napisał(a) Kiepura » 02.09.2015 11:54
weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):kiedyś też jeździliśmy za lepszym bytem na zachód i nas nie wypędzano, ale tutaj jest trochę inaczej.
Różnica jest taka, że my przy okazji rozpirzyliśmy u siebie komunizm, a oni wypierdzielili białych, bo im się nie podobała nasza cywilizacja.
Dzień Dobry,
Różnica jest taka, że Polak na zachodzie zwykle z marszu przyczyniał do wzrostu miejscowego PKB pracując tanio i wydajnie. A w tym przypadku raczej trzeba będzie odlać zupy z garnka.
weldon napisał(a):Ba, mało tego - w wielu przypadkach pomoc, jaką im się oferuje, a która jest często lepsza od warunkach w jakich ja się na przykład wychowywałem, a bywa, że również i dziś wiele osób takich nie ma, wg nich jest niewystarczająca i trzeba im dać więcej.
Otóż to, mamy dość problemów z własną biedą,a przybysze mieliby dostać więcej niż to na co mogą liczyć rodzimi obywatele ?
Według mnie to nie żadna fala uciekinierów tylko zwykła nakręcona sztucznie fala emigracji zarobkowej, a przy okazji przemyci się paru
bojowców.
Władze wpuszczając raz obcych kulturowo i nie mających chęci asymilacji przybyszów stają się ich zakładnikami. Świetnie to widać obecnie w przypadku Niemców czy Francuzów.
A swoją droga nie poznaje kolegów