Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E75 cieszyn-zilina

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 07.08.2008 08:38

w godzinach wczesno rannych i wieczorno nocnych lepiej jechać przez Zwardoń /od Cadcy do granicy polskiej ograniczenia do 40/h stoją bardzo często i niesytety czyhają na nasz naród :twisted:
w ciągu dnia ruch na terenie Milówka -Węgierska Górka - Przybędza wzmożony lokalnie + korki w okolicach Zywca

z Cadcy do Cieszyna kaszana kompletna remont mostu korki do świateł
od Cieszyna ok do Bielska lub na wiślankę i dalej :cry:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.08.2008 08:45

Dr Seselj napisał(a):Jak napisano wyżej obwodnica Cadcy jest na pewno płatna, a na stronie słowackich autostrad wymieniony jest jeszcze jeden odcinek przed Żyliną (Strażov), gdzie potrzeba winietki. To chyba kwałek dwupasmówki przed samą Żyliną, jadąc od północy.

Nie - Strażov jest między Żyliną a Poważską Bystrzycą (czyli jadąc z Zyliny na południe) - jest tam już wybudowany kawałek autostrady.

Odcinek przed Żyliną jadąc od Cadcy jest oznaczony znakiem "droga dla pojazdów samochodowych" (biały samochodzik na niebieskim tle), ale pod spodem wisi tabliczka "Bez uhrady" - czyli jest bezpłatny.
granaux
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) granaux » 07.08.2008 17:44

Leszek W napisał(a):Wracałem 28 lipca tym kawałkem przez Czechy i odniosłem wrażenie, że lepiej było jechać przez Zwardoń - roboty na drodze kolejka przez remontowanym wiaduktem i prawie cały czas teren zabudowany. Zasugerowałem się tym, że od Cieszyna do Bielska mamy w Polsce kawałek dobrej drogi ekspresowej (!!!). Zaznaczam, że nie znam stanu drogi Zwardoń - Żywiec - Bielsko w tym roku, ale w ubiegłym jechało mi się nieżle.

Polecam w związku z tym wariant alternatywny: Cieszyn- Frydek Mistek, dalej w lewo drogą nr 56, wjazd na Słowację w miejscowości Makov i wyjeżdżamy w Bytcy na autostradę do Bratysławy. Trochę przez góry, ale jak ma się szczęście i nie trafi się za TIRa lub autobus jest chyba zdecydowanie szybciej. Jechałem w zeszłym roku dwukrotnie, w tym roku w czerwcu i ponownie wybieram się tamtędy we wrześniu.Żadnych robót, droga porządna, choć jak wspomniałem kawałek przez góry (max wysokość wg GPS ok. 700 m npm)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 07.08.2008 20:20

Dokładnie tak jechałem do Chorwacji, ba - nawet miałem chwilowo pietra, czy nie jechałem przypadkiem płatną autostradą. Droga rzeczywiście jakościowo lepsza, choć kręta no i ciekawe widoczki dla pasażerów.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 07.08.2008 22:55

Może to być ciekawa opcja - na szczęście póki co droga ekspresowa do Frydka Mistka jest bezpłatna.
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 08.08.2008 10:21

Leszek W napisał(a):Wracałem 28 lipca tym kawałkem przez Czechy i odniosłem wrażenie, że lepiej było jechać przez Zwardoń - roboty na drodze kolejka przez remontowanym wiaduktem i prawie cały czas teren zabudowany. Zasugerowałem się tym, że od Cieszyna do Bielska mamy w Polsce kawałek dobrej drogi ekspresowej (!!!). Zaznaczam, że nie znam stanu drogi Zwardoń - Żywiec - Bielsko w tym roku, ale w ubiegłym jechało mi się nieżle.

Mam absulutnie inne odczucia.
W tym roku wracałem przez Słowację i coś mnie podkusiło aby z Cadcy jechać przez Zawrdoń i Zywiec a nie przez Mosty i Cieszyn-Biesko.
Droga przez Skalite w remoncie po polskiej stronie przebudowa aż do Milówki.
Potem wąska droga /poza krótką obwodnicą Żywca/ aż do samego Bielska i sam przejazd przez miasto.

Jeżeli ktoś wraca przez Słowację to TYLKO krotkim odcinkiem przez Czechy a potem S1 do Bielska.

Jeżeli chodzi o trasę przez Żywiec to ktos pisał że poza obejściem WG wszystko jest zrobione..... :lol:

Wolne żarty...........

obejściwe WG - ok. 2011
wschodnia obwodnica BB - 2011 /chyba, że będą dalej protesty/
BB-Żywiec - 2012 / najwczesniej - bo wciąz są kłopoty z ustaleniem przebiegu drogi/

zatem najwcześniej ok. 2012 będzie to dobra droga do Cro pod warunkiem że Słowacy zrobią swoje na odcinku Skalite-Cadca...... :?

Już chyba wczesnieuj bo za jakieś 2 lata po wybudowaniu A1 /Gliwice-Gorzyczki/ - krotki odcinek czeskiej autostrady /Ostrawa-granica/ oraz ekspresówki z Wiednia do granicy z Cz ta droga będzie szybasza.....

pozdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2008 11:26

larry123 napisał(a):

Mam absulutnie inne odczucia.
W tym roku wracałem przez Słowację i coś mnie podkusiło aby z Cadcy jechać przez Zawrdoń i Zywiec a nie przez Mosty i Cieszyn-Biesko.
Droga przez Skalite w remoncie po polskiej stronie przebudowa aż do Milówki.
Potem wąska droga /poza krótką obwodnicą Żywca/ aż do samego Bielska i sam przejazd przez miasto.

Jeżeli ktoś wraca przez Słowację to TYLKO krotkim odcinkiem przez Czechy a potem S1 do Bielska.

Jeżeli chodzi o trasę przez Żywiec to ktos pisał że poza obejściem WG wszystko jest zrobione..... :lol:

Wolne żarty...........

obejściwe WG - ok. 2011
wschodnia obwodnica BB - 2011 /chyba, że będą dalej protesty/
BB-Żywiec - 2012 / najwczesniej - bo wciąz są kłopoty z ustaleniem przebiegu drogi/

zatem najwcześniej ok. 2012 będzie to dobra droga do Cro pod warunkiem że Słowacy zrobią swoje na odcinku Skalite-Cadca...... :?

Już chyba wczesnieuj bo za jakieś 2 lata po wybudowaniu A1 /Gliwice-Gorzyczki/ - krotki odcinek czeskiej autostrady /Ostrawa-granica/ oraz ekspresówki z Wiednia do granicy z Cz ta droga będzie szybasza.....

pozdr.

potwierdzam - Skalite rozkopane - droga okropna
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 08.08.2008 23:02

Witam.
Ciekawe jak to jest z tym tunelem na obwodnicy Cadcy. Powiem szczerze jeżdżę tamtedy na Zilinę kilka razy w miesiącu i jak dotychczas nigdy nie miałem wykupionej winiety. Faktem jest, że czesto tam stoją patrole. Z tego co napisaliście wynika, że mam duzo szczęścia, skoro mnie nie zatrzymali, a nie raz sie zdarzało, że przejżdzałem koło nich dosyć wolno ze wzgledu na jakies koreczki. Teraz trzeba bedzie jeżdzić przez miasto, choć z przyczepa pewnie bedzie tam ciasno.
Dzieki za info.
Pozdrav
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 09.08.2008 11:16

miro.t napisał(a):Ciekawe jak to jest z tym tunelem na obwodnicy Cadcy. Powiem szczerze jeżdżę tamtedy na Zilinę kilka razy w miesiącu i jak dotychczas nigdy nie miałem wykupionej winiety.

Jak jeździsz często to obejrzyj jakie tam znaki stoją.
Jeśli jest
Obrazek
bez żadnej tabliczki to winieta jest konieczna.

Jeśli powyższy znak jest uzupełniony tabliczką "Bez úhrady" to droga jest bezpłatna.
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 09.08.2008 17:04

1. obwodnica Cieszyna w kierunku Ziliny jest juz poprawnie oznakowana. nie trzeba dojezdzac do frydka.
2. cieszyn - zilina (tunel, ekspresówka) jest bezplatna. znak jest a pod nim w 3 jezykach ze bez opłat. przed tunelem tez informacja, że za free ale należy zwolnic i włączyć swiatła. dopier do zilina jest płatna autostrada do bratysławy.
3. cadca - zilina - masakra. jeden pas praktycznie caly czas rozkopany. dopiero do wegierskiej do zywca porzadna droga a potem do bielska znowu dziury.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2008 19:26

jdubowski napisał(a):
Jeśli jest
Obrazek

Jeśli powyższy znak jest uzupełniony tabliczką "Bez úhrady" to droga jest bezpłatna.

A nie jest tak,że w Słowacji jakby na opak...zielone tablice autostrada ,niebieskie local?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 10.08.2008 09:39

hepik napisał(a):
jdubowski napisał(a):
Jeśli jest
Obrazek

A nie jest tak,że w Słowacji jakby na opak...zielone tablice autostrada ,niebieskie local?

A to nie ma wiele do rzeczy - znaki informacyjne (nie idzie mi o tablice drogowskazowe...) zarówno w Polsce jak i na Słowacji mają tło niebieskie.
emiro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emiro » 11.08.2008 12:05

Polecam w związku z tym wariant alternatywny: Cieszyn- Frydek Mistek, dalej w lewo drogą nr 56, wjazd na Słowację w miejscowości Makov i wyjeżdżamy w Bytcy na autostradę do Bratysławy. Trochę przez góry, ale jak ma się szczęście i nie trafi się za TIRa lub autobus jest chyba zdecydowanie szybciej. Jechałem w zeszłym roku dwukrotnie, w tym roku w czerwcu i ponownie wybieram się tamtędy we wrześniu.Żadnych robót, droga porządna, choć jak wspomniałem kawałek przez góry (max wysokość wg GPS ok. 700 m npm)

Witam.
Pytanko w związku z tą alternatywą: czy odcinek drogi między FRYDEK-MISTEK a FRYDLANT (droga 56 )nie jest przypadkiem płatny ?

dzięki.
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 11.08.2008 13:17

<b>emiro</b> na pewno nie zreszta zobacz:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pozdrawiam
Mikele
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikele » 18.08.2008 10:45

Czy ktoś może napisać na czym polega na dzień dzisiejszy problem z drogą przez Zwardoń/Skalite? Tzn. czy jest tam ruch wahadłowy, czy jedziemy 20 km/h czy po prostu jedziemy ale nie za szybko (50-60 km/h) do Żyliny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone