Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Espresso

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.02.2007 22:29

chesjowisz napisał(a):
Plumek napisał(a):
Sztuczne jajka Petris - to jajka w proszku.

Petris czy Ty przed nami coś ukrywasz? :wink:
P.S
Najlepsza espresso jest na placu Pigalle .Hasło; nestcafe.Odzew; sztuczne jajka Petris. :D

Jeżeli Plumek o tym wie,wiec nie jest to zadna tajemnica. :)
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 21.02.2007 22:49

petris napisał(a):
chesjowisz napisał(a):
Plumek napisał(a):
Sztuczne jajka Petris - to jajka w proszku.

Petris czy Ty przed nami coś ukrywasz? :wink:
P.S
Najlepsza espresso jest na placu Pigalle .Hasło; nestcafe.Odzew; sztuczne jajka Petris. :D

Jeżeli Plumek o tym wie,wiec nie jest to zadna tajemnica. :)

Kawa stygnie - pomyslał Stirlitz. - Gestapo i tak nie dojdzie kto zabił porucznika Kawę. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.02.2007 09:44

Piłem espresso w Chorwacji, zupelnie przyzwoite, ale nie należy porownywać go z paletą kaw jakie można dostać we Włoszech. Włosi są fanami kawy. Dla nich rodzaj kawy określa pora dnia. Inną piją rano, inną w południe, inną wieczorem. ZAsadniczo przeciętny Włoch wypija kilka kaw dziennie, a jakość kawy którą można kupić w sklepie jest świetna.
Ja również jestem goracym entuzjastą espresso, wykorzystuję do tego ekspres ciśnieniowy automat Rowenty, prosty, dość tani, ale dobrego capucino nie da sie osiągnąć. Uważam, że jakość kawy głównie zależy od jej rodzaju i czy była zmielona bezpośrednio przed parzeniem.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 22.02.2007 10:48

Jak wiadomo kawa musi byc czarna ,goraca i podana do łózka. :)
A odnosnie jajek petris.....przepraszam sztucznych, co to koniec dyskusjii ???:wink: a tak ładnie sie zapowiadało :) :lol: :lol: :lol:
Nie tylko ty zauwazyłes ,moja rodzinka juz wczesniej smiała sie z tego lapsussu :lol: :lol: :lol:
Ale jestes dobry w te klocki ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.02.2007 11:08

[quote="petris"]Jak wiadomo kawa musi byc czarna ,goraca i podana do łózka. :)

Ja bym jeszcze dodał mały koniaczek, tak dla pobudzenia organizmu do pracy (taką kawkę często pijemy rano w niedzielę na działce-wiem,że nie jadę nigdzie autem).
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 22.02.2007 11:34

maciek1956 napisał(a):
petris napisał(a):Jak wiadomo kawa musi byc czarna ,goraca i podana do łózka. :)

Ja bym jeszcze dodał mały koniaczek, tak dla pobudzenia organizmu do pracy (taką kawkę często pijemy rano w niedzielę na działce-wiem,że nie jadę nigdzie autem).

kawa ,koniaczek ,pobudzenie organizmu :D czarna i gorąca podana do łóżka, a sztuczne jajka na nocnym stoliku leżą :wink:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 22.02.2007 13:29

chesjowisz napisał(a):
maciek1956 napisał(a):
petris napisał(a):Jak wiadomo kawa musi byc czarna ,goraca i podana do łózka. :)

kawa ,koniaczek ,pobudzenie organizmu :D czarna i gorąca podana do łóżka, a sztuczne jajka na nocnym stoliku leżą :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jeszcze troche, Wielkanoc ,beda wisiec na firankach ,ku ozdobie mieszkania,ale nie w proszku. :lol: :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 22.02.2007 14:55

hmmm...rozkosznie zapachniało. Ja kiedyś dostałam fajny przewodnik po kawach. http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 7.html?i=1

chyba czas na przerwę...kawową :-D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.02.2007 15:10

mama_Kapiszonka napisał(a):http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/5,69706,3828527.html?i=1

chyba czas na przerwę...kawową :-D

Sorki znow za poprawiacza robię :oops:
Jaaasne aleś mi smaka narobiła ... mniam, a ja sobie tutaj nie mogę kawy zrobić, nawet zwykłej rozpuszczalnej :cry:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 24.02.2007 14:15

W takim temacie moge śmiało powiedzieć, że najlepszą kawę do tej pory piłem w Rovinji, w okolicach portu. Espresso z jakimś alkoholem (nazwy nie pamietam - to juz 7 lat mineło) ale była zaje... ups!
Bardzo dobra była :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.02.2007 15:29

Ja lubie "grecke cappucino"(moj wynalazek)
robi sie tak:
do filizanki daje troche cukru(melasa-ciemny cukier) i mleka od soji-robi piane(na aparatu), potem na te piane nalewam espresso(z aparatu)

bardzo dobry-polecam
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.02.2007 16:43

Bardzo ciekawa strona wszystko o kawie.
http://www.espresseria.pl/html/kawa_espresso.htm

Smacznego :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.02.2007 19:49

Tutaj tylko dodam na czym polega genialność zwykłego wloskiego espresso, takiego jakie można dostać w zwykłym barze przy autostradzie. Jest malutkie, niesamowicie gorące o autentycznym zapachu. A co jest jego genialną częścią??
Jeżeli go wypijesz to tak jakbyś dostał pałą po głowie. Olbrzymi kop i wracasz do życia, możesz jechać dalej.
I na tym to polega. Nigdzie indziej nie doświadczyłem podobnego uczucia, a upały włoskiego południa mogą doprowadzić do skrajnej senności.

Pozdrawiam. :wink:
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 10.05.2007 12:29

Witam :D Jestem na tym forum dopiero od 2 dni i nie spodziewalem sie tu nie tylko maniakow CRO ale tez dobrego espresso.Po przeczytaniu wszystkich postow podzielam zdanie ze dobra kawa to nie tylko ekspres ale i dobry mlynek ,no i wiadomo kawa,bez tych 3 rzeczy to se neda.GAGGIA CLASIC to jest to :D ja mam Rowente adagio 180 tzw dobry plastik za rozsadna cene haha ale na poczatek moze byc.Polecam fajna stronke www.caffeprego.pl/ale nie ma to jak wypic espresso w urokliwej kafejce na promenadzie w Hvarze,te waskie uliczki placyki to jest to
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 12.08.2010 14:59

A ty czas stanął w miejscu...jak przy dobrym espresso :)
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone