Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula-Prizba czy ktoś był w tym apartamencie?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 22.06.2010 10:20

Mili Państwo,
mogę wynająć poniższy apartament. Zdjęcia są tylko 3 w tym dwa z plaży. Jedno z wewnątrz apartamentu niestety nie jest z tego, który chcę wynająć tylko z mieszczącego się w tym samym budynku apartamentu na 10 osób. Czy ktoś z Państwa był w tym mniejszym (5 osób) i może mi coś bliżej o nim powiedzieć? Będę bardzo wdzięczna!
Gdzie to jest?

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 22.06.2010 14:14

Jedno z tych zdjęć jest z plaży w Priscapacu :)
Podejrzewam, że apartament jest na odcinku między Priscapacem a Prizbą.
Niewiele widać, ale tam są bardzo ładne "miejscówki"
Udanych wakacji :)
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 22.06.2010 15:10

Ale nie ma zdjęć z apartamentu. Co ja mam zrobić? Jechać nie widząc gdzize będę mieszkać?
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 22.06.2010 15:23

Napisz mi jeszcze czy da się wytrzymać w apartamencie bez klimatyzacji?
Niestety powyższy nie posiada:(
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 22.06.2010 18:19

Witam
Niestety nie byłem w tym apartamencie.
Wydaje mi się, że jest to apartament już w Priżbie, ale od strony Priscapacu. Są tam bardzo ładne apartamenty z "własną" półką skalną.
Samą Priżbę bardzo gorąco polecam. Jeżeli apartament ma okna na dwie strony to spokojnie wytrzymasz bez klimy.
Pozdrawiam
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 22.06.2010 19:19

Podbijam, może ktoś jeszcze coś bliżej powie o tym miejscu? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Niestety nie wiem czy ma okna na dwie strony. Przypuszczam, że nie.
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 23.06.2010 19:33

Myślę że spokojnie dasz radę wytrzymać bez klimy. W Prizbie tez mam metę bez klimy i jest spokojnie. Nad morzem nawet jak jest upał nie jest tak nieznośny jak w mieście. Tak jak już koledzy pisali zdjęcie plazy jest z hotelu Priscipac. Plaża z drobnych kamieni i łatwym wejściem do wody i możliwością wypożyczenia łodki, kajaka. Samej kwatery nie znam. W każdym razie jak szukasz spokoju i odpoczynku Prizba jest spuper. W tym roku będę tam poraz 7 :) i nie mam zamiaru szukać szczęścia gdzie indziej. Pozdrawiam
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 24.06.2010 08:09

Napisz jeszcze czy są sklepy gdzie można zrobić zakupy, może jakiś większy market i jaki jest wybór restauracji? Czy jest ich sporo i gdzie?
Zależy mi na pizzerii ze względu na dzieci oraz restauracji z rybami i owocami morza oraz chorwackimi przysmakami (to dla nas):)
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 24.06.2010 15:35

Co do restauracji to jest w hotelu Priscipac i tuż przy "porcie" a właściwie przystani. Sklepy również są ale z okolic hotelu jest ok 2 km w sam raz na spacer :). W ubiegłym roku byliśmy na wieczorze z muzyką chorwacką a do tego były rybki "sardeli"z grilla prosto z morza. Pychotka. W okolicach poczty i portu są wywieszane ogłoszenia jesli cos takiego jest organizowane. W hotelu są organizowane wieczory chorwackie z owocami morza i polecam to bo jest smacznie. W hotelu kupuje się wejściówkę a kolacja jest do późnej nocy w formie stołu szwedzkiego. Oczywiście różnego rodzaju napitki są dodatkowo płatne. Pizzerii niestety nie ma. Dl Blato jest 8 km a do Vela Luki ok 18km. W Vela Luce jest świetna pizzeria tuż przy skrzyżowaniu za stacją benzynową przy porcie. Jak dobrze pamiętam od stacji benzynowej jest ok 700 m. Jak będziecie jechać na Korczulę zajedźcie na mule do Stonu. Auto trzeba zostawić na parkingu tuż przy drodze i pójść do knajpki. Jest ich tam sporo. Aha większy market "Kerum" jest w Vela Luce tuż przy drodze prowadzącej do portu. Ale w Blato też można zrobić zakupy. Ceny są na tym samym poziomie między Priżbą a Bato.
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 24.06.2010 17:55

Nie byłem w tym apartamencie, ale:
-spędzam w Priźbie każde wakacje od 10 lat i prawie zawsze w innym apartamencie, ale zawsze przy samym morzu.
- nigdy się nie zawiodłem, zasadniczo utrzymany jest podobny przyzwoity standard.
-tylko raz korzystałem z apartamentu klimatyzowanego i zaręczam- ma to swoje minusy (kwestia regulacji, zamykania okien i drzwi, dysonansu temperaturowego). Jak już ktoś wczesniej napisał - apatrament przy samym morzu ma dobry klimat. Bez NAJMNIEJSZEGO problemu dajemy sobie rade i ja z żoną i nasze dzieci, a zawsze jeździmy w najwiekszy upał czyli w pierwszej połowie sierpnia..

Z tego co widzę, Twój apartament nie jest tani, z pewnością bedzie przyzwoity.
Jeśli jest rzeczywiście w sąsiedztwie Priścapaca, to stety i niestety bedzie blisko do płaskiej plaży i atrakcji hotelowych (np. mała zjeżdżalnia dla dzieci), ale jednoczesnie będzie trochę plażowego hałasiku (choć niespecjalnie uciążliwego). Podpływam tam czasem łódką, kotwiczę obok i spędzam z dziećmi kilka godzin na tym terenie. Przykro mi, ale wyznaję zasadę ograniczania do minimum pstrykania zdjęć wakacyjnych, nie robiłem ich zatem i na Priścapacu.
W jednej z cześci półwyspu jest niezłe miejsce do skoków do wody.Do wyboru wysokości od 2 do 7 metrów - super, na razie udaje mi sie z 5m.

Sądzę jednak, ze twój apartament jest przynajmniej kilkaset metrów od Prisćapqaća bowiem na zdjeciu z okna widzę zachodni kraniec wysepki Vrhownjak.
O tzw. ogólnych atrakcjach Priźby i wyspy Korcula piszą inni w tym wątku i wielu innych, nic dodac, nic ująć.
Pozdrawiam i odwagi.
Pietrus
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 24.06.2010 18:10

Jest jeszcze chyba restauracja w Prizbie, po lewej stronie drogi jadąc w kierunku Grscicy. Nazwa wyleciała mi z głowy. Schodzi się po schodkach w kierunku morza (kilka stolików tuż nad wodą :) ).
No i jest jeszcze rewelacyjna Gica (coś w rodzaju naszej agroturystyki). Trudno ją wypatrzyć - tylko malutka tabliczka gdzieś w połowie drogi między Grscicą a Blato. Wjeżdża się "w krzaki". Droga hmm... polna.
Ale wrażenia niezapomniane (nie tylko dla podniebienia :) ).
Zresztą takich "agroturystycznych" miejsc na Korculi jest jeszcze kilka. Ale Gica jest najbliżej Prizby.
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 24.06.2010 21:28 przez witia, łącznie edytowano 1 raz
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 24.06.2010 18:40

Naprawdę serdecznie dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi. Niestety trochę mnie martwi brak pizzerii. Ponieważ moje dzieci jedzą tylko to za granicą. Ale trudno, jakoś sobie poradzimy. Napiszcie jeszcze czy to dobrze, że mój apartament jest odalony kilkaset metrów od Priscipaca?
Czy raczej odwrotnie?
Czy można w tych pobliskich knajpach zjeść coś przyzwoitego? Np. ryby lu mix mięs? Jaki rodzja kuchni serwują ww. restauracje?
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 24.06.2010 18:44

Napiszcie jeszcze czy w Priżbie jest wypożyczalnia łódek lub pontonów motorowych? Czy każdy z ulicy może taki wypożyczyć, czy potrzebne są uprawnienia do sterowania taką łodzią lub pontonem i jaki ewentualnie jest koszt wypożyczenia ww?
Dzięx
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 24.06.2010 19:11

Przy hotelu mozna wypożyczyć łódkę motorową. Nikt nie pytał o żadne patenty więc nie potrzeba żadnych uprawnień. Koszt to 190 kun więc nie rujnuje budżetu. Warto opłynąć wysepki Stopę, Vrhovniak czy Sredniak. W ubiegłym roku weszliśmy na Malą Kapię to jest drugi szczyt Korczuli 509n.pm. Widoki boskie. Widać Peljesać a potem ląd:). Czas wejścia ok 2 godzin. Warto pójść. Przez od Graścicy przez Prizbę i Priscipac w kierunku Brny wiedzie tylko jedna droga wzdłóż morza i włąsciwie jest to chyba obojętne czy bliżej czy dalej. Co do kuchni to jest południowa. Jesli chodzi o serwowane potrawy to jest rzecz gustu. Mi smakują i już nie mogę sie doczekać :).
Pietras to gratuluję . W tym roku będę po raz 7 w Prizbie i wcale nie myślę o tym żeby cokolwiek zmieniać :).
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 24.06.2010 21:09

Janusz777- pozdrawiam miłośnika Priźby.
Do rzeczy:
Jadąc przez Priźbę od strony Brny mamy następujące knajpy:
-Hotelowa na Priscapacu - nigdy nie korzystałem zatem trudno mi ocenić,
-Restauracja RIVA w samym porcie -200 m w lewo od głównej drogi - ten sam kucharz od 7 lat, bardzo dobre kalmary. Można je zamówić z grilla (w całości) lub tzw prźeny kalemari czyli prażone w panierce. Zdecydowanie preferuję prażone, ale rzecz gustu. Pizzę też podadzą, ale z mrożonej.
-Restauracja ĆERIN- przy samej głównej drodze po lewej stronie -i przepiękny widok z tarasu, warto zawalczyć o widokowy stolik. Mają niezłe ryby.
-Restauracja PRIŻBA - 100m w lewo od głównej drogi , nigdy nie korzystałem, ale znam takich co korzystali. Raczej nie polecają, ale ani biegunki ani obstrukcji nikt nie zakosztował.
-Restauracja GRŚCICA - w urokliwej zabudowanej domami zatoczce 300m w lewo od głównej drogi- podają dobrą zupę rybną. Fajnie się konsumuje spoglądając jednocześnie na życie mieszkańców i wczasowiczów w zatoczce.
-Restauracja GIĆA - w zasadzie już za Priźbą, ok 1 km pod górkę w kierunku na miejscowość Blato, w pewnym momencie odbijamy w polną drogę ok 200 m w lewo. W pełni sezonu koniecznie dzień wcześniej trzeba rezerwować, raczej osobiście, nie znam telefonu - - tam polecam róźnego rodzaju mięsa lądowe

Oczywiście można zamawiać w tych restauracjach cała gamę potraw, ja tylko przedkładam swoje sugestie. Hm, prawie wszędzie mogą też podać pizze z mrożonki. Z moimi dziećmi też zawsze problem. Pizzę nam zamówcie kochani rodzice! Nie odpuszczam, kupuję im ćevapcici z frytkami.

Wina w restauracjach polecam zamawiać tzw. domowe (domaće vino) i do tego karafka wody. Są tańsze, a przeważnie całkiem dobre. Jak nie zasmakuje domaće to jako drugą zamówicie bardziej firmową, ale za flaszkę poleci od 70 do 120 kun.

Ile trzeba wydać? Przyzwoity regionalny obiad z winem to około 80 do 160 kun/osobę czyli od 45 do 90 zł/osobę. Rzecz jasna za odgrzana pizzę z coca colą zmieścicie się poniżej tej dolnej kwoty.
Pozdrawiam
Pietrus
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone