Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 19.11.2016 15:37

I sobie pada.
Dzień dobry.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 19.11.2016 15:38

weldon napisał(a):Za 4 dychy za wymianę, mycie, wyważenie i zapakowanie kół do bagażnika, to mi lotto jak były przechowywane i ile czasu zajmuje samodzielna zmiana :)

Dokładnie, płacę 5 dych i mam spokój z odkręcaniem, kolejnym podnoszeniem, przekładaniem i dopompowaniem. Przechowuję koła poziomo na stojaczku z lidla a i tak wyszło że kierownica drga po indywidualnej przekładce i trza było wyważać. W tym sezonie z kolei okazało się że z jednego z kół zeszło powietrze podczas przechowywania, jakaś mikrodziura musiała gdzieś się pojawić a że to okazanie miało miejsce u wulkanizatora więc od ręki naprawa a koszt ciągle bez zmian - 50 dych. Więcej plusów widzę w zlecaniu wymiany.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 19.11.2016 15:47

AdamZ napisał(a):
weldon napisał(a):Za 4 dychy za wymianę, mycie, wyważenie i zapakowanie kół do bagażnika, to mi lotto jak były przechowywane i ile czasu zajmuje samodzielna zmiana :)

Dokładnie, płacę 5 dych i mam spokój z odkręcaniem, W tym sezonie z kolei okazało się że z jednego z kół zeszło powietrze podczas przechowywania, jakaś mikrodziura musiała gdzieś się pojawić a że to okazanie miało miejsce u wulkanizatora więc od ręki naprawa a koszt ciągle bez zmian - 50 dych. Więcej plusów widzę w zlecaniu wymiany.

Jednak cena po naprawie trochę wzrosła :wink: :mrgreen: :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.11.2016 15:48

yzedef napisał(a):Koła można wyważać ale tak jak kolega wyżej napisał nie co sezon, jak jest ok to po co ?.

Napisałem, że są różne szkoły. Jedni mówią, że trzeba zawsze wyważać, bo ścieranie gumy, układanie się opony na feldze i takie tam, inni, że np. co 10 tys., jeszcze inni, że gdy się nie wymienia opon, ale całe koła, a ciężarki są w porządku, to nie trzeba wyważać.

Za wymianę kompletu kół z wyważeniem, płacę 30 zł. Stać mnie na taki kaprys. :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 19.11.2016 16:29

walp napisał(a):
yzedef napisał(a):Koła można wyważać ale tak jak kolega wyżej napisał nie co sezon, jak jest ok to po co ?.

Napisałem, że są różne szkoły. Jedni mówią, że trzeba zawsze wyważać, bo ścieranie gumy, układanie się opony na feldze i takie tam, inni, że np. co 10 tys., jeszcze inni, że gdy się nie wymienia opon, ale całe koła, a ciężarki są w porządku, to nie trzeba wyważać.

Za wymianę kompletu kół z wyważeniem, płacę 30 zł. Stać mnie na taki kaprys. :D

Fajnie że cię stać ale chyba na 30-100zł stać każdego :), akurat ja piszę z własnego doświadczenia, a pracuję w branży motoryzacyjnej już ładnych naście lat tak więc ok, ciebie stać a ja tego nie robię bo jest to bezcelowe co sezon jak się nic z kołami nie działo. Ale każdy robi jak chce i co chce, a my tu tylko wymieniamy własne doświadczenia i tyle. Innym aspektem jest temat samego zakładu i jakości usług bo jest wiele takich co ci bardziej spieprzą niż miałeś... a jak jesteśmy przepisowi to zgodnie z zasadami pamiętaj, że wentyle powinno się wymieniać co 2 lata :).
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.11.2016 16:42

elka21 napisał(a):
AdamZ napisał(a):

Dokładnie, płacę 5 dych i mam spokój z odkręcaniem, W tym sezonie z kolei okazało się że z jednego z kół zeszło powietrze podczas przechowywania, jakaś mikrodziura musiała gdzieś się pojawić a że to okazanie miało miejsce u wulkanizatora więc od ręki naprawa a koszt ciągle bez zmian - 50 dych. Więcej plusów widzę w zlecaniu wymiany.

...nie wiem...ale u nas za 50 dych nie wymienisz i wyważysz ....kosztuje 100 zł...a serwis garażowy to 80 dych :wink:
...ale co tu gadać ...będąc latem w Żywcu jadłem dużego loda z automatu za 4zł a u nas takiej wielkość kosztował 8 zł .... :mrgreen:

yzedef napisał(a):.. a jak jesteśmy przepisowi to zgodnie z zasadami pamiętaj, że wentyle powinno się wymieniać co 2 lata :).

..a wystarczy wymienić maszynkę w wentylu a nie cały wentyl ...żeby powietrze nie schodziło :wink:
Ostatnio edytowano 19.11.2016 16:47 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.11.2016 16:47

yzedef napisał(a):Fajnie że cię stać ale chyba na 30-100zł stać każdego :), akurat ja piszę z własnego doświadczenia, a pracuję w branży motoryzacyjnej już ładnych naście lat tak więc ok, ciebie stać a ja tego nie robię bo jest to bezcelowe co sezon jak się nic z kołami nie działo.

Robimy wiele bezcelowych rzeczy, ja m. in. wyważam sobie koła co sezon. :lol:
yzedef napisał(a): ... a jak jesteśmy przepisowi to zgodnie z zasadami pamiętaj, że wentyle powinno się wymieniać co 2 lata :).

Obecny samochód mam szósty rok, wymieniłem 2x, więc nie jestem tak do końca przepisowy. :oops: Obiecuję poprawę.
:oczko_usmiech:
yzedef napisał(a):Innym aspektem jest temat samego zakładu i jakości usług bo jest wiele takich co ci bardziej spieprzą niż miałeś...

Jestem z głębokiej prowincji, 30 zł to norma. Zakład jest OK, znam właściciela, zjeżdża do niego cały powiat. :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 19.11.2016 17:02

mervik napisał(a):
yzedef napisał(a):.. a jak jesteśmy przepisowi to zgodnie z zasadami pamiętaj, że wentyle powinno się wymieniać co 2 lata :).

..a wystarczy wymienić maszynkę w wentylu a nie cały wentyl ...żeby powietrze nie schodziło :wink:

Maszynka, a wentyl to dwa różne tematy. Wymień samą maszynkę i dziw się czemu powietrze uchodzi tobie przez sparciały gumowy wentyl :).

Od 2014 roku mamy erę obowiązkowego TPMS i w wielu modelach (z systemem bezpośrednim) mamy wentyle aluminiowe, które są dużo trwalsze (są też i gumowe) jednak nie zalecam ich odkręcania po jakimś czasie bo się urwą (tak to jest z utlenianiem aluminium), zresztą nie zalecają robić też tego producenci TPMS np. Continental.
Niektóre modele wtedy wymagają "wgrania" nowych sensorów przy zmianie kół, a to tylko ASO lub gumiarz, aczkolwiek takich ogarniętych co potrafią to zrobić i mają pojęcie realne w ogóle o rodzajach TPMS to ze świecą... chyba że zrobią klona czego nie zalecam. Na szczęście wiele marek samochodów ma Autolerning więc wtedy można i samemu wymieniać.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 19.11.2016 17:54

mervik napisał(a):
elka21 napisał(a):
AdamZ napisał(a):

...nie wiem...ale u nas za 50 dych nie wymienisz i wyważysz ....kosztuje 100 zł...

Panowie, po raz kolejny zwracam uwagę 8O , że 50 dych, to jest 500 złotych :mrgreen:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.11.2016 18:03

elka21 napisał(a):
mervik napisał(a):
elka21 napisał(a):
AdamZ napisał(a):

...nie wiem...ale u nas za 50 dych nie wymienisz i wyważysz ....kosztuje 100 zł...

Panowie, po raz kolejny zwracam uwagę 8O , że 50 dych, to jest 500 złotych :mrgreen:

...elka... 500zł...to jest pięć paczek :mrgreen:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 19.11.2016 18:12

To ile to jest 50 dych :?: , nie mylić z 50 zeta :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.11.2016 18:32

elka21 napisał(a):To ile to jest 50 dych :?:

50 dych to 500 zł. Dycha to potocznie 10 zł.

Czekając na mecz Atletico - Real, oglądamy po raz pierwszy "Chłopaków do wzięcia". Ja pitolę, co to jest ... ? :oczko_usmiech:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.11.2016 18:36

elka21 napisał(a):To ile to jest 50 dych :?: , nie mylić z 50 zeta :mrgreen:

....elka ...masz rację :mrgreen: ...wkradło się 0...do piątki :lool:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 19.11.2016 19:02

Widzę ze namieszałem z pięcioma i pięćdziesięcioma dychami. Eli podziękuję za refleks i celny żarcik :mrgreen: , Marioli O kocim spojrzeniu za lekki zamięsz myślowy :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.11.2016 23:05

Kiedyś było tak, że jak na feldze to na leżąco jedna na drugiej a jak sama opona to na stojąco ale ja nie fachowiec.

Dobry wieczór.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko