Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań - Balaton - Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Reigner
Turysta
Poznań - Balaton - Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 10.06.2009 21:03

Witam. Za 10 dni wyjazd do Chorwacji i upragniony odpoczynek. Prawdopodobnie - kierując się GPSem Tomtom i omijając drogi płatne - pojadę trasą:

Poznań - Wrocław - Cieszyn - Zilina - Trnava - Komarno - Szekesfehervar (bosze, ten węgierski) - Siofok - NOCLEG ( wg tomtoma 872 km/11,5 h)

... dalej po noclegu nad Balatonem pozostały odcinek od granicy z Chorwacją już autostradami.
Czy ktoś może skomentowac tę trasę, jakies doswiadczenia co do Tirów, korków, nawierzchni, "miodności"?

W CRO płacimy na autostradach na bramkach, bez winiet.. nic sie nie zmieniło?

Dzieki z góry za wszelkie uwagi
pozdr.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 10.06.2009 21:26

Reigner napisał(a):W CRO płacimy na autostradach na bramkach, bez winiet.. nic sie nie zmieniło?

Opłaty za autostrady w HR :wink:

Z Siofok do Zadaru jest ok 550 km cały czas autostradą,jak nie trafisz na korki to przejedziesz ją spokojnie w ok. 5 godzin :)
edziu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edziu » 11.06.2009 09:37

Witam. Moja trasa w okolice Vodic :
Opole - Cieszyn ( 210 km )
Cieszyn - Żylina ( 73 km ) Słowacja
Żylina - Trnawa ( 150 km ) Słowacja Autostrada
Trnawa - Komarno ( 95 km ) Słowacja
Komarno - Szekesfehervar ( 76 km ) Węgry
Szekesfehervar - Letenye ( 180 km ) Węgry Autostrada
Letenye - Zagrzeb ( 115 km )Chorwacja Autostrada
Zagrzeb - Grabastica ( 350 km ) Chorwacja Autostrada

Razem wychodzi okolo 1250 km
:)

A teraz opłaty za drogi :
Poniższe dane dotyczą opłat dla samochodów osobowych (do 3,5 tony )Słowacja
Winiety słowackie można kupić na okres:
- 7 dni 4,90 euro
- 30 dni 9,90 euro
- roczne 36,50 euro
Węgry
Na Węgrzech winiety obowiazują na 10 lub 31 dni oraz roczne. Opłata za przejazd:
1) tygodniowa - 2550 HUF
2) miesięczna - 4200 HUF
3) roczna - 37.200 HUF

Dodatkowo wystepuje jeszcze jeden rodzaj winiet - ważna 4 dni. Obowiązuje ona w okresie:
1) od 1 maja do 30 września - 1530 HUF,
2) od 1 października do 30 kwietnia - 1170 HUF

Chorwacja
Opłata za autostradę z Zagrzebia do Šibenika wynosi 134 kuny. Miłego wypoczynku. :)
Reigner
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 11.06.2009 21:04

Jechałeś tymi trasami w Słowacji nie-autostradowymi już kiedyś w przedpołudnie piątkowe? Jak oceniasz płynnośc ruchu (tiry itp.)?

Bije sie z myslami i ewentualny wariant B to:
1) zwykłe trakty ;)
Poznań - Wrocław - Boboszów
2) dalej na Mohelnice i już autostradą:
w Czechach na Ołomuniec -> Brno -> Bratysławę
3) na Wegrzech znów "zwykłymi" trasami :
od Rajki przez -> Csorna -> Keszthely [NOCLEG]

4) do granicy z CRO zwykłymi, przejscie w Letenye i dalej juz do Zadaru autostradą.

Coraz bliżej mi do tej właśnie opcji.
Jest jakiś problem z nabyciem przed granica ze Słowacją winiety? Jak z dostępnością tych 2 tygodniowych?
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2009 21:20

Zdecydowanie wybrałbym tą opcję.Jeżdżę tą trasą już od kilkunastu lat. I nigdy nie miałem większych problemów :D .Omijam tylko odcinek Słoweńskiej autostrady jadąc przez Mureck, Lenart. Najbardziej uciążliwy odcinek jest od naszej granicy do Mohelnic.Dalej to już bezproblemowo. :)
Reigner
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 11.06.2009 21:28

beniu, ale w tej powyższej opcji chyba tez omijam słoweńska autostradę??

A ten odcinek tuz po wjeżdzie do Wegier... kawałek jet po autostradzie, tuż za granicą ze Słowacją, kilka km zaledwie, bo następuje odbicie na Janossomorję... czy te kilka km wymaga wg Twojej wiedzy winiety?

No i jak oceniasz tą trase na Węgrzech... normalna, czy zapchana?
pozdrawiam :)
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 11.06.2009 21:36

Reigner napisał(a):beniu, ale w tej powyższej opcji chyba tez omijam słoweńska autostradę??

A ten odcinek tuz po wjeżdzie do Wegier... kawałek jet po autostradzie, tuż za granicą ze Słowacją, kilka km zaledwie, bo następuje odbicie na Janossomorję... czy te kilka km wymaga wg Twojej wiedzy winiety?

No i jak oceniasz tą trase na Węgrzech... normalna, czy zapchana?
pozdrawiam :)

Źle mnie zrozumiałeś,ja jadę przez Czechy,Austrię i Słowenię. Z tym, że omijam płatny odcinek autostrady słoweńskiej :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2009 21:47

Jakies uzasadnienie dla tej trasy?
Dręczy mnie pytanie ,jaki sens zjeżdżanie ze słowackiej autostrady i jazda lokalnymi wąskimi dróżkami przez pola,wsie i miasteczka słowackie?Chyba nawet o tej porze słoneczniki nie kwitną?
76 km z Komarna do Szekesfehervar to ponad 1/3 86-stki,niczym sie od niej nieróżniącą i jeszcze bardziej zapchana jadącymi nad Balaton.
btadeusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) btadeusz » 11.06.2009 22:05

hepik napisał(a):

Jakies uzasadnienie dla tej trasy?
Dręczy mnie pytanie ,jaki sens zjeżdżanie ze słowackiej autostrady i jazda lokalnymi wąskimi dróżkami przez pola,wsie i miasteczka słowackie?Chyba nawet o tej porze słoneczniki nie kwitną?
76 km z Komarna do Szekesfehervar to ponad 1/3 86-stki,niczym sie od niej nieróżniącą i jeszcze bardziej zapchana jadącymi nad Balaton.

poco kombinujesz jedź autostradą z Zyliny na Bratysławę- Budapeszt-Letenye będziesz szybciej
WiolaW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiolaW » 12.06.2009 07:19

Rok temu jadąc do Chorwacji też zrobiliśmy sobie nocleg nad Balatonem - Sofiok, jechaliśmy tylko autostrady. Wjeżdżajac na autostradę Słowacką dojedziesz sobie pieknie i szybciutko do Sofiok, koszt winetek nie jest aż tak duży a komfort jazdy bardzo dobry i masz głowę spokojną. Najgorszy odcinek trasy to ten do granicy Słowackiej.
W tym roku trasa taka sama tylko dwudniowy postój robimy sobie na Słowacji.
Reigner
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 12.06.2009 09:55

WiolaW - pamiętasz może ceny noclegu nad Balatonem?
Niektórzy twierdzą, że nie jest tam specjalnie tanio, ogólnie zniechęcaja mnie do pobytu tam ;) Mam z tego forum fajny namiar na hotel w Nagykanizsa. Za 4 osoby (2+2) wychodzi jakieś 13.500 HUF. Zastanawiam się, czy realne jest znalezienie czegoś wyraźnie tańszego nad Balatonem...?
pozdrawiam
WiolaW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiolaW » 12.06.2009 14:14

My zrobiliśmy tak: wjechaliśmy do miasteczka (była godz ok 9 rano) - nie do centrum, zostawiliśmy samochód i ruszyłam na poszukiwanie pokoju w prywatnej kwaterze. Nie pamietam czy było napisane Zimmer ale zaraz przyszedł własciciel pokazał nam domek (3 pokoje, salon, kuchnia i łazienka) i po dogadaniu sie (języczno-ręczno-pisanym) ustaliliśmy cenę 40E za 1 noc dla naszej 4-osobowej rodzinki. Nocleg ten znależliśmy prawie od razu po wyjściu z samochodu, nie wiem czy akurat trafiliśmy i mieliśmy takie szczęście. Tam gdzie staneliśmy było to takie osiedle domków jednorodzinnych, niektóre letniskowe. O 3 w nocy opuszczaliśmy domek, właściciel pokazał nam, że klucze mamy wrzucić do skrzynki na listy.
Reigner
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 12.06.2009 17:48

Czyli ceny sa porównywalne. Ponieważ mój rozkład jazdy zakłada dotarcie do celu na Węgrzech późnym popołudniem, wolę mieć zabookowane lokum, ale... zobaczymy.
Dzieki :)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 12.06.2009 18:15

Reigner napisał(a): Mam z tego forum fajny namiar na hotel w Nagykanizsa. Za 4 osoby (2+2) wychodzi jakieś 13.500 HUF.

Odstąpisz ten kontakt? :)
Reigner
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reigner » 13.06.2009 20:11

Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone