Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie blisko Dubrovnika powinienem się zatrzymać na 3 dni.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iras » 22.08.2006 10:08

Proszę o sugestię. Chcemy wybrac sie do Dubrovnika, ale z względu na koszty noclegu nie chcemy tam nocować. Które z miejscowości blisko Dubrovnika polecacie na dwu-trzy dniowy pobyt. Co wybrać Trsteno, Lapad, a może coś innego...Dzięki za pomoc!
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 22.08.2006 10:14

Mysle,ze lepszym rozwiazaniem byloby wszystkie miejscowosci na poludnie od Dubrownika....Milini,Srebreno.itp. chocby ze wzgledu na bliskosc, ilosc apartamentow,komunikacje miejska z Dubrownikiem a moze nawet plaze
billea
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) billea » 22.08.2006 10:45

w Mlini lub Srebreno noclegi z pewnościa znajdziesz, z komunikacja zadnych problemów, mozna dojechac autobusem nr 10 - cena 10 kn, my preferowalismy stopa, zawsze to jakaś oszczędność.
Autobus nr 10 jedzie aż do portu GRUZ, trzeba wysiaść na pierwszym przystanku po skrzyzowaniu z droga na split, i przejechaniu pod dwoma wiaduktami. Przystanek nazywa się .. hmm ilaznaja glavica kurde moze przekreciłam ale brzmi tak jakoś podobnie. Stamtąd po schodkach do starego miasta sie schodzi od razu.
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 22.08.2006 11:54

Cavtat jest super, 4 lata temu za autobus płaciłem 10 kun.
billea
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) billea » 22.08.2006 14:41

paolo napisał(a):Cavtat jest super, 4 lata temu za autobus płaciłem 10 kun.

dalej kosztuje 10 kun, chociaz od zajezdni w cavtacie do zajezdni w Dubrovniku 12 kun chyba, ale wynajmujac noclegi w cavtacie niewiele sie oszczędzi chyba w porównaniu do dubrovnika i doliczając dojazdy
Andrew_Krakow
Plażowicz
Slano

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrew_Krakow » 25.08.2006 22:19

Witam

Polecam miejscowośc Slano około 20 km od Dubrownika, byłem tam w zeszłym roku, spalem w wili Anka ( adres jest w Internecie )

pozdrawiam i zycze miłego pobytu

Andrzej
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.08.2006 10:00

Słyszałem że ceny noclegów w Dubrowniku w sezonie u wynajmujacych sa ok 40euro za 2 osobowy pokój. Wydaje mi się że po sezonie bedzie taniej i wydaje mi się że nie opłaca się za bardzo oddalać. Dzięki temu można i po pijaku wrócić nocą ze starówki na kwaterę
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2006 12:12

Kir napisał(a):Słyszałem że ceny noclegów w Dubrowniku w sezonie u wynajmujacych sa ok 40euro za 2 osobowy pokój. Wydaje mi się że po sezonie bedzie taniej i wydaje mi się że nie opłaca się za bardzo oddalać. Dzięki temu można i po pijaku wrócić nocą ze starówki na kwaterę

My właśnie w Cavtat płaciliśmy od 18 sierpnia po 40 EUR ale apartament naprawdę bardzo ładny, z balkonu widok na migające światełka Dubrownika i słońce zachodzące za Lokrum - bajka.
Cavtat w ogóle prześliczne, spędziliśmy tam w sumie 5 dni, kasy z pewnością poszło więcej niż w innych, tańszych miejscach, ale moim zdaniem warto było ponad wszystko.
Autobus 10 albo 12 kun, zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie niż jazda własnym samochodem, zwłaszcza, ze autobusy chyba co pół godziny jeżdżą.
rosiczka1977
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rosiczka1977 » 01.09.2006 11:29

Witajcie:)
właśnie wróciłam z Mlini. Jakieś 7-10km od Dubrownika.
Jeśli kogoś intersuje podróż autobusem z Mlini do Dubrovnika, czy do Cavtat'u to posiadam zjęcie rozkładu jazdy. Bilet do Dubrovnika kosztuje 10kn.
Jeśli chcecie spędzić cały dzień w Dubrowniku, to polecam zacząć od samego rana. Wysiadacie z autobusu, na przystanku za wiaduktem. Przchodzicie na drugą strone ulicy.. i w dół.. pozniej - to wazne - dochodzicie do drugiej ulicy (o niej za chwile). Tą ulica w dół, z prądem jazdy samochodów:)
Kolejno ruszacie pierwszym zejsciem schodów w dół... w dół.. az zobaczycie mur obronny Starego Miasta Dubrovnik.
Zaraz po wejsciu na Starówkę, po lewej stronie można wejść na mur i za jeden bilecik obejść całą starówke. Polecam to, choć nie jest tanio (jeszcze sprawdze cena na bilecie, który mam gdzies schowany). Widoki niezapomniane, spacer przyjemny, a i ukulturalnienie zagwarantowane:)
Pamiętajcie, aby zachować bilet do kontroli. Na murach można spotkać budki, gdzie starszy Pan, wladający jedynie chorwackim nas atakuje z pytaniem - tikiet, tikiet?? :)
Już jak zrobicie rundkę po tym murku i narobicie juz te dziesiątki zdjęc, macie czas wolny na zwiedzanie starówki.
Kiedy już skonczycie krążyć bez celu, czy według mapy po starej części Dubrovnika, proponuje spacer do nowszej choc tez zabytkowej cześci tego miasta.
Ja sama (nieświadomomie) wybałam drogę, prowadzącą prosto ze starówki w góre miasta. Prowadzi ona częściowo nad brzegiem morze. Skad widać cudowne zbocza skąpane w wodzie.. nio i nowe inwestycje miasta - jak budowa olbrzymiego hotelu nad samym brzegiem morza.
Uprzedzam, ze droga jest cholernie długa (moje subiektywne odczucie) szczegolnie w sloncu. A.. i wazne, jak zdecydujecie sie na spacer nią, to albo idzieciecie do przodu, albo sie cofacie, opcji odbicia w bok zwyczajnie nie ma:)
W kazdym razie - jesli juz dotrzecie tą drogą do dużego skrzyzowania, to odpocznijcie sobie na ławeczce na małym skwerku... Dalej to mozecie isc według waszej fantazji:) Ja polazłam w dół.. czyli trzymajac sie poprzedniej ulicy, prosto. Dotarłam do mostu. Wielkiego, pieknego.. jak most Świętokrzyski w Warszawie:D
I tu czeka was nagroda.. bo jesli uczciwie szliscie ta trasa, to mineliscie zaezdnie autobusowa i tam 10-tka :) Polecam powrót z tego punktu, bo macie szanse na miejsce siedzace.. co po przejsciu takiej trasy, jest to wazne (w kazdym razie dla mnie).
Przy samej petli jest tez market - Tomii. Tam zrobione zakupu bedzie mozna bez problemow przetransportowac na kwaterke.
- dla wielbicieli kart Piatnika, polecam za około 30kn zakup dwóch tali kart w tymze sklepie:) Ja znalazłam je w internecie za 30 zł... :)

Jak wyjdziecie ze sklepu to kierujcie sie prosto na parking autobusów, pod sama (kolejna równoległą) ulice i tam jest przystanek - na parkingu. Czekacie, czekacie.. i juz jestescie w autobusie:)

A teraz wracam do sprawy drogi, która zaznaczyłam jako ważna na poczatku.
- na tej uliczce jest przystanek 10-tki powrotny w strone Mlini. Jesli ta uliczka pojdziecie pod prąd, do pierwszego skrzyzowania, tam jest przystanek. Jeśli jednak macie dosc wspinaczki, to proponuje, wychodzac ze starówki, udac sie w lewo ulica takze jedno kierunkowa. Idziecie pod prąd. Dochodzicie do Strazy Pozarnej. Tak jest takze przystanek autobusu linii 10.

Jesli kogos intersuje nocleg w Mlini przy glównej ulicy, u bardzo fajnych młodych ludzi.. to piszcie na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl podam wam namiary.
Jakies zdjecia, blizsze informacje czy co was tam jeszcze intersuje takze pod tym adresem.
Nio i widziałam dom Cekelików.. fajny, ale takze przy głownej ulicy. Wiec do plazy 300 schodów w dół.. 300 w góre.. chyba ze cos piliscie z % przy plazy.. to znacznie dalej:)))
Andrzej G
Croentuzjasta
Re: Slano

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.09.2006 16:34

Andrew_Krakow napisał(a):Witam

Polecam miejscowośc Slano około 20 km od Dubrownika, byłem tam w zeszłym roku, spalem w wili Anka ( adres jest w Internecie )

pozdrawiam i zycze miłego pobytu

Andrzej

A możesz podać link do strony ,jakos nie mogę znalezć.Czasu coraz mniej (wyjezdzamy w piątek) a ja ślepnę od gapienia się w monitor.
pozdrawiam
Andrzej
rosiczka1977
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rosiczka1977 » 02.09.2006 18:39

a to nie jest przypadkiem ta strona??

http://www.vila-anka.com.hr/web/

-google górą:P
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.09.2006 19:58

rosiczka1977 napisał(a):a to nie jest przypadkiem ta strona??

:oops:
od googla zawsze zaczynam szukanie ,ale nie wpadłem tym razem aby poprostu wpisać "vila anka"
thx i pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.09.2006 20:00

Andrzej G napisał(a):
rosiczka1977 napisał(a):a to nie jest przypadkiem ta strona??

:oops:
od googla zawsze zaczynam szukanie ,ale nie wpadłem tym razem aby poprostu wpisać "vila anka"
na usprawiedliwienie dodam -trochę oczy mnie już bolą od gapienia się w monitor pozatym chciałem pójść na skróty :D
thx i pozdrawiam
rosiczka1977
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rosiczka1977 » 02.09.2006 20:40

hehe wiem jak to jest przed wyjazdem.. - ale nic straconego.. na wyjezdzie odpoczniesz od kompa i innych cudow techniki jak radio czy tv:))

milego i udanego wyjazdu:)

ps. jesli bedziesz na plazy, a zobaczysz sie zblizajaca burze... to sie nie martw.. deszcz pada tylko 15 minut (z zegarkem w reku) :)) - takze nie musisz za daleko odchodzic od lezaka:D hehe

Ineska
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 03.09.2006 13:15

rosiczka1977 napisał(a):
milego i udanego wyjazdu:)

Ineska

serdeczne dzięki
pozdrawiam
Andrzej
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone