napisał(a) greenrs » 18.12.2014 00:23
walp napisał(a):A dlaczego na podstawie moich słów, wnioskujesz, że nikomu (rozumiem, że w łączności ze mną) wymienione nadużycia nie przeszkadzają? Przeszkadzają i to bardzo. Już kilka razy, przez głośne wyrażanie negatywnej oceny takich praktyk, poważnie sobie zaszkodziłem.
Nie Waldku, to nie w łączności z Twoją wypowiedzią a raczej ogólny wniosek wysnuty na podstawie tego, co czasem czytam w internetowych dyskusjach i komentarzach na różnych portalach. Zazwyczaj największe emocje w Polakach wzbudzają artykuły o zarobkach lub przywilejach określonej grupy zawodowej. I nieważne czy to są nauczyciele, policjanci, górnicy, rolnicy czy lekarze. Wystarczy napisać, że ktoś tam dostaje 13-tkę albo, że zarabia troszkę więcej niż my i już jest dym

I właśnie takie artykuły są doskonałym sposobem na odwrócenie uwagi od spraw naprawdę istotnych lecz często niewygodnych i najczęściej w tym właśnie celu są publikowane.
Wyraz
nikomu, którego użyłem w poprzednim poście, to oczywiście moja nadinterpretacja.
walp napisał(a):Dlatego spoglądając globalnie, miałem na myśli wszystkich zainteresowanych, a konkretnie zasadę przyznawania tej nagrody.
Może nie traktujmy tego jako nagrodę, ale jako składnik dochodu i odnośmy się wyłącznie do jego wysokości jako całości. To czy ten dochód podzielimy na 12, 13 czy 14 części, to moim zdaniem wyłącznie szczegół techniczny.
A jeśli ktoś tu nawiązał do Peerelu, to myślę, że problemem nie są peerelowskie przywileje ale nasza peerelowska mentalność