Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fakt ujawnia prawdę o fotoradarach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.02.2012 16:47

W tym naszym dziwnym kraju to najpierw projektują sieć fotoradarów a dopiero pod nie ustalają, gdzie ma iść droga...;)

A potem jeżdżą jak wariaty przedstawiciele handlowi i 20 m przed fotoradarem po hamulcach a 20 m za już znowu są panami szosy... Podobnie jak kierowcy tirów... Widział ktoś za granicą, żeby na dwupasmówce tir wyprzedzał tira? jadą kulturalnie w sznureczku, tylko u nas włączy tempomat, zeby oszczędności robić i wyprzedza drugiego tira bo sam jedzie 94 a wyprzedzany 90 km/h
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 03.02.2012 19:14

Janusz Bajcer napisał(a):
bonar napisał(a):Tak się składa, że już pisałem komentarz w tym temacie, (rok 2010) przytoczę dwa fragmenty, mając nadzieję, że moderatorzy nie uznają tego za prezentowanie moich własnych poglądów politycznych:

Wkręcone społeczeństwo - w politykę!
Rzeczywistość w której żyjemy - wspólnie - napawa zapewne nie tylko mnie, zatroskaniem i zastanawia nad pokoleniem wstępującym na "ring" walki politycznej. Tylko po co?

Przeciąganie liny trwa, i albo zawodnicy przewracając się utaplają sami siebie brudem niemożliwym do sprania i na arenę polityczną wejdzie ktoś trzeci, albo za przyczyną cech przywódców - oby nie - nastała anarchia.

radary - polityka fiskalna
ordery - polityka wyborcza (zmarła poetka)
budowa dróg - polityka (Schetynówki)
media - polityka lewacka (...)
praca - polityka kolesi (W-ce dyr COS)
zezwolenie na dwie równoczesne manifestacje w tym samym miejscu - polityka
życie obywatela w Polsce - POLITYKA :!:

Wniosek - siedzieć cicho, łeb na dół i OKLASKI, OKLASKI, jest OK :(

Tutaj też Cię (na razie) ostrzegam :!: :idea:

bonar - i ja Cię też w tym miejscu upominam!!!

i nie próbuj poruszać tematów fryzjera czy ginekologa pani minister - nie Twoja sprawa!
i nie czepiaj się ACTA, każdy matoł sam po słupkach wie jak zareagować
w ogóle apeluję o powstrzymanie się od komentarzy dotyczących Frontu Jedności Narodu!
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.02.2012 08:36

turan napisał(a):
bonar napisał(a):Tak się składa, że już pisałem komentarz w tym temacie, (rok 2010) przytoczę dwa fragmenty, mając nadzieję, że moderatorzy nie uznają tego za prezentowanie moich własnych poglądów politycznych:

Wkręcone społeczeństwo - w politykę!
Rzeczywistość w której żyjemy - wspólnie - napawa zapewne nie tylko mnie, zatroskaniem i zastanawia nad pokoleniem wstępującym na "ring" walki politycznej. Tylko po co?

Przeciąganie liny trwa, i albo zawodnicy przewracając się utaplają sami siebie brudem niemożliwym do sprania i na arenę polityczną wejdzie ktoś trzeci, albo za przyczyną cech przywódców - oby nie - nastała anarchia.

radary - polityka fiskalna
ordery - polityka wyborcza (zmarła poetka)
budowa dróg - polityka (Schetynówki)
media - polityka lewacka (...)
praca - polityka kolesi (W-ce dyr COS)
zezwolenie na dwie równoczesne manifestacje w tym samym miejscu - polityka
życie obywatela w Polsce - POLITYKA :!:

Wniosek - siedzieć cicho, łeb na dół i OKLASKI, OKLASKI, jest OK :(

Tutaj też Cię (na razie) ostrzegam :!: :idea:

bonar - i ja Cię też w tym miejscu upominam!!!

i nie próbuj poruszać tematów fryzjera czy ginekologa pani minister - nie Twoja sprawa!
i nie czepiaj się ACTA, każdy matoł sam po słupkach wie jak zareagować
w ogóle apeluję o powstrzymanie się od komentarzy dotyczących Frontu Jedności Narodu!

i był temat o fotoradarach ;)
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 04.02.2012 09:04

Bo z taką gorliwością Januszową można zabić każdy temat i całkiem rozłożyć ten dział forum. Penalizować choćby najmniejsze skojarzenie z polityką jest łatwiejsze (nawet gdy rozmawia się w kulturalnym tonie), niż scigać za obrażliwe osobiste wypowiedz, o czym można było się przekonać w starym temacie piłka nożna, gdzie niektórzy okazali się bardziej równi od innych.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 04.02.2012 09:06

Kiepura napisał(a):1,2 miliarda. No problem. Skasuje się tolerancję w pomiarze prędkości i nawet 2 się uzbiera :D

Francuski odpowiednik Rostowskiego juz dawno na to wpadł,policzył i zarabia:

Francja: radary ważnym źródłem dochodu

2080 automatycznych radarów zainstalowanych na drogach Francji dało w 2011 r. skarbowi państwa z mandatów 630 mln euro. Zryczałtowane mandaty wymierzone zmotoryzowanym, których zarejestrowały automatyczne radary dały państwu 530 mln euro poinformował francuski minister spraw wewnętrznych Claude Guéant. Do tego należy dodać koszty nieterminowego uregulowania mandatu, albo zapomnienia o zapłacie, co wyniesie 100 mln euro. Minister wyjaśnił, że 37 proc. całej sumy jest przeznaczone na zakup radarów i ich utrzymanie, 33 proc. trafi do urzędu finansującego infrastrukturę transportu (Afit), a pozostałe 30 proc. zasili kasy samorządów lokalnych (także na finansowanie infrastruktury transportu). Sumy te należy porównać z kosztem zagrożeń dla społeczeństwa ze strony transportu drogowego, które w 2010 r. oszacowano na 23 mld euro podkreśla francuskie MSW.

Nowe radary

Z 2080 elektronicznych urządzeń pomiaru prędkości, działających we Francji, 480 zainstalowano w 2011 r. W tym roku dojdzie 400 następnych wskazał minister, co jest zgodne z zaleceniami szefa państwa. W bieżącym roku zmotoryzowanych czeka jeszcze jedna zmiana: stopniowo będą usuwane z poboczy tablice ostrzegające o obecności radaru, ustawiane dotąd w jednakowej odległości, i będą zastępowane tzw. radarami pedagogicznymi pokazującymi prędkość, ale bez automatycznego karania kierowcy. Obecnie istnieje 40 takich radarów ostrzegawczych, ich łączna liczba wzrośnie do 4 tysięcy, a będą stawiane w różnych odległościach od radaru wysyłającego mandaty wyjaśnił Guéant. Jednocześnie weszły w życie we Francji przepisy zakazujące używania antyradarów (można je mieć w samochodzie, ale wyłączone) oraz zdecydowanie podwyższające kary na różne wykroczenia. Np. za rozmowę przez komórkę podczas prowadzenia pojazdu mandat rośnie z 35 do 135 euro, a punkty karne z 2 do 3. Przy kontroli prędkości istnieje we Francji tolerancja do 5 km/h przy prędkościach do 100 km/h i 5 proc. powyżej 100 km/h.

a przebiegłość francuskiej policji niewyobrazalna ;)

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.02.2012 14:56

arkona napisał(a):Bo z taką gorliwością Januszową można zabić każdy temat i całkiem rozłożyć ten dział forum.

To nie moja gorliwość, tylko przypomnienie regulaminu :idea:
Przypomniałem akurat ja, ale mógł to zrobić każdy inny moderator lub Admin.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.02.2012 07:13

Przepraszam b. wszystkich, bo to ja, między innymi, docisnąłem, aby zakazać na forum poruszania tematów dot. polskiej polityki.
Tak jakoś wydawało mi się, że się atmosfera zasmradza, gdy nie ma takiego zakazu, a przy okazji udowodniłem przeciwnikom słusznego zamordyzmu (np. panującego w USA), że ograniczenie i restrykcje są bardzo przydatne w demokracji i dzięki nim można zapewnić jako taką równość i fajną atmosferę.
A poza tym ględzenie lemingów doprowadzało mnie do białej gorączki :)

A co do radarów, to niech sobie wiszą, niech sobie nas kroją i dopadają itp itd.
To i tak, jak widać wedle statystyk, nie przynosi żadnego pozytywnego skutku, a przynajmniej kasa do gminy wpływa i jakby nie było zawsze jakiegoś tam chodnika przybędzie lub dziury w jezdni ubędzie :)
A kary u nas i tak są śmieszne i niepoważne i nigdy nie będą skuteczne.
Więc odwalcie się od radarów.

pozdro
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.02.2012 08:28

Janniko, czy ty w dzieciństwie na głowę upadłeś albo cię bili?
Ty masz jakieś rozdwojenie jaźni... Piszesz o zakazie politykowania a 2 linijki niżej.... miałem dosyć ględzenia lemingów...
Trzeba było powiedzieć, że chcesz wprowadzić cenzurę a nie troszczyć się o poziom dyskusji na forum..
Naczelny politykier od siedmiu boleści na forum poucza innych o prowadzeniu rozmów politycznych.
A może ty chciałeś być politykiem i ci nie poszło? Na politologię cię nie przyjęli (jeśli tak to ci udzielę kilku rad co trzeba zrobić, żeby egzamin zdać), na radnego albo sołtysa nie wybrali i w ten sposób swoją frustrację wyładowujesz...
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 05.02.2012 10:22

franko napisał(a):Albania??
Chodziło mi o kraje solidnie zmotoryzowane.
Fotoradary na kozy...?? Z szacunkiem dla Albanii.
PZDR.

Przecież tam jeżdżą tylko (no prawie tylko) Mercedesy a nie kozy... :wink: :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2012 11:42

janniko napisał(a):A poza tym ględzenie lemingów doprowadzało mnie do białej gorączki :)

Jedyne co ci przyświecało w temacie polityki to uzyskanie zakazu mówienia prawdy o Kaczyńskich, co bardzo często łączyło się z ich krytykowaniem. Typowo PiSdzielcze zachowanie.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.02.2012 12:01

Bocian napisał(a):
janniko napisał(a):A poza tym ględzenie lemingów doprowadzało mnie do białej gorączki :)

Jedyne co ci przyświecało w temacie polityki to uzyskanie zakazu mówienia prawdy o Kaczyńskich, co bardzo często łączyło się z ich krytykowaniem. Typowo PiSdzielcze zachowanie.

:lool:

Przecież w tym temacie o niczym innym się nie pisało tylko tą "prawdę" o Kaczyńskich, w tym wyzwiska na wszystkie możliwe sposoby.

A temat zaczął przeszkadzać i znikł jak sie okazało, że jest kilka osób, które zaczęły to kontrować.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2012 12:07

Prawdy nie skontrujesz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.02.2012 13:39

Bocian i Kiepura - Wasze posty w sprawie radarów czy w innej ... bo nie kumam :?:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=27526
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2012 13:49

Janusz, reaguj na przyczyny a nie na skutki.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 05.02.2012 22:58

arkona napisał(a):Bo z taką gorliwością Januszową można zabić każdy temat i całkiem rozłożyć ten dział forum.

To nie moja gorliwość, tylko przypomnienie regulaminu :idea:
Przypomniałem akurat ja, ale mógł to zrobić każdy inny moderator lub Admin.

Jakoś w innych tematach nie przypominasz - oj KALI, KALI !

:wink:

pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Fakt ujawnia prawdę o fotoradarach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone