Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.11.2019 15:46

Dzień dobry.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.11.2019 19:44

Dobry wieczór. :wink:

Połowa listopada, a dyskusja o wymianie opon, zaledwie śladowa. :oczko_usmiech:
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 14.11.2019 20:39

Szczerze to jeszcze nie wymieniłem...
Pierwszy wolny weekend najprawdopodobniej dopiero za tydzień się szykuje...więc wtedy pobawię się w wulkanizatora :wink:

Dobry wieczór.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.11.2019 21:05

Od roku w obu autach mam opony wielosezonowe, więc wymianę mam z głowy :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.11.2019 21:14

E tam "sezonówki". :oczko_usmiech: Można by podyskutować, czy już, czy może za tydzień. Od +7, czy może od +5 zmieniamy.
A tak co, problem z głowy i dyskusja też z głowy. :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.11.2019 22:00

walp napisał(a):E tam "sezonówki". :oczko_usmiech: Można by podyskutować, czy już, czy może za tydzień. Od +7, czy może od +5 zmieniamy.
A tak co, problem z głowy i dyskusja też z głowy. :oczko_usmiech:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jednym autem robię ok 10tys km razem z wyjazdem do CRO i nad nasze morze, drugim niecałe 5tys km. Nie opłaca się trzymać dwóch kompletów :oczko_usmiech: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.11.2019 22:29

dids76 napisał(a):Od roku w obu autach mam opony wielosezonowe, więc wymianę mam z głowy :wink:

A słyszałeś, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego? :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.11.2019 22:40

anakin napisał(a):
dids76 napisał(a):Od roku w obu autach mam opony wielosezonowe, więc wymianę mam z głowy :wink:

Tak mówią, ale w tym przypadku polegam na własnym doświadczeniu :) Podobnie jak dids76 używam od lat wielosezonówek w dwóch samochodach. Jak dotąd nie doznałem żadnego dyskomfortu, za to nie muszę dwa razy w roku przejmować się kolejkami do wulkanizatora :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.11.2019 22:49

Tak całkiem poważnie, to także brałem pod uwagę zmianę na wielosezonówki. Różne są opinie, ale trzeba by się przekonać samemu.
W kolejkach nie stoję, bo kilka dni wcześniej dzwonię, umawiam się na godzinę i załatwione. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.11.2019 00:17

Waldku, jako że to sprawa bezpieczeństwa każdy musi wziąć decyzję na swoje barki. Ja, od kiedy jeżdżę na wielosezonówkach, nie miałem żadnych poślizgów zimą czy jakichkolwiek zdarzeń w innych porach roku ale nie wiem jak zachowałyby się w sytuacji naprawdę ekstremalnej. Nigdy nie musiałem gwałtownie hamować w trudnych warunkach by uniknąć wypadku dlatego nie chcę się wymądrzać. W normalnej eksploatacji, zarówno latem na suchej jak i mokrej nawierzchni oraz zimą na śniegu (niezbyt głębokim) spisują się przyzwoicie. Nie zauważyłem też zwiększonego spalania ale wydaje mi się, że w jednym z samochodów są latem ciut głośniejsze od letnich, na jakich kiedyś jeździłem. W drugim mam inne i różnicy nie zauważyłem.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.11.2019 10:13

greenrs napisał(a):
anakin napisał(a):

Tak mówią, ale w tym przypadku polegam na własnym doświadczeniu :) Podobnie jak dids76 używam od lat wielosezonówek w dwóch samochodach. Jak dotąd nie doznałem żadnego dyskomfortu, za to nie muszę dwa razy w roku przejmować się kolejkami do wulkanizatora :wink:

Dzień dobry

W swoim już wymieniłem koła na zimowe. Letnie mam z niższym profilem, teraz przy szybszej jeździe na moich zimowych czuje się zdecydowanie mniej bezpiecznie, no ale nie ma jeszcze zimy :)

Żona w swoim koła na zimowe wymienia w dniu dzisiejszym. Zarówno lato jak i zima jeszcze na 1-2 sezony spokojnie wystarczą, gdyż jeździ tylko do biura w warunkach miejskich dobrą drogą. Jak się skończą, to pewnie też kupię nowe wielosezonowe

W wcześniejszych 2 autach, na koniec, ostatnie z 2 sezony non stop jeździła na zimowych, bez niemiłych konsekwencji
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.11.2019 10:19

Dzień dobry.

Czyżby znów wróciło babie lato? 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.11.2019 10:29

Dzień dobry. :D

Mnie czeka zmiana uzębienia. :oczko_usmiech:
Dzisiaj u dentysty usuwałem trzy korzenie i jednego "ruchomego" zęba.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 15.11.2019 10:35

Janusz Bajcer napisał(a):Dzień dobry. :D

Hollywoodzki uśmiech jest teraz w modzie :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.11.2019 10:40

Janusz Bajcer napisał(a):Dzień dobry. :D

Tak bywa, swoje musisz przecierpieć :) ale ew. nowe to jest nowe :) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko