Podałem całkowite koszty wyjazdu.
noclegi w Kamporze po 12,5 euro za osobę, w Vrbniku 10 euro za osobę.
Fakt, że wzięliśmy apartament 4 osobowy ze znajomymi "na spółę", ale z tego co czyta się na forum to w miare normalne ceny za osobę.
Maciek_mon pytał czy na "zabawę" starczy mu 2500 zł. według mnie niewątpliwe starczy skoro ja za cały pobyt zapłaciłem 2800.
Dr Watson zarzucił części z nas przesadę w określaniu kosztów ale można zauważyć, że jego pobyt w CRO trwał 3 tygodnie, czyli koszty pobytu w górę o połowę, do tego wlicza w cenę obiady (14 szt.) w restauracji/gospodzie, kolejne koszty w górę.
maciek_mon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 27.07.2005 13:52

dzieki toudee:)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne