Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2015 09:17

Vjetar napisał(a):
weldon napisał(a):Jak to teraz jest z ubezpieczeniem - jak zgłaszam szkodę, to zachowuję zniżki?Ostatni raz miałem z nim ido czynienia gdzieś na początku lat osiemdziesiątych i wtedy chyba tak było :?

Mam takie z PZU, że jedna może być bez straty zniżek (bez względu na to kto winny) ale w innym wcześniej miałem, że jak z mojej winy to strata. Poczytaj, zapytaj jak u Ciebie.

Jest to dodatkowa opcja płatna 50 zeta. Bez strat zniżek można skorzystać raz z OC i raz z AC.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2015 09:29

Trochę słońca, trochę chmur :)
Witam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2015 10:00

Arek napisał(a):Jeśli zgłaszasz z OC sprawcy

Nie ma sprawcy.
Zniszczenia zostały dokonane w samochodzie stojącym na parkingu przed domem i to w niejednym - dotknęło to również sąsiadów.
Mam określić wartość i podać policji, która będzie szukała winnego.
To zwykły akt wandalizmu, a nie wypadek.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 02.03.2015 10:13

Dzień dobry polsko, wieje dzisiaj niemożliwie
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.03.2015 10:19

weldon napisał(a):

Uuu.... szukaj wiatru w polu, cienko to widzę. Miałem podobną sytuację, sprawa została umorzona z powodu niewykycia sprawcy. Choć jeśli poszkodowanych jest więcej to może, może...

weldon napisał(a):Nie ma sprawcy.
Zniszczenia zostały dokonane w samochodzie stojącym na parkingu przed domem i to w niejednym - dotknęło to również sąsiadów.

Spróbuj razem z osobami poszkodowanymi - być może miejsce, gdzie doszło do zdarzenia objęte jest monitoringiem - zapytaj w Straży Miejskiej, ewentualnie u zarządcy/właściciela terenu - może coś się nagrało. Może na sąsiednich posesjach są kamery, któraś może obejmuje miejsce zdarzenia, warto sprawdzić.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.03.2015 10:34

z_byszek napisał(a):
Niebo zachmurzone i właśnie skończyła się ulewa.
Dzień dobry. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2015 10:44

Arek napisał(a):szukaj wiatru w polu, cienko to widzę

Ja też, więc muszę lecieć przez autocasco - po coś jest.
Arek napisał(a): Choć jeśli poszkodowanych jest więcej to może, może...

To niewiele zmieni. Najgorzej, że trafiło też na gościa, który przyjechał do sąsiadów. Przykra sprawa.
Niestety, nasz kameralny kącik od jakiegoś czasu został, dosłownie, kącikiem publicznym i straszne barachło zaczęło nam łazić pod oknami :/
Było fajnie i sympatycznie, to się zaczęły przewalać obce tłumy, zrobił syf i strasznie obsrane jest. Szkoda, że tych, co najbardziej głosowali za tym upublicznieniem jakoś nie trafiło. Chyba wyskoczę wieczorkiem z gwoździem ;)

Arek napisał(a):być może miejsce, gdzie doszło do zdarzenia objęte jest monitoringiem

No co ty? Tu sami swoi i nawet zakładając światła na fotokomórkę robimy to tak, żeby nie przeszkadzać sąsiadom, a co dopiero łapać ich w monitoring :D

Mam wrażenie, że albo jakaś amnestia była, albo gówniarstwo z nowych osiedli się nudzi, bo ich "na wieś wywieźli".
I tak postęp, bo kiedyś kradli samochody, później włamywali się do piwnic, a ostatnio przestrzegają przed usypianiem lokatorów w ich domach - ale ogólnie trzeba wiele zachodu, żeby do nas trafić. Jakiś idiota wymyślił obok nas nieoświetloną ulicę, za to z ławkami - pijane barachło teraz lubi tam przesiadywać, a że zima ciepła, to wcześnie zaczynają.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.03.2015 10:54

weldon napisał(a):Jakiś idiota wymyślił obok nas nieoświetloną ulicę, za to z ławkami - pijane barachło teraz lubi tam przesiadywać, a że zima ciepła, to wcześnie zaczynają.

Podobnie mieliśmy na osiedlu. Jednak profilaktyczne telefony moherowych babć do Straży Miejskiej i Policji skutecznie wypłoszyły z ławek amatorów mocnych trunków i nocnych imprez na powietrzu. Polecam.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 02.03.2015 11:19

Dzieńdoberek na początku tygodnia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2015 11:44

Arek napisał(a):telefony moherowych babć do Straży Miejskiej i Policji skutecznie wypłoszyły z ławek amatorów mocnych trunków i nocnych imprez na powietrzu.

Będzie ciężko. Znaczy dzwonimy, zwłaszcza jak jest lato i mamy okna pootwierane, ale w zasadzie tu są dwa domy - mój i sąsiada, a reszta jest w pewnym oddaleniu. Jak to na wsi :)
Jak jest ciemno, to nie widzisz kto chodzi po ulicy, a ciężko reagować na każde szczekanie psa.

Przecież możliwe, że to jakiś idiota opierdzielony, że nam tutaj z psami trawniki obsrywa się odwdzięczył.
Albo że mu samochody na chodniku stoją, bo uliczki są wąskie i od zawsze wszyscy tak parkują.

Już kiedyś mieliśmy taka pindę, co zabłądziła u nas, a że musiała iść ulica, to wezwała SM, żeby całej ulicy mandaty wystawiła. Idiotka więcej się nie pojawiła, ale miło nie jest wspominana i chyba lepiej dla niej, żeby nie zabłądziła tu drugi raz :)

A monitoring tu równie skuteczny, jak w lesie ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.03.2015 11:57

weldon napisał(a): Jakiś idiota wymyślił obok nas nieoświetloną ulicę, za to z ławkami - pijane barachło teraz lubi tam przesiadywać, a że zima ciepła, to wcześnie zaczynają.

weldon napisał(a):A monitoring tu równie skuteczny, jak w lesie ;)

To może z sąsiadem, w czynie społecznym :) , wieczorkiem lub wczesnym rankiem, wynieście ławeczki gdzieś dalej.

pzdr :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 02.03.2015 12:03

...coś z tą pogodą nie tak...pi.....dzi jak w kieleckim :evil:
...słonko walczy z chmurami :roll:
Dzień dobry
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 02.03.2015 12:04

weldon napisał(a):
Arek napisał(a):Jeśli zgłaszasz z OC sprawcy

Nie ma sprawcy.
To zwykły akt wandalizmu, a nie wypadek.

Przecież policja nie wypłaca odszkodowań!
Musisz zgłosić szkodę w T.U. gdzie ubezpieczałeś samochód.
Odszkodowanie otrzymasz ze swojego autocasco i jeśli nie miałeś klauzuli utrzymania zniżki po szkodzie -
tracisz zniżkę AC.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2015 12:12

kleeberg napisał(a):Przecież policja nie wypłaca odszkodowań!

Ale szuka sprawców i potwierdzi, że sam sobie tego nie zrobiłem :D

Przecież mogłem po pijaku wjechać w druty kolczaste, co by ubezpieczycielowi się spodobało bardziej, niż wandalizm ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2015 12:22

Nie istotne czy podrapany czy w krzaki wjedziesz. Robisz z ac bo sprawcy nie ma. Jeśli policja ich znajdzie, w co wątpię a sąd jeszcze udowodni winę minie trochę czasu. Jeśli sprawca się znajdzie, odzyskasz potem kasę od niego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko