Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 19:32

Bocian napisał(a):Nie są przyznawane z urzędu bo są cztery przypadki które nie pozwalają jej otrzymać.

Pracownik nie nabywa prawa do wynagrodzenia rocznego w 4 przypadkach. Po pierwsze w razie nie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy trwającej dłużej niż dwa dni. Po drugie w przypadku stawienia się pracownika do pracy lub przebywania w pracy w stanie nietrzeźwości. Po trzecie w sytuacji wymierzenia pracownikowi kary dyscyplinarnej wydalenia z pracy lub ze służby. Po czwarte rozwiązania z pracownikiem umowy o prace bez wypowiedzenia z winy pracownika

Faktycznie trzeba się postarać :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.12.2014 19:45

No, faktycznie trzeba ...
To jeszcze tylko dorzucę, że w sektorze, w którym się obracam trzeba postarać się trochę bardziej,
żeby otrzymać jakiś bonus.

Mimo wszystko, wcześniejszych życzeń nie odwołuję. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 19:54

marze_na napisał(a):
Faktycznie trzeba się postarać :lol:

Są tacy którzy i temu nie są w stanie sprostać :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 19:57

walp napisał(a):To jeszcze tylko dorzucę, że w sektorze, w którym się obracam trzeba postarać się trochę bardziej,
żeby otrzymać jakiś bonus.

Nie piszemy o jakimś bonusie tylko o 13ce. Czyli o bonusie który jest obowiązkiem pracodawcy. U mnie w Firmie jeśli chodzi o jakiś inny bonus także trzeba sie bardziej postarać a to z tego względu, że tenże bonus nie jest obligatoryjny.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.12.2014 20:19

Tak, oczywiście, nie mówimy o "jakimś tam bonusie", tylko o poważnej nagrodzie rocznej.

To żeby uściślić, w moim przypadku, aby taką nagrodę roczną otrzymać, trzeba się trochę bardziej postarać niż:
- nie dopuścić przez cały rok do nieusprawiedliwionej absencji, dłuższej niż dwa dni
- unikać przychodzenia do pracy na bani
- uniknąć kary dyscyplinarnej
- doprowadzić z własnej winy do rozwiązania umowy o pracę, bez wypowiedzenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 20:28

Wypłacenie tej nagrody to obowiązek pracodawcy w moim przypadku. Ograniczono ten obowiązek 4ma punktami. W Twoim wypadku to widzimisię pracodawcy, nie dziwne więc, że trzeba sie bardziej starać. Co nie zmienia faktu, że 13ka nie jest przyznawana z urzędu każdemu za przychodzenie do pracy.
Ostatnio edytowano 17.12.2014 20:39 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.12.2014 20:38

auto_gt napisał(a):Dzieńdobrywieczór ....

Wpadłem tylko na chwilę i co widzę :

2. MOD j.Bajcer nie ubrał futra mimo mrozów :)

Spoko :lol:
Futro zakładam tradycyjnie w pierwszy dzień kalendarzowej zimy :idea: ściągam w pierwszym dniu wiosny :idea:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.12.2014 20:54

Współpraca Niemców z Japończykami w zakresie dostaw sprzętu wojskowego potrafiła zaowocować całkiem niespodziewanymi wydarzeniami.

Któregoś dnia Niemcy napisali do Japończyków, że na wojnę z Ruskimi przydałby im się jakiś duży ... canon ;)

10389228_1582826585283912_963390535523200043_n.jpg
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.12.2014 23:17

Dobry wieczór.

walp napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): Jeszcze jeden poperelowski relikt, który cza jak najszybciej usunąć z szarej strefy budżetówki :wink:

Myślę, że to byłby spory problem, bo miałbyś przeciwko sobie rzeszę rodaków (Z tego co się orientuję,
w budżetówce pracuje w Polsce ok. 20%) a także znaczną grupę Cromaniaków. :)

Może na problem należałoby spojrzeć globalnie. Jeśli ktoś cały rok dostaje jałmużnę, by po Nowym Roku dostać równie marną 13-tkę (najczęściej przeznaczoną na spłacenie długów), to jest "be" bo żyje na koszt społeczeństwa. Gdyby nauczyciel czy policjant zarabiał tyle, by mu starczyło na wygodne życie (jak jest w cywilizowanym świecie), nie potrzebowałby żadnych dodatkowych benefitów.
Trochę dziwi mnie dlaczego nikomu nie przeszkadzają przekręty, kosmiczne odprawy, jawne okradanie społeczeństwa przez naszą klasę próżniaczą i ciągle wybieramy tych samych by nami rządzili. Czyżby w myśl zasady: "ten już się tyle nachapał, że może mu wystarczy"? Jak widać to tak nie działa :evil:

Jakby co, ja nie pracuję w budżetówce :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.12.2014 23:38

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): Jeszcze jeden poperelowski relikt, który cza jak najszybciej usunąć z szarej strefy budżetówki :wink:

Myślę, że to byłby spory problem, bo miałbyś przeciwko sobie rzeszę rodaków (Z tego co się orientuję,
w budżetówce pracuje w Polsce ok. 20%) a także znaczną grupę Cromaniaków. :)

Może na problem należałoby spojrzeć globalnie. Jeśli ktoś cały rok dostaje jałmużnę, by po Nowym Roku dostać równie marną 13-tkę (najczęściej przeznaczoną na spłacenie długów), to jest "be" bo żyje na koszt społeczeństwa. Gdyby nauczyciel czy policjant zarabiał tyle, by mu starczyło na wygodne życie (jak jest w cywilizowanym świecie), nie potrzebowałby żadnych dodatkowych benefitów.

Dlatego spoglądając globalnie, miałem na myśli wszystkich zainteresowanych, a konkretnie zasadę przyznawania tej nagrody.
greenrs napisał(a):Trochę dziwi mnie dlaczego nikomu nie przeszkadzają przekręty, kosmiczne odprawy, jawne okradanie społeczeństwa przez naszą klasę próżniaczą i ciągle wybieramy tych samych by nami rządzili. Czyżby w myśl zasady: "ten już się tyle nachapał, że może mu wystarczy"? Jak widać to tak nie działa :evil:

A dlaczego na podstawie moich słów, wnioskujesz, że nikomu (rozumiem, że w łączności ze mną) wymienione nadużycia nie przeszkadzają? Przeszkadzają i to bardzo. Już kilka razy, przez głośne wyrażanie negatywnej oceny takich praktyk, poważnie sobie zaszkodziłem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.12.2014 00:23

walp napisał(a):A dlaczego na podstawie moich słów, wnioskujesz, że nikomu (rozumiem, że w łączności ze mną) wymienione nadużycia nie przeszkadzają? Przeszkadzają i to bardzo. Już kilka razy, przez głośne wyrażanie negatywnej oceny takich praktyk, poważnie sobie zaszkodziłem.

Nie Waldku, to nie w łączności z Twoją wypowiedzią a raczej ogólny wniosek wysnuty na podstawie tego, co czasem czytam w internetowych dyskusjach i komentarzach na różnych portalach. Zazwyczaj największe emocje w Polakach wzbudzają artykuły o zarobkach lub przywilejach określonej grupy zawodowej. I nieważne czy to są nauczyciele, policjanci, górnicy, rolnicy czy lekarze. Wystarczy napisać, że ktoś tam dostaje 13-tkę albo, że zarabia troszkę więcej niż my i już jest dym :!: :) I właśnie takie artykuły są doskonałym sposobem na odwrócenie uwagi od spraw naprawdę istotnych lecz często niewygodnych i najczęściej w tym właśnie celu są publikowane.
Wyraz nikomu, którego użyłem w poprzednim poście, to oczywiście moja nadinterpretacja.

walp napisał(a):Dlatego spoglądając globalnie, miałem na myśli wszystkich zainteresowanych, a konkretnie zasadę przyznawania tej nagrody.

Może nie traktujmy tego jako nagrodę, ale jako składnik dochodu i odnośmy się wyłącznie do jego wysokości jako całości. To czy ten dochód podzielimy na 12, 13 czy 14 części, to moim zdaniem wyłącznie szczegół techniczny.

A jeśli ktoś tu nawiązał do Peerelu, to myślę, że problemem nie są peerelowskie przywileje ale nasza peerelowska mentalność :?
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 18.12.2014 06:47

Dzień dobry.
Miłego dnia.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 18.12.2014 06:49

Jeśli to jest wątek "Dzień dobry" to dzieńdoberek wszystkim. :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2014 06:53

To jest wątek, "JakCiężkoZapracowaćNaCzynastkęSwą" ;)

Proszę bardzo, żeby szef nie mówił, że nic nie robiliście :D
Obrazek

Dzień dobry i... do roboty! :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2014 07:10

3d to przeżytek! 4d to wyzwanie :mrgreen:
Obrazek
Dzień dobry :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko